Kvalifikácia na EURO: Giroud vyrovnal Henryho, blamáž Walesu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kvalifikácia na EURO: Giroud vyrovnal Henryho, blamáž Walesu

Joel Pohjanpalo strelil prvý a víťazný gól Fínska proti Slovinsku.
Joel Pohjanpalo strelil prvý a víťazný gól Fínska proti Slovinsku.AFP
Boj o EURO, ktoré bude na budúci rok hostiť Nemecko, pokračoval v piatok druhým kvalifikačným blokom. Anglicko vyhralo na Malte a Francúzsko na Gibraltári, kde Olivier Giroud (36) svojím 123. štartom v drese Les Bleus vyrovnal Thierryho Henryho (45). Fíni mali ťažšieho súpera, ale zvládli domáci zápas proti dovtedy stopercentnému Slovinsku. Wales si uťal hanbu, keď doma prehral 2:4 s Arménskom.

Skupina H

Fínsko - Slovinsko 2:0

Fíni vďaka domácemu triumfu vystriedali svojich piatkových súperov na čele tabuľky. Joel Pohjanpalo poslal domácich do trojbodového vedenia v 13. minúte, keď strelou medzi nohy prekonal Vidu Beleca.

Ten sa pri zranení svojej tradičnej opory Jana Oblaka neukázal vo veľmi dobrom svetle a prispel k tomu, že hostia nepotvrdili svoju doterajšiu bezchybnú bilanciu.

Sparťan Kaan Kairinen odohral za víťazov celý zápas.
Sparťan Kaan Kairinen odohral za víťazov celý zápas.Livesport

Dánsko - Severné Írsko 1:0

Dánsko sa vďaka vydretému domácemu víťazstvu vyšvihlo na čelo vyrovnanej tabuľky skupiny H.

Prvýkrát od roku 1993 prehrali Dáni na Britských ostrovoch a druhou prehrou v rade si výrazne sťažili boj o prvenstvo.

San Maríno - Kazachstan 0:3

Kazachstan nadviazal na predchádzajúce prekvapivé domáce víťazstvo nad Dánskom a naďalej sa drží na dohľad od postupu.

Ďalší skvelý zápas odohral Yan Vorogovskiy, ktorý k dvom asistenciám z predchádzajúceho zápasu pridal rozhodujúci gól. Posledný tím rebríčka FIFA nedokázal ani tretíkrát proti jastrabom skórovať.

Tabuľka skupiny H
Tabuľka skupiny HLivesport

Skupina B

Gibraltár - Francúzsko 0:3

Giroud oslávil výnimočný míľnik v kariére, keď v tretej minúte strelil víťazný gól a nasmeroval Les Bleus k povinnému víťazstvu, po ktorom vedú skupinu B s deviatimi bodmi z troch zápasov.

Viac zápasov v národnom drese zaznamenali len Lilian Thuram (142 zápasov) a Hugo Lloris (145).

Grécko - Írsko 2:1

Gréci po víťazstve naďalej naháňajú vedúce Francúzsko a udržiavajú si nádej na postup. K ďalšiemu triumfu im pomohol kapitán Anastosios Bakasetas premenenou penaltou.

Ostrovania odpovedali, ale Georgios Masouras na začiatku druhého polčasu strelil víťazný gól v druhom zápase za sebou.

Tabuľka skupiny B
Tabuľka skupiny BLivesport

Skupina C

Malta - Anglicko 0:4

Anglicko podľa očakávania potvrdilo svoj bezchybný štart do kvalifikácie. Najmä nasadenie Trenta Alexandra-Arnolda do stredu poľa sa ukázalo ako výborný ťah.

Odtiaľ hráč Liverpoolu najprv rozbehol akciu pred úvodným gólom svojho tímu a pred prestávkou dokonca sám efektným spôsobom skóroval.

Severné Macedónsko - Ukrajina 2:3

Macedónci prehrali dobre rozohraný zápas - hoci sa ešte po hodine hry tešili z pohodlného dvojgólového náskoku, nápor hostí prišiel až v závere.

Rovnako ako pred niekoľkými dňami sa presadil Viktor Cygankov, ktorý asistenciou a víťazným gólom pomohol svojmu tímu k zisku veľmi cenných troch bodov.

Tabuľka skupiny C
Tabuľka skupiny CLivesport

Skupina D

Lotyšsko - Turecko 2:3

Zápas v Rige ponúkol dramatický záver. Pobaltský tím dokázal dvakrát odpovedať na náskok súpera, druhýkrát v nadstavenom čase.

O niekoľko minút neskôr však Irfan Can Kahveci strelil rozhodujúci gól a zabezpečil body favoritovi.

Wales - Arménsko 2:4

Domáci sa hneď v úvode zápasu ujali vedenia zásluhou pohotovej strely Daniela Jamesa, no vedenie sa im nepodarilo udržať, a to vďaka výbornému gólu Lucasa Zelarayana.

O víťazstvo hostí sa postaral mladík Bayernu Grant-Leon Ranos. Víťazstvom zakaukazský tím zaujímavo vyrovnal dianie v skupine, kde vedú tri tímy so štyrmi bodmi.

Tabuľka skupiny D
Tabuľka skupiny DLivesport

Skupina I

Andorra - Švajčiarsko 1:2

Hostia boli od úvodných minút jasne lepším tímom, čo viedlo k dvom gólom v prvom polčase. Víťazný gól strelil talentovaný Zeki Amdouni, ktorý má za sebou veľmi dobrú sezónu v Bazileji.

Švajčiarska reprezentácia naďalej dominuje skupine I, keď trikrát zvíťazila. Andorčania naopak zostávajú poslední s jedným bodom, ale stali sa prvým tímom, ktorý dokázal skórovať proti lídrovi tabuľky.

Bielorusko - Izrael 1:2

Na neutrálnej pôde v Budapešti Bielorusko dlho smerovalo k prekvapujúcemu víťazstvu, do vedenia ho poslal už na začiatku Maks Ebong.

Bielo-modrí svoju jasnú prevahu premenili v 85. minúte na gól vďaka penalte. Oscar Gloukh potom v nadstavenom čase dokonal obrat skvelým zakončením z rohového kopu.

Kosovo - Rumunsko 0:0

Útočník Lille Edon Žegrov mohol v 69. minúte rozhodnúť zápas v minimálnej šanci, ale videorozhodca jeho zásah neuznal.

Rumuni majú na druhom mieste tabuľky trojbodový náskok pred Izraelčanmi. Kosovčania si treťou remízou za sebou pripísali len o bod viac a sú až štvrtí.

Tabuľka skupiny I
Tabuľka skupiny ILivesport