EURO 2024: Souček a Schick v nominácii Česka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na EURO pocestujú aj dvaja českí hriešnici, do výberu sa nezmestil najlepší strelec ligy

Česko spoznalo nomináciu na EURO.
Česko spoznalo nomináciu na EURO.Profimedia
Dvadsaťšesť mien. Traja brankári, deväť obrancov, deväť stredopoliarov a päť útočníkov. Tréner českej reprezentácie Ivan Hašek oznámil nomináciu na majstrovstvá Európy, ktoré sa začnú 14. júna v Nemecku. Realizačný tím ukázal na tradičné opory na čele s kapitánom Tomášom Součkom a kanonierom Patrikom Schickom, pričom povolal aj dvoch hriešnikov z olomouckého večierku - do Lipska a Hamburgu pôjdu Vladimír Coufal a Jan Kuchta, zatiaľ čo Jakub Brabec ostane doma. Miesto medzi českou elitou si nevybojoval ani najlepší strelec českej ligy Václav Jurečka.

Tréneri mohli na šampionát po navýšení kvót povolať 26 hráčov, ktorí v nedeľu odcestujú na sústredenie do Rakúska. Počas kempu odohrá národný tím prípravný zápas proti Malte (7. júna) a po návrate do Česka ho čaká generálka proti Severnému Macedónsku v Hradci Králové (10. júna).

Hašek v porovnaní s marcovým kempom nominoval aj Václava Černého. Agilný krídelník počas jari za Wolfsburg veľakrát nenastúpil, ale v záverečných troch zápasoch hral a raz skóroval. Vo svojej prvej sezóne v Nemecku odohral celkovo 25 zápasov vo všetkých súťažiach a zaznamenal bilanciu 5+1.

Jurečka sa nedostal do konečnej zostavy, ktorá sa na Eure stretne s Portugalskom v Lipsku (18. júna) a Gruzínskom (22. júna) a Tureckom (26. júna) v Hamburgu. Útočník pražskej Slavie nepresvedčil vedenie tímu napriek tomu, že sa stal druhý rok po sebe najlepším strelcom českej ligy (19 gólov). Prednosť dostali Tomáš Chorý z Plzne (12), Kuchta zo Sparty (17), Mojmír Chytil zo Slavie (16) a bundesligoví majstri Patrik Schick a Adam Hložek z Leverkusenu.

Najväčším prekvapením je nominácia Lukáša Červa, ktorý ešte za seniorskú reprezentáciu nehral. Stredopoliar Plzne sa dostal medzi 26 vyvolených na úkor Alexa Krála, ktorý v priebehu sezóny vypadol zo zostavy bundesligového Unionu Berlín.

Česká nominácia na EURO:

Brankári: Jindřich Staněk (Slavia Praha), Matěj Kovář (Leverkusen), Vítězslav Jaroš (Sturm Graz/Liverpool)

Obrancovia: Vladimír Coufal (West Ham), Tomáš Holeš (Slavia Praha), Robin Hranáč (Viktoria Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta Praha), Martin Vitík (Sparta Praha), David Zima (Slavia Praha), David Jurásek (Hoffenheim/Benfica), David Douděra (Slavia Praha), Tomáš Vlček (Slavia Praha)

Stredopoliari: Tomáš Souček (West Ham), Antonín Barák (Fiorentina), Michal Sadílek (Twente), Lukáš Provod (Slavia Praha), Pavel Šulc (Viktoria Plzeň), Ondřej Lingr (Feyenoord), Václav Černý (Wolfsburg), Matěj Jurásek (Slavia Praha), Lukáš Červ (Viktoria Plzeň)

Útočníci: Patrik Schick (Bayer Leverkusen), Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň), Jan Kuchta (Sparta Praha), Adam Hložek (Bayer Leverkusen), Mojmír Chytil (Slavia Praha)