EURO 2024: Nové generácie si musia vziať príklad z aktuálneho tímu Rumunska, vraví tréner

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Iordanescu je na Rumunov hrdý: Nové generácie si musia vziať príklad z nášho tímu

Iordanescu s Rumunskom do štvrťfinále neprenikol.
Iordanescu s Rumunskom do štvrťfinále neprenikol.TASR
Rumunsko sa na radosť svojich vášnivých fanúšikov predstavilo v osemfinále majstrovstiev Európy, v ktorom nastúpilo proti Holandsku. Ich nádeje a rytmus však narušil gól Codyho Gakpa (25), ktorý bol predzvesťou vypadnutia.

Sklamaný tréner Edward Iordanescu po dueli uviedol: "Pravdou je, že po 20 minútach sa im individuálnou akciou podarilo vyviesť nás z rovnováhy a skórovať. Potom to už nefungovalo tak dobre, ako sme si mysleli. Mrzí ma, že sme sa nedokázali dostať na ich úroveň."

Rumuni však odchádzajú domov hrdí po tom, ako sa dostali na čelo svojej skupiny na finálovom turnaji. "Dnes sme ukončili veľký príbeh. Samozrejme, že je v nás určitý smútok. Dali sme do toho všetko ako vždy. Ďakujem svojím chlapcom, fanúšikom, ľuďom doma, Rumunom na celom svete," dodal kouč.

Zostrih zápasu Rumunsko - Holandsko.
TV Markíza

"Musíme si z toho zobrať inšpiráciu. Nové generácie si musia vziať príklad z týchto chlapcov. Jednota, ktorú tu máme, súdržnosť medzi Rumunmi a národným tímom, to by mohol byť nový začiatok," hlásil Iordanescu.

Lodivod takisto povedal, že je vyčerpaný po tom, ako v Nemecku spával len tri alebo štyri hodiny za noc, a že sa čoskoro porozpráva s rumunským futbalovým zväzom o svojej budúcnosti. "Myslím si, že v tejto chvíli ma moja rodina potrebuje viac ako národný tím," povedal tréner, ktorého otec Anghel trikrát viedol Rumunsko a doviedol ho do štvrťfinále MS 1994.

"Som si istý, že nech sa so mnou a mojou situáciou stane čokoľvek, toto mužstvo má silu na to, aby malo dobrú budúcnosť a aby sme sa dostali na MS 2026. Je veľmi dôležité, aby sme zvládli dve kvalifikácie za sebou," skonštatoval.

Hráči Rumunska boli sklamaní z toho, že po povzbudzujúcom štarte proti Holanďanom následne vypadli z tempa. "Myslím si, že sme začali kvalitne, prvých 15 až 20 minút sme hrali dobre, potom prišiel ich prvý gól, ten nás do istej miery destabilizoval," myslel si obranca Andrei Burca.

"Sme sklamaní, od tohto zápasu sme chceli veľa. Šampionát musí byť štartovacím bodom, aby sme sa nezúčastňovali na finálových turnajoch len raz za osem rokov. Je to pre nás smutný večer. V prvom rade sa chceme poďakovať našim fanúšikom, boli neuveriteľní," dodal bek zo Saudi Pro League.

Rumunsko - Holandsko 0:3

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!