Lewandowski nespasil Poľsko. Po prehre s Rakúskom má už iba teoretickú šancu na postup

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lewandowski nespasil Poľsko. Po prehre s Rakúskom má už iba teoretickú šancu na postup

Aktualizované
Rakúsko zvládlo kľúčový zápas proti Poľsku.
Rakúsko zvládlo kľúčový zápas proti Poľsku.AFP
Futbalisti Rakúska zaznamenali prvé víťazstvo na ME v Nemecku. Rakúšania sa v záverečnom treťom kole skupiny stretnú v utorok s Holanďanmi (18:00). Poliakov čaká v rovnaký deň súboj s topfavoritom turnaja Francúzskom (18:00).

Poľsko - Rakúsko 1:3

Poľsko stále nemohlo počítať s najväčšou hviezdou, pretože Lewandowski pre zdravotné problémy ešte nebol pripravený na plnú minutáž. Oba tímy spravili v zostave niekoľko zmien. Rakúsko začalo aktívnejšie, malo územnú prevahu, ale počas prvých minút mu nefungovala ideálne predfinálna fáza.

Zafungovali však dlhé vhadzovanie, ktoré sú typické pre ľavého beka Mweneho. Po jednom takom sa k nemu lopta vrátila a následný center zakončil hlavou pod brvno stopér Gernot Trauner - 0:1. Bol to jeho iba druhý gól v národnom tíme.

Zostrih zápasu Poľsko - Rakúsko.
TV Markíza

Poliaci postupne zvýšili aktivitu a mohli aj vyrovnať, lenže Zalewski osamotený na vzdialenejšej odkrytej strane pokutového územia pálil z prvej nad bránu. Na druhej strane dostal Grillitsch pas za obranu, takmer šiel sám na kasu, no výborne z vápna vybehol Szczesny a hlavou všetko vyriešil.

Arnautovič bol dokonca úplne sám pred poľským gólmanom, ten skvele zareagoval a pravou nohou tento pokus vyrazil. Frankowski sa individuálne dostal až k malému vápnu, tam v poslednej chvíli hasil situáciu Lienhart. V 30. minúte však už Poliaci vyrovnali.

Pas na zadnú žrď sklepol obranca Kiwior, na bielom bode ostal voľný Krzysztof Piatek a loptu napálil do brány - 1:1. Tesne pred koncom polčasu si Sabitzer vytiahol Szczesného z brány, lenže nakoniec aj tak zakončil do neho. Ten istý hráč zakrátko z diaľky iba o centimetre minul bránu.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Otočiť skóre v nadstavenom čase mohol kapitán Zielinski, z priameho kopu mieril presne k žrdi, kam Pentz stihol doletieť. Poliaci po hodine hry poslali do hry aj svoju najväčšiu hviezdu, z lavičky vybehol uzdravený Lewandowski. Rakúsko sa v 66. minúte druhý raz dostalo do vedenia.

Christoph Baumgartner dostal príliš veľa priestoru na hranici šestnástky a pekne upratal loptu k žrdi - 1:2. Definitívne mohol rozhodnúť striedajúci Wimmer, prudkú ranu mu Szczesny s námahou dokázal vyraziť. V 77. minúte sa Sabitzer rútil sám na kasu, gólman Poľska fauloval a zapríčinil pokutový kop.

Loptu si na biely bod postavil Marko Arnautovič a nemýlil sa - 1:3. Išlo o jeho 37. reprezentačný gól, čím potvrdil druhé miesto v historickej tabuľke. Pred ním je iba Toni Polster (44). V druhom polčase sa Poľsko poriadne nedostávalo na dostrel brány súpera.

Štvrtý presný zásah mal na kopačke krajný obranca Posch, výborne mieril do rohu svätyne, ale Szczesny vytiahol skvelý zákrok. Veľké šťatie mal po tom, ako ho obišiel Laimer. Zo značného uhlu však netrafil bránu, lopta prešla krížne popred ňu za čiaru.

Rakúsko má po víťazstve na konte tri body a stále je v hre o postup, zatiaľ čo Poľsko je s nulou posledné a disponuje iba teoretickou šancou prejsť do osemfinále.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!