Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

My viac riskujeme, oni idú do bloku. Rumuni nechcú dominovať, rozoberá Lobotka

Lobotka patrí medzi opory Slovenska na prebiehajúcom Eure.
Lobotka patrí medzi opory Slovenska na prebiehajúcom Eure.TASR
Rumunskí futbalisti prehrali v sobotu na ME v Nemecku prvý ostrý zápas po vyše dvoch rokoch. Ďalší ich čaká práve proti Slovákom a víťaz si s určitosťou zaistí postup do ďalšej fázy turnaja. Ťahúň sokolov Stanislav Lobotka (29) očakáva od nadchádzajúceho súpera defenzívny futbal a snahu o brejky.

Belgicko - Rumunsko 2:0

Rumuni neprehrali v kvalifikácii ani jeden zápas a I-skupinu vyhrali s 22 bodmi. Do turnaja vstúpili prekvapivým víťazstvom 3:0 nad Ukrajinou, no v ďalšom podľahli favorizovanému Belgicku 0:2.

"Nesledoval som ich v kvalifikácii, videl som ich iba v zápase proti Belgicku. Ukázali, že dobre bránia a majú jasne nastavené, ako budú hrať. Nie je to tím, ktorý chce na ihrisku dominovať, ale skôr dobre brániť a vyrážať do brejkov alebo čakať na chybu súpera," zhodnotil Lobotka nadchádzajúceho súpera Slovákov.

Zostrih zápasu Belgicko - Rumunsko.
TV Markíza

Paralelu medzi balkánskym a svojím tímom odmietol. "Hráme trochu iný štýl. Sú defenzívnejší a idú do bloku, do rýchlych brejkov. Viac riskujeme, keď stratíme loptu, môže to zostať otvorené. Keď to však vyjde, môže z toho byť výhoda."

Aj slovenský tím inkasoval v predošlom stretnutí s Ukrajinou dvakrát (1:2). Chyby, ktoré viedli ku gólom, si rozobrali v sobotu s trénerom Francescom Calzonom.

"Ukázali sme si tam pressing, ako a kedy ho spúšťať. Niekedy hovoríme o detailoch, ktoré ani nie sú zvonku vidno. Hovorili sme si o tom, ako zostať kompaktní a čo robiť, aby s tým mal súper čo najväčšie problémy, aby prechádzalo čo najmenej lôpt," povedal Lobotka pre TASR.

Slováci majú iba o niečo vyššiu šancu na výhru ako Rumuni.
Slováci majú iba o niečo vyššiu šancu na výhru ako Rumuni.Flashscore

Priznal aj to, že súčasný štýl Slovenska je kondične náročný. "Je to náročný futbal, ale keď chceme byť aktívni a dominantní, je to veľa o behaní. Štýl je veľmi náročný pre nás, ale rovnako aj pre súpera."

Situácia v "éčku" je pred záverečnými dvoma stretmi zamotaná. Na postup z tretieho miesta by mohli stačiť za určitých okolností tri body, no za iných je možné skončiť v tabuľke tretích tímov aj na poslednom mieste so štyrmi.

"Kalkulačky sme zatiaľ nevytiahli, hoci to na Slovensku takto chodí. Máme tri body, ktoré nikto nečakal. Nebude to jednoduché, ale stále je to v našich rukách. Nikto to nechcel takto, ale sme Slováci, radi si to komplikujeme. Nielen v športe. Chceli sme, aby už bolo rozhodnuté. Musíme zvládnuť záverečný zápas a sústrediť sa na svoju hru," zhodnotil 29-ročný stredopoliar, ktorého tím mohol mať v prípade triumfu nad Ukrajinou už istý postup.

Tabuľka skupiny E pred záverečnými zápasmi.
Tabuľka skupiny E pred záverečnými zápasmi.Flashscore

Pred záverečným duelom v skupine majú na oddych o deň viac ako v prípade predošlého. Navyše majú deň k dobru aj oproti Rumunom.

"Máme na papieri o deň viac, no štyri dni je dosť na regeneráciu. V záverečnom dueli skupiny však ide o všetko a každý tam ide na sto percent," dodal Lobotka.

Slovensko - Rumunsko (streda, 18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!