Mbappé konečne skóroval na Eure, ale Francúzi po remíze prišli o prvé miesto v skupine

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mbappé konečne skóroval na Eure, ale Francúzi po remíze prišli o prvé miesto v skupine

Aktualizované
Francúzsko nedokázalo potvrdiť pozíciu favorita.
Francúzsko nedokázalo potvrdiť pozíciu favorita.AFP
Futbalisti Francúzska prekvapivo remizovali vo svojom záverečnom stretnutí v D-skupine ME s Poľskom 1:1. Les Bleus postúpili do osemfinále z druhého miesta tabuľky, keďže víťazmi déčka sa stali Rakúšania, ktorí zdolali Holandsko (3:2). Francúzi v boji o štvrťfinále vyzvú druhý tím slovenskej E-skupiny.

Francúzsko - Poľsko 1:1

Do zostavy Francúzska sa vracia Mbappé, ktorý vynechal predošlý duel pre zranenie nosa. Nastúpi so špeciálnou ochrannou maskou. Šancu prekvapivo dostáva takisto mladý krídelník Barcola, v úvodných dvoch dueloch nenastúpil. Prvý raz na šampionáte nastupuje v základe za Poľsko útočník Lewandowski. V bráne bude Skorupski.

Galský kohút nastúpil v zostave, ktorá mala v priemere 26 rokov a 184 dní, čo je v rámci tejto krajiny tretia najmladšia v histórii Eura. Podľa očakávaní začal lepšie favorit, ale prvé zakončenie patrilo poľskému tímu. Zalewski mieril z diaľky k žrdi, tam bol pripravený Maignan.

Zostrih zápasu Francúzsko - Poľsko.
TV Markíza

Na druhej strane bol na zadnej tyči osamotený Hernández, skvele zasiahol Skorupski. Kanté v 19. minúte potiahol rýchly brejk až do pokutového územia, kde prihral a Dembélé sa ocitol úplne sám vo veľkej šanci na malom vápne, znova to výborne prečítal Skorupski.

Skóre chcel otvoriť Lewandowski, hlavička z hranice malého vápna išla k tyči, reflexívne zareagoval Maignan. Skorupski podával výborný výkon, zasiahol takisto pri šanci Mbappého, ten strieľal osamotený z mierneho uhlu na vzdialenejšiu žrď, poľský gólman zareagoval pravou rukou.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Kapitán Francúzska sa nedočkal ani tesne pred prestávkou, opätovne zľava obdržal prihrávku k päťke a zase prišla strela do Skorupskeho. V prvom polčase gól nepadol. Po zmene strán pokračoval Mbappé vo svojej aktivite. Dve zakončenia z hranice veľkého vápna smerovali najskôr do Skorupskeho a potom nie ďaleko vedľa.

Počas 55. minúty sa Dembélé dostal do šesnástky, kde ho fauloval Kiwior a Kylian Mbappé z penalty konečne strelil svoj prvý gól na európskych šampionátoch. Potreboval na to až 24 striel - 1:0. Bol to iba druhý presný zásah Francúzov na tohtoročnom šampionáte, ten prvý si dal Rakúšan Wöber do vlastnej brány.

Mbappé má každopádne na konte až dvanásť gólov na MS, takže čo sa týka veľkých turnajov vyrovnal zápis, ktorý drží Just Fontaine a z francúzskych hráčov je lepší už iba Michel Platini (14). Vzápätí sa veľmi pekne predral do príležitosti Barcola, z uhlu našiel Skorupskeho.

Štatistiky Mbappého.
Štatistiky Mbappého.Statsperform/Profimedia

Štvrťhodinu pred koncom si Zielinski po páde pýtal penaltu. Kontakt s Upamecanom najskôr ako faul posúdený nebol, potom to opravil VAR. Lewandowski však dlho otáľal so strelou a po slabom zakončení sa blysol Maignan. Ten sa ale skôr pohol z čiary a situácia sa opakovala.

Na druhýkrát už Robert Lewandowski nasmeroval loptu presne k žrdi a aj keď brankár vystihol stranu, tak bol prikrátky - 1:1. Poliaci navyše získali krídla a zacítili šancu. Ďalší gól už síce nepadol, ale Francúzi prišli o prvé miesto v skupine, kde po ich remíze a prekvapivej výhre nad Holandsko poskočilo Rakúsko.

Francúzsko teší aspoň fakt, že je jedinou európskou reprezentáciou, ktorá dokázala postúpiť zo skupinovej fázy kontinentálnych i svetových majstrovstiev vo všetkých siedmich prípadoch od roku 2012. Tréner Didier Deschamps však nezmenil štatistiku, podľa ktorej jeho krajina s ním na lavičke nevyhrala tretí duel skupiny.

Poľsko už dopredu vedelo, že skončí posledné, ale vyhlo sa tomu, aby prvý raz v histórii prehralo všetky stretnutia skupinovej fázy.

Konečná tabuľka D-skupiny.
Konečná tabuľka D-skupiny.Flashscore

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!