Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kľúč Belgicka k európskemu úspechu? Jednoznačne kapitán De Bruyne, o ktorého sú obavy

De Bruyne nastúpil za Belgicko v 99 zápasoch.
De Bruyne nastúpil za Belgicko v 99 zápasoch.Reuters
Kevin De Bruyne (32) vynechal celú jesennú časť sezóny pre zranenie stehenného svalu. Po návrate na futbalové trávniky však výrazne prispel k tomu, že Manchester City získal štvrtú trofej pre víťaza Premier League za sebou. Teraz belgického stredopoliara čaká EURO, počas ktorého bude celý národ vzhliadať k svojmu kapitánovi.

Belgicko vkladá do De Bruyneho veľké nádeje, ale vo vzduchu visia obavy, či je hviezdny futbalista úplne fit. Posledný zápas v drese národného tímu odohral v marci minulého roka, keď sa podieľal na víťazstve 3:2 nad Nemeckom v priateľskom meraní síl.

De Bruyneho návrat do národného tímu sa netrpezlivo očakáva, pretože práve tridsaťdvaročný stredopoliar môže do zápasov priniesť veľa skúseností, pokoja a kreativity. Rodák z Gentu nastúpil v národnom drese na 99 duelov, počas ktorých sa podieľal na 75 góloch.

Jeho technické zručnosti - najmä skvelý prvý dotyk a neuveriteľná presnosť prihrávok - dokážu meniť priebeh hry. De Bruyne ich dopĺňa skvelým čítaním hry a vytváraním šancí pomocou prienikových pasov. Absolútnou prioritou však bude zabezpečiť, aby bol pripravený na šampionát. Belgicko odštartuje svoju púť na turnaji 17. júna vo Frankfurte proti Slovensku.

Na poslednom Eure vypadli červení diabli vo štvrťfinále s Talianskom, pričom De Bruyne vtedy hral s roztrhnutými väzmi v členku. Aj preto Belgičania neuspeli. Súčasný tréner Domenico Tedesco tak musí dúfať, že "ryšavý Pelé" bude tentoraz v poriadku.

Hoci sa De Bruyne s Tedescom za posledných 18 mesiacov nestretol, na diaľku vyjadril s novým trénerom súhlas. Talian prevzal belgickú reprezentáciu po Robertovi Martínezovi, ktorý v tíme nezanechal dobrú atmosféru. Mnohí hráči označili belgický tím na majstrovstvách sveta v Katare za príliš starý. Tedesco však odvtedy osviežil celé mužstvo a dosť zmenil štýl hry.

"Nový systém nám umožňuje vytvárať väčší tlak a rýchlejšie získavať lopty," povedal De Bruyne uznanlivo a následne dodal: "Potom sme častejšie na lopte a to je zámer nášho trénera."

To, že De Bruyne je univerzálny hráč, sa vie už dlho, ale v Belgicku sa stále diskutuje o tom, kde sa najväčšia hviezda tímu najlepšie hodí. "Diskusia o mojej pozícii v národnom tíme bude pokračovať. Odohral som takmer 100 medzinárodných zápasov a koľko sme ich vyhrali? Nech nastúpim kdekoľvek, vždy urobím maximum," uzavrel.