EURO 2024: Čo vravia dáta? Taliani márne hľadajú gólového útočníka, hviezdu majú v bráne

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Majstri Európy očami dát: Taliani márne hľadajú gólového útočníka, hviezdu majú v bráne

Taliansko potrebuje na postup proti Chorvátsku získať aspoň bod.
Taliansko potrebuje na postup proti Chorvátsku získať aspoň bod.Profimedia
Finále najnabitejšej skupiny tohtoročného ME vo futbale obstarajú úradujúci šampióni Európy z Talianska a medailisti z minulých dvoch majstrovstiev sveta Chorváti. Tí k istému postupu musia vyhrať, v doterajších dvoch dueloch so Španielskom a Albánskom totiž nazbierali iba bod. Talianom nepodľahli ani v jednom z deviatich doterajších vzájomných duelov a aj pohľad do štatistík naznačuje, že majú sľubné vyhliadky.

Taliansko bolo pri prehre 0:1 so Španielskom takmer bezzubé. Jeho hlavnou starosťou sa zdá byť útok, čo vlastne nie je nič nové. Azzurri v posledných rokoch vyskúšali mnoho rôznych forvardov, žiadny z nich sa však v národnom tíme neukázal ako zdatný strelec. Nie je náhodou, že oba talianske góly na šampionáte strelili obranca (Alessandro Bastoni) a stredpoliar (Nicolò Barella).

Od začiatku ťaženia za zlatom na minulom Eure strelil iba dva z 15 talianskych gólov na kontinentálnom šampionáte útočník (Ciro Immobile proti Turecku a Švajčiarsku v roku 2021). Nie je prekvapením, že Taliansko je jedinou európskou futbalovou veľmocou, ktorej gólový rekord nebol za posledných 10 rokov prekonaný.

Proti Španielsku navyše nefungovala ani obrana. V úvodnom zápase turnaja bol Riccardo Calafiori chválený za svoju vyzretosť, aj keď išlo o jeho iba tretí reprezentačný štart. Dvadsaťdvaročný hráč prežil s Bolognou skvelú sezónu, v ktorej ju doviedol až do Ligy majstrov, a údajne sa o neho zaujímali veľkokluby ako Chelsea a Juventus.

S Albánskom bol Talianom s najviac úspešnými súbojmi (6), vyhranými vzdušnými duelmi (3), delil sa o prvé miesto v počte získaných lôpt (5) a zachytených prihrávok (3), rovnako ako mal 100% úspešnosť driblingu (2/2). V súboji so Španielskom si však strelil veľmi nešťastný vlastný gól a spôsobil tak svojmu tímu porážku 0:1. Aj skúsenejší Giovanni Di Lorenzo, ktorý proti Albánsku hral veľmi solídne, bol vďaka skvelému španielskemu krídelníkovi Nicovi Williamsovi odsunutý do úlohy pozorovateľa.

Ak sa Taliansko dostane do vyraďovacej fázy, brankár Gianluigi Donnarumma si zaslúži veľké "grazie". Kapitán Azzurri držal takmer sám svojmu tímu s jasne lepšími Španielmi nádej na body do poslednej chvíle. Stretnutie zakončil s ôsmimi zákrokmi, čo je najvyšší počet pri talianskych brankároch na Eure od čias Francesca Tolda v roku 2000 (11 proti Belgicku). Donnarumma zabránil v súboji šanciam v hodnnote 2,1 xG, čo je v tomto ohľade tretí najlepší výkon turnaja.

Zaujímavé je, že obom brankárom pred ním v tomto rebríčku sa to podarilo práve proti Chorvátsku, čo svedčí o tom, že Modričovi a spol. zatiaľ príliš nepraje šťastie. Podľa metriky xG mali streliť o 3,1 gólu viac. V súčasnosti sú v skupine B poslední, napriek tomu sú z kvarteta najlepší v počte striel (38) a očakávaných gólov (5,1 xG). Mateo Kovačič má viac striel ako ktorýkoľvek iný hráč v skupine (6 striel, 4 vytvorené šance) a iba Pedri (6) si vytvoril viac príležitostí z hry ako chorvátsky útočník Andrej Kramarič (5).

Štúdio k zápasu Chorvátsko - Taliansko.
Flashscore

Päť hráčov v tejto skupine zaznamenalo kombinovanú hodnotu očakávaných gólov a asistencií vyššiu ako 1,0, z toho štyria sú Chorváti. Bruno Petkovič (0 gólov z 1,08 xG) a Ivan Perišič (0 asistencií z 1,15 xA) sa síce dostávajú do skvelých pozícií na strelenie alebo prihrávky na gól, nedokázali však tieto čísla pretaviť na realitu.

Duel medzi Chorvátskom a Talianskom bude preto veľmi zaujímavý. Podarí sa prvým menovaným konečne dotiahnuť svoje príležitosti do konca? Alebo taliansky brankár opäť predvedie ďalší mimoriadny výkon? Jeho tím s najväčšou pravdepodobnosťou postúpi do play-off, pokiaľ Azzurri získajú v zápase aspoň bod (za predpokladu, že Albánsko neporazí Španielsko), zatiaľ čo Chorvátsko potrebuje zvíťaziť, aby zabránilo svojmu prvému vyradeniu v skupine na ME od roku 2012.

Chorvátsko - Taliansko (pondelok, 21:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!