Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mladé ukrajinské pušky bojujú za sužovanú krajinu, neúspech s Rumunskom chcú hodiť za hlavu

 Ukrajina je pripravená začať svoju kampaň na EURO 2024
Ukrajina je pripravená začať svoju kampaň na EURO 2024Reuters
Napriek pretrvávajúcemu konfliktu vo svojej vlasti sa zverenci Serhija Rebrova (50) pripravovali na EURO 2024 pozitívne naladení a túžia urobiť svojej krajine radosť. V nasledujúcom článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť pred zápasom Ukrajiny proti Slovensku, ktorý je na programe v piatok o 15:00.

Cesta na EURO 2024

Pretrvávajúci konflikt na domácej pôde znamená, že toto obdobie je v histórii Ukrajiny mimoriadne náročné. Rebrovovi zverenci však majú v lete šancu ponúknuť ľuďom doma veľmi potrebné rozptýlenie vďaka pôsobeniu v Nemecku a chápu, koľko turnaj pre ich krajanov znamená.

"Všetci hráči, ja osobne, dostávame veľa správ od našich bojovníkov, od našich vojakov, od našich priateľov, ktorí teraz bojujú za slobodu Ukrajiny," prezradil hlavný tréner.

Rebrov zažíva svoj prvý veľký turnaj, pre Ukrajinu je to však štvrtá účasť na európskom šampionáte po sebe. Cesta naň nebola jednoduchá, Ukrajina sa dostala do kvalifikačnej skupiny, v ktorej sa nachádzali finalisti EURO 2020 - Anglicko a Taliansko. Aj napriek tomu a bez akejkoľvek výhody domáceho prostredia sa im podarilo postúpiť, pričom na druhých Talianov nestačili len vinou horšieho skóre.

To znamenalo, že Východoeurópania si to museli vybojovať ťažkou cestou cez play-off, ale podarilo sa im to vďaka "neskorému" úspechu nad Bosnou a Hercegovinou, po ktorom nasledovalo ďalšie víťazstvo nad Islandom - všetky ich štyri zásahy v týchto zápasoch padli po polčase.

Či to naznačuje, že v ich zápasoch skupinovej fázy môžeme očakávať drámu, sa ešte len uvidí, ale v úvodnom zápase skupiny na Eure svoje vystúpenie proti Rumunsku nezvládli a podľahli mu 0:3. Mužstvo tak bude chcieť proti Slovensku vybojovať úplne iný výsledok.

Preview zápasu Slovensko - Ukrajina.
Flashscore

Silné stránky

Ukrajina síce nemá mužstvo, ktoré by sa mohlo rovnať tradičným európskym veľmociam, ale nemožno poprieť, že Rebrovova skupina má pôsobivú hĺbku.

Duo Arťom Dovbyk a Viktor Cygankov exceluje v prekvapení La Ligy z Girony - v tejto sezóne strelili spolu 32 ligových gólov. Brankár Andrij Lunin odohral počas poslednej kampane 30 zápasov vo všetkých súťažiach za Real Madrid.

To nehovoriac o takých hráčoch ako Oleksandr Zinčenko, Mychajlo Mudryk (hoci v stretnutí s Rumunmi ani zďaleka nežiarili), Vitalij Mykolenko a skúsený útočník Andrij Jarmolenko, ktorý zostáva lídrom tímu. Blíži sa k 120 seniorským medzinárodným zápasom, ale isté miesto v základnej zostave nemá, čo svedčí o útočnom talente, ktorý má Rebrov k dispozícii.

Slabé stránky

Hoci je v tomto ukrajinskom tíme veľa talentov, je to veľmi mladá skupina. Jarmolenko, Serhij Sydorčuk, Taras Stepanenko a Ruslan Malinovskij sa môžu dokopy pochváliť viac ako 320 zápasmi, avšak tvoria jediných štyroch hráčov z 26-členného výberu, ktorí majú viac ako 30 rokov. 

Hoci mladosť nie je vždy negatívom, na zvládnutie skúšok a útrap veľkého medzinárodného turnaja by sa mohli hodiť aj starší členovia výberu. Svoje o tom vedia aj Slováci, ktorí šokovali Belgicko aj vďaka heroickým výkonom Petra Pekaríka a Juraja Kucku.

Najhorúcejší boj o herný čas

Hoci je v tomto ukrajinskom tíme veľká konkurencia, hlavne v krajných priestoroch to bude najostrejšie. Mudryk sa od prestupu do Chelsea pred 18 mesiacmi nedokázal presadiť v Premier League a za ním sú hráči, ako napríklad bývalý spoluhráč zo Šachtaru Oleksandr Zubkov, ktorí zažili silné domáce sezóny a zaznamenali 13 gólových príspevkov za ukrajinský celok.

Na opačnej pravej strane je Jarmolenko naďalej dôležitým hráčom, lídrom svojej krajiny, ktorý zažil silnú domácu sezónu v tíme Dynamo Kyjev, keď strelil osem gólov a pridal tri asistencie. V prvom skupinovom zápase namiesto neho nastúpil v základnej zostave Cygankov, Jarmolenko sa dostal na trávnik až v druhom polčase.

Posledné výsledky Ukrajiny.
Posledné výsledky Ukrajiny.Flashscore

Slovensko - Ukrajina (piatok, 15:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!