Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lukaku a jeho zahodené šance písali históriu. Negatívne čísla hovoria samy za seba

Lukaku sa dvakrát predčasne tešil z gólu.
Lukaku sa dvakrát predčasne tešil z gólu.Profimedia
Hlavnou postavou zápasu medzi Belgickom a Slovenskom a nakoniec najväčším smoliarom sa stal skúsený útočník Romelu Lukaku (31), ktorý zahodil veľké šance. Dva góly mu neuznal VAR a nakoniec musel prehrýzť prekvapivú prehru favorizovanej krajiny.

Robustný kanonier dal v národnom tíme 85 gólov, čo je po Cristianovi Ronaldovi druhý najvyšší počet spomedzi všetkých európskych hráčov, ale posledné roky v kľúčových stretnutiach zahadzuje jednu príležitosť za druhou. Dlhodobo mu tento problém vyčítajú médiá aj fanúšikovia.

Belgicko - Slovensko 0:1

Tí si veľmi dobre pamätajú na tutovky, ktoré nedal vo finále Ligy majstrov 2023 alebo na MS 2022 v Katare. Vyzerá, že sa nepoučil a túto mizériu si preniesol aj na nemecké EURO. V súboji proti Slovensku vyslal tri strely, trikrát sa dostal do veľkej šance. Hneď na začiatku trafil Dúbravku, potom si pri nájazde hodil loptu ďaleko od nohy.

VAR mu navyše neuznal dva presné zásahy. Najskôr skóroval z ofsajdovej pozície, následne ho Openda našiel iba s pomocou ruky. Lukaku sa stal prvým hráčom tohtoročného šampionátu, ktorý v jednom stretnutí zahodil tri alebo viac vyložených príležitostí. A v rámci Eura má ešte jeden rekord - žiadnemu inému futbalistovi pred ním v jednom vystúpení neuznali dva góly.

Lukaku a jeho štatistiky v zápase proti Slovensku.
Lukaku a jeho štatistiky v zápase proti Slovensku.Statsperform

Na MS 2022 bol zase jediným so štyrmi nevyužitými veľkými príležitosťami. Stalo sa mu to v dueli s Chorvátskom. To je jeho vizitka v posledných dvoch vystúpeniach na vrcholných podujatiach. V stretnutí so Slovákmi mal hodnotu očakávaných gólov xG na úrovni 0,82. Pre porovnanie, celý tím trénera Calzona nazbieral xG na úrovni 0,59.

Počas posledných 144 minút na MS/ME nepremenil až sedem veľkých šancí, čo je hrozivé číslo. Belgicko aj preto prehralo prvýkrát od katarského Mundialu, keď nestačilo na Maroko. Odvtedy zakaždým zvíťazilo, pričom pre súčasného trénera Domenica Tedesca to bola po štrnástich dueloch prvá porážka na lavičke.

"Vedel som, že jedného dňa prehráme. Úprimne povedané, nie je toho veľa, čo by som mohol povedať hráčom, aby zlepšili. Každý je sklamaný, no vždy som hovoril, že naša skupina bude veľmi náročná," hodnotil kouč po úvodnom vystúpení na Eure.

Prvýkrát v histórii neskórovalo Belgicko trikrát po sebe na veľkom turnaji. Red Devils si proti Slovensku vypracovali celkovo štyri veľké šance. Keď nazbierali aspoň takýto počet, tak na gól čakali márne naposledy ešte na európskom šampionáte v roku 1980 proti Španielsku. Na ME/MS navyše Belgicko nedalo gól z posledných 47 striel.

Zostrih zápasu Belgicko - Slovensko.
TV Markíza

"Je ťažké rozprávať. Keby sme vyhrali, mohol by som vám povedať viac o svojom názore. Prehrali sme a ja chcem byť vnímaný ako férový tréner, takže nepoviem nič. Verím VAR-u, ak rozhodol, že to bola hra rukou, musíme to akceptovať. Tento večer ma veľmi bolí," pokračoval Tedesco.

"Nechcem ukazovať prstom na ľudí. Môžete si byť istí, že budeme hovoriť o mnohých veciach, ale budeme to robiť interne a nie prostredníctvom médií. Vytvorili sme si veľa šancí a veľké príležitosti. Ak by sme jednu z nich využili, hralo by sa ľahšie," doplnil.

Lukaku je, paradoxne, hráčom, ktorý strelil najviac gólov v drese Belgicka na veľkých turnajoch. Postaral sa celkovo o jedenásť presných zásahov a mnohí ho aj toto EURO vnímali ako jedného z najlepších strelcov. Šancu odčiniť zlý výkon bude mať najbližšie proti Rumunsku, potom čaká na krajinu z Beneluxu výber Ukrajiny.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!