Maďarský tréner Rossi exkluzívne pre Flashscore: Očakávania pred Eurom sú veľké

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Maďarský tréner Rossi exkluzívne pre Flashscore: Očakávania pred Eurom sú veľké

Maďarsko na Eure opäť povedie Marco Rossi.
Maďarsko na Eure opäť povedie Marco Rossi.AFP
Taliansky tréner Marco Rossi (59) sa chystá na svoje druhé majstrovstvá Európy, na čele Maďarska. Zástancovi trojčlennej obrany, ktorá je v móde už nejaký čas, je jasné, že sa od neho v Nemecku veľa očakáva. V exkluzívnom rozhovore pre taliansku mutáciu Flashscore Správ rozoberá svoju doterajšiu cestu a hovorí o tom, ako pristupuje k nadchádzajúcemu turnaju.

Rossi je vo futbalovom svete, vzhľadom na svoj vek, považovaný za starého harcovníka, napriek tomu je jeho pôsobenie medzi najlepšími pomerne krátke. Sám priznal, že prvá časť jeho trénerskej kariéry bola skôr priemerná. Teraz je hlavným trénerom maďarského tímu, ktorý bude hrať na nadchádzajúcom Eure po tom, ako vyhral kvalifikačnú skupinu a rok a deväť mesiacov bol neporazený.

Predtým, ako ste pred niekoľkými dňami prehrali v priateľskom zápase s Írskom, ste naposledy podľahli Taliansku v septembri 2022. Ako sa cítite pred majstrovstvami Európy?

"Myslím, že sme si v kvalifikácii počínali veľmi dobre, skončili sme prví v skupine a zaslúžene. V zápasoch so Srbskom sme mali trochu šťastie, ale počínali sme si dobre a dúfame, že to potvrdíme aj na tomto turnaji."

Cesta kvalifikáciou zostala prakticky bezchybná. Bolo ešte niečo, na čom sa dalo zapracovať?

"Každý zápas, podľa toho, ako sa vyvíja, nám môže pomôcť niečo zlepšiť. Nezaslúžili sme si prehrať s Írskom, ale urobili sme niekoľko chýb, na ktoré sme doplatili. Teraz, vzhľadom na súpera, ktorý nás čaká, nemôžeme takéto veci opakovať. Budeme potrebovať maximálnu koncentráciu. Prehrali sme po neskorom góle z rohu a z tejto chyby sa chceme poučiť."

Maďari otvoria EURO proti Švajčiarom.
Maďari otvoria EURO proti Švajčiarom.Flashscore

Je to turnaj, do ktorého vstupujete s najväčšími očakávaniami, odkedy vediete Maďarsko?

"Nepochybne áno. Vzhľadom na formu, s akou prichádzame. Keďže sa nám naozaj darí, očakávania sú vlastne ešte vyššie. Keby som povedal, že sa uspokojím s tým, že odohrám tri dobré zápasy a odídem s potleskom, klamal by som. Mojím osobným cieľom je postúpiť, aj keď máme troch ťažkých súperov. Ako každý budeme potrebovať aj porciu šťastia, to sa vždy hodí."

Priznajme si, že proti Švajčiarsku je dôležité dobre začať...

"Prvý zápas je vždy veľmi dôležitý, pretože vám pomôže správne si naplánovať veci po ňom. Na poslednom Eure sme boli vyradení pre prehru v prvom dueli s Portugalskom (0:3) a tento výsledok nebol spravodlivý, pretože prehra prišla až na konci."

Čoho sa obávate v zápase so Švajčiarskom, s ktorým hráte v sobotu?

"Majú skúsenosti, kvalitu, veľa hráčov, ktorí prišli z najlepších líg. Niektorí dokonca z TOP klubov. Ani nebudem spomínať, aké majú schopnosti. Naším cieľom je narušiť ich prechod do útoku."

Cítite podporu maďarských fanúšikov?

"Čím viac sa blížime k začiatku turnaja, tým viac cítiť ich vášeň. Takéto nadšenie si pamätám len z prípravy na EURO v Maďarsku v roku 2016, keď som bol vtedy trénerom Honvédu a Maďari si po 44 rokoch opäť zahrali majstrovstvá Európy."

Ďalším súperom v Stuttgarte bude domáce Nemecko.

"Keď hráte proti skvelému tímu, ktorý navyše hrá doma, ak na ihrisko nastúpite s prílišným strachom, nemáte šancu uspieť. Mali by sme sa pokúsiť hrať s charakterom a odvahou, pokúsiť sa zastaviť Nemcov v tom, čo robia najlepšie, teda vo všetkom (smiech)."

Nechať všetko na posledný zápas proti Škótsku by bolo veľmi riskantné.

"Osobne sa nechystám kalkulovať, aj preto, že to nie je v našej povahe. Naším cieľom je ísť od zápasu k zápasu a pri každej príležitosti odovzdať všetko. Momentálne sa stopercentne sústredíme na stret so Švajčiarskom."

Už dlhší čas používate trojčlennú obranu, ktorá je v súčasnosti moderná vďaka úspešným príkladom aké ukázali Gian Piero Gasperini či Simone Inzaghi. Okrem inéhoo je to aj systém, ktorý používa Luciano Spalletti.

"Vo futbale sa stále objavujú nové smery a nápady. Pred časom ľudia označovali tých, ktorí používali trojčlennú obranu, za defenzívnych alebo "cúvajúcich". Potom sa zrazu tento systém stal módnym! V skutočnosti ho používam, pretože je pre mojich hráčov funkčnejší."

A napríklad Scolariho Brazília vyhrala majstrovstvá sveta práve s trojčlennou obranou...

"Osobne mám hru na troch vzadu veľmi rád, túto metódu používam už štyri roky a vyvíjala sa aj zmenou koncepcií, princípov a hráčov. Naším zámerom je ponúknuť kombinovanú hru, čo nám vyhovuje."

Zdá sa, že Spalletti tento systém v poslednom čase často využíva pre Federica Chiesu, ktorému vyhovuje. Urobíte to isté aj s vašou hviezdou Dominikom Szoboszlaiom?

"Dominik má pre nás ťažkú pozíciu na určenie, pretože môže voľne nastupovať v stredovej formácii, pôsobiť ako žolík alebo ako druhý útočník. Je to útočný hráč a chceme ho využívať čo najbližšie k pokutovému územiu. Hoci sa dokáže voľne pohybovať, nachádzať si priestor po celom ihrisku a snažiť sa s loptou vytvoriť početnú prevahu, môže byť pre nás kľúčovým mužom."

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!