EURO 2024: Calzona vraví o najdôležitejšom zápase, Kucka varuje pred bývalými kolegami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najdôležitejší zápas v pozícii trénera, hlási Calzona. Kucka varuje pred bývalými kolegami

Calzona túži preniknúť medzi 16 najlepších tímov Európy.
Calzona túži preniknúť medzi 16 najlepších tímov Európy.TASR
Tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona (55) povedal, že nadchádzajúci zápas je preňho zrejme najdôležitejší v pozícii hlavného trénera. Jeho tím nastúpi v stredu na záver skupiny E proti Rumunsku v kľúčovom súboji o postup do osemfinále ME v Nemecku. Na miestenku do ďalšej fázy stačí obom tímom aj remíza a za určitých okolností ide ďalej i zdolaný z tohto zápasu.

Calzona začal kariéru ako hlavný kouč pred necelými dvoma rokmi práve na lavičke slovenskej reprezentácie. Prvý zápas absolvoval proti Azerbajdžanu v C-divízii Ligy národov, teraz bojuje mužstvo pod jeho vedením o tretí postup zo skupiny na veľkom turnaji.

"Pre mňa ako hlavného trénera to je zrejme najdôležitejší zápas. Som ešte pomerne mladý a pre mňa by to bol dobrý výsledok. Želám si však, aby sme si to zaslúžili. Myslím si, že hráme dobrý futbal, odohrali sme dobrú kvalifikáciu a chlapci by si zaslúžili vyraďovaciu fázu," uviedol na tlačovej konferencii.

Talianov výber má na konte tri body za senzačné víťazstvo 1:0 nad Belgickom, no v ďalšom stretnutí nestačil na Ukrajinu. V tabuľke, v ktorej majú všetky tímy po tri body, tak momentálne figuruje vzhľadom na nulové skóre na tretej pozícii.

Preview zápasu Slovensko - Rumunsko.
Flashscore

Rumuni tiež vstúpili do ME prekvapivým triumfom nad Ukrajinou (3:0), ale potom nestačili na Belgicko (0:2). V skupine E sú na prvej priečke práve pred kádrom trénera Domenica Tedesca - mužstvá majú rovnaké skóre, no Balkánci strelili o gól viac.

"Rumunsko je veľmi fyzický tím, ale sú aj takticky vyspelí. Je to náročný zápas, máme však vlastný štýl hry. Nerád by som veľa menil, preto budeme hrať naším štýlom a snažiť sa nedostať gól," povedal Calzona. Víťazstvo by bolo pre Slovákov prvým triumfom nad Rumunmi a zároveň by vyhrali premiérovo dva zápasy na veľkom turnaji.

Slováci na tréningu pred duelom s Rumunmi.
Slováci na tréningu pred duelom s Rumunmi.TASR

Ich postup na ME by bol papierovým prekvapením, pred podujatím boli v pozícii štvrtého najslabšieho tímu vzhľadom na postavenie v rebríčku UEFA. Zaujali však vysokým pressingnom a obetavým výkonom proti favoritom z Belgicka. "Myslím si, že hráme dobrý futbal a hovoria to aj európski odborníci. Zajtra budeme hrať svoju hru a chceme postúpiť do osemfinále," dodal Calzona.

Slováci nastúpia proti Rumunom po 11 rokoch. Z prípravného zápasu v Bukurešti (1:1) sú v súčasnom tíme už len dvaja pamätníci - obranca Peter Pekarík a stredopoliar Juraj Kucka. "Ten zápas si úplne nepamätám a ani to, ako dopadol. Teraz sa pripravujeme na nadchádzajúci. Tréneri nám dali všetky dostupné informácie a dúfam, že si z toho zoberieme niečo ako hráči. Verím, že po dueli sa budeme tešiť," povedal Kucka.

Percentuálne šance oboch tímov na triumf.
Percentuálne šance oboch tímov na triumf.Flashscore

Zo súčasného rumunského výberu má skúsenosti s útočníkmi Manom a Mihailom, s ktorými pôsobili v talianskej Parme. "Pamätám si ich dobre, teším sa na nich. Vtedy boli ešte mladí chalani, ale ukazovali svoju kvalitu, čo sa im darí aj teraz. Treba si na nich dávať pozor, ale nič im nedarujeme," zhodnotil Kucka.

Slováci bojujú štvrtýkrát o postup do ďalšej fázy veľkého turnaja v záverečnom súboji skupiny. Práve Kucka bol súčasťou tímu aj na MS 2010 v Afrike, ME 2016 vo Francúzsku a ME 2020. "Už si ani nepamätám, aké pocity to boli pred 14 rokmi. Teraz mám však dobrý pocit, tím je dobre pripravený aj nastavený. Musíme a chceme to zvládnuť, na ihrisku odovzdáme všetko," uzavrel.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!