Francúzi sa v koncovke trápili, po vlastnom góle Vertonghena sú vo štvrťfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Francúzi sa v koncovke trápili, po vlastnom góle Vertonghena sú vo štvrťfinále

Aktualizované
Hrdinom sa stal zakončujúci Kolo Muani.
Hrdinom sa stal zakončujúci Kolo Muani.AFP
Súboj dvoch veľkých rivalov ponúkol zaujímavé osemfinále majstrovstiev Európy vo futbale. Francúzsko a Belgicko sa v Düsseldorfe stretli prvýkrát po 40 rokoch na kontinentálnom šampionáte. Oba tímy nečakane postúpili až z druhého miesta v skupine a Les Bleus na turnaji ešte nestrelili gól z hry. Platí to naďalej, keďže o ich postupe do štvrťfinále rozhodol belgický stopér Jan Vertonghen (37). Červení diabli sa tak so šampionátom rozlúčili.

Francúzsko - Belgicko 1:0

Dvaja susedia, ktorí sa na veľkom fóre naposledy stretli v semifinále MS 2018 a pred tromi rokmi v semifinále Ligy národov. V oboch prípadoch uspeli Francúzi. V ostatnom vystúpení s Belgičanmi museli otáčať skóre z 0:2 na konečných 3:2. V Düsseldorfe rozohrali 76. kapitolu, ktorá z nich robí najčastejších súperov. 

Zostrih zápasu Francúzsko - Belgicko.
TV Markíza

Duel sa začal aktívne z oboch strán. Častejšie manévrovali s loptou na kopačkách hráči Francúzska, chýbala im presnosť vo finálnej fáze. Belgičanov zatvárali pred ich pokutové územie. Na prvé zakončenie sa čakalo do 14. minúty. Po rohovom kope pálil Kylian Mbappé zvnútra šestnástky, no veľmi nepresne. 

Oveľa viac práce mal na opačnej strane v polovici prvého dejstva Maignan. Po priamom kope De Bruyna mal strážca svätyne milánskeho AC čo robiť, aby loptu stihol aspoň vykopnúť. Bola totiž tečovaná v múre Griezmannom, ktorý štandardku spôsobil tesne pred pokutovým územím. Tempo postupom času síce mierne opadlo. 

Vývoj xG v rámci prvého dejstva.
Vývoj xG v rámci prvého dejstva.Flashscore

Napriek tomu boli Les Bleus stále aktívnejší a v 34. minúte po Koundého centri sprava hlavičkoval prudko a tesne vedľa ľavej žrde Thuram. Podobne obišiel v nadstavenom čase Tchouaméni. Jeho tvrdá strela z prvej zvnútra boxu nabrala smer nad bránu. Ani v prvom polčase osemfinále tak Francúzi nestrelili gól z hry a do kabín sa odchádzalo za bezgólového stavu. V prvých 45 minútach išla do priestoru troch žrdí iba jedna strela.

Obaja aktéri sa po prestávke vrátili na trávnik bez zmien. Živšie pôsobili znova zverenci Didiera Deschampsa. Najskôr to skúšal Tchouaméni, ktorý dal zabrať Castagnemu. Následne sa v dobrej pozícii ocitol pred bránou Thuram, keď hlavičkoval nad bránu po centri Koundého.

Najzaujímavejšie štatistiky.
Najzaujímavejšie štatistiky.Opta by StatsPerform

V úvode 54. minúty zdvihol zo sedačiek fanúšikov Mbappé. Po dlhšom čase sa individuálnym driblingom prihlásil o slovo a spred šestnástky zľava mu strela nesadla, mieril nad brvno. O tom, že na ihrisku sú stále aj Belgičania, presvedčil v 60. minúte De Bruyne. Okamžite po zisku lopty v strede poľa predviedol pfenzívnu kolmicu na nabiehajúceho Carrasca, lenže toho skvelým spôsobom pred zakončením zastavil navrátilec Hernández

Až v 71. minúte dal ale o sebe vedieť kanonier Romelu Lukaku. Po ďalšej výbornej myšlienke De Bruyna pálil stredný útočník zblízka tvrdo, no Maignan vytiahol dôležitý zákrok. Bola to prvá strela do priestoru brány z pohľadu červených diablov. Blízko k zásahu mal, prekvapivo, francúzsky stopér Saliba. Po rohovom kope o tri minúty neskôr pálil tesne vedľa zvnútra šestnástky. 

Vývoj xG po záverečnom hvizde.
Vývoj xG po záverečnom hvizde.Flashscore

V 83. minúte vytiahol Maignan rozdielový zákrok, tentoraz po nábehu a rane De Bruyna, no stav zostával stále nezmenený. Čo sa nepodarilo jemu, vyšlo na druhej strane Kolo Muanimu. Vertonghen mu dal príliš priestoru a po Muaniho zakončení kolenom tečoval loptu za chrbát svojho brankára Casteelsa - 1:0. Les Bleus strelili na Eure v Nemecku premiérový gól z hry.

V samom závere vyvinulo Belgicko poslednú aktivitu, vrhlo všetky sily do útoku, ale nepresadilo sa. Francúzsko síce nestrelilo opäť gól z hry, napriek tomu ich čaká 5. júla v Hamburgu štvrťfinále s lepším z dvojice Portugalsko/Slovinsko. Prvýkrát od Eura 2016 si zahrajú deschampovci medzi osmičkou najlepších. 

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!