EURO 2024: Srbsko aj s Kostičom, Vlahovičom a Mitrovičom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kostič, Vlahovič či Mitrovič. Nominácia Srbska na EURO vzbudzuje rešpekt

Vlahovič by mal byť ofenzívnym ťahúňom tímu.
Vlahovič by mal byť ofenzívnym ťahúňom tímu.AFP
V nominácii srbskej futbalovej reprezentácie na blížiace sa ME v Nemecku figuruje aj 35-ročný krídelník Dušan Tadič. Hráč tureckého Fenerbahce je rekordér v počte štartov za národný tím (106 zápasov). Hlavný tréner Dragan Stojkovič (59) zaradil do 26-členného kádra aj Filipa Kostiča (31) a Dušana Vlahoviča (24) z Juventusu a rekordného strelca Aleksandra Mitroviča (29). Útočník Al-Hilalu sa počas kvalifikácie presadil päťkrát.

Hoci sa Srbsko zúčastnilo na štyroch z uplynulých piatich MS, na kontinentálny šampionát sa kvalifikovalo premiérovo v ére samostatnosti. Na ME 2000 ešte niekdajšia Juhoslávia postúpila zo skupiny a skončila vo štvrťfinále s Holandskom. Okrem Mitroviča, ktorý v saudskoarabskej Pro League odohral 28 zápasov a strelil 28 gólov, by mohol byť ťahúňom v útoku aj Vlahovič. So 16 presnými zásahmi bol druhý najlepší strelec Serie A. V nominácii Stojkoviča je aj krídelník Veljko Birmančevič zo Sparty Praha. Za Srbsko odohral zatiaľ len tri zápasy, všetky v roku 2021.

Mužstvo odohrá v príprave pred ME ešte zápas v Rakúsku (4. júna) a o štyri dni neskôr sa predstaví aj vo Švédsku. Súpermi Srbska v základnej C-skupine na šampionáte budú Anglicko, Slovinsko a Dánsko. Informovala agentúra DPA.

Nominácia Srbska na ME 2024:

Brankári: Vanja Milinkovič-Savič (FC Turín), Dorde Petrovič (Chelsea), Predrag Rajkovič (Mallorca)

Obrancovia: Strahinja Pavlovič (RB Salzburg), Nikola Milenkovič (Fiorentina), Srdan Babič (Spartak Moskva), Miloš Veljkovič (Werder Brémy), Uroš Spajič (Crvena Zvezda Belehrad), Nemanja Stojič (TSC Bačka Topola)

Stredopoliari: Saša Lukič (Fulham), Nemanja Gudelj (Sevilla), Nemanja Maksimovič (Getafe), Ivan Ilič (FC Turín), Srdan Mijailovič (Crvena Zvezda Belehrad), Sergej Milinkovič-Savič (Al-Hilal), Dušan Tadič (Fenerbahce), Lazar Samardžič (Udinese), Veljko Birmančevič (Sparta Praha), Filip Kostič (Juventus), Andrija Živkovič (PAOK Solún), Filip Mladenovič (Panathinaikos), Mijat Gačinovič (AEK Atény)

Útočníci: Aleksandar Mitrovič (Al-Hilal), Dušan Vlahovič (Juventus), Luka Jovič (AC Miláno), Petar Ratkov (RB Salzburg)