EURO 2024: Najlepší deň v živote. Kvaracchelija rozhodol o historickej výhre a vymenil si dres s Ronaldom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najlepší deň v živote. Kvaracchelija rozhodol o historickej výhre a vymenil si dres s Ronaldom

Kvaracchelija bol vyhlásený za muža zápasu.
Kvaracchelija bol vyhlásený za muža zápasu.Reuters
Opora gruzínskej reprezentácie Chviča Kvaracchelija (23) zaradil stredajší triumf 2:0 nad Portugalskom a postup do osemfinále Eura ešte vyššie než minuloročný zisk talianskeho titulu s Neapolom. Útočník na tlačovej konferencii povedal, že prežil najlepší deň v živote a na diaľku poďakoval za motiváciu hviezde súpera Cristianovi Ronaldovi (39). Tréner nováčika šampionátu Willy Sagnol (47) po historickom postupe a najväčšom prekvapení turnaja v Nemecku ťažko hľadal slová.

Gruzínsko - Portugalsko 2:0

Kvaracchelija poslal Gruzíncov do vedenia už v druhej minúte z brejku a Georges Mikautadze, s tromi gólmi najlepší strelec šampionátu, zvýšil náskok v 57. minúte z penalty. Už istý víťaz skupiny F Portugalsko v kombinovanej zostave neskórovalo. Až 74. tím rebríčka FIFA skončil v tabuľke na treťom mieste so štyrmi bodmi, čo mu stačilo na postup.

Zostrih zápasu Gruzínsko - Portugalsko.
TV Markíza

"Toto je najlepší deň v živote. Dosiahnuť úspech s gruzínskou reprezentáciou bolo ťažšie ako s Neapolom, preto si ho vážim ešte viac. Nikto by si nebol pomyslel, že môžeme poraziť Portugalsko. Napísali sme históriu," zdôraznil Kvaracchelija, ktorý bol vyhlásený za muža zápasu.

"Na ihrisku nebol najlepší hráč. Bol to tímový výkon. Ukázali sme, že takto môžeme hrať s kýmkoľvek," dodala najväčšia hviezda tímu.

Najzaujímavejšie štatistiky zápasu.
Najzaujímavejšie štatistiky zápasu.Opta by StatsPerform

Opora Partenopei sa na duel tešila aj preto, že si zahrala proti svojmu vzoru Ronaldovi. "Pred zápasom za mnou prišiel a zaželal mi veľa šťastia. O niečom takom sa mi ani nesnívalo, bol to úžasný moment. Preto je takou osobnosťou ako futbalista a aj ako človek. V tej chvíli som si uvedomil, že môžeme urobiť niečo veľké, všetkých nás to povzbudilo a motivovalo," nadviazal odchovanec Dinama Tbilisi, ktorý si po záverečnom hvizde s Cristianom Ronaldom vymenil dres.

Gruzínsko sa na svoj prvý veľký turnaj prebojovalo po penaltovom rozstrele v baráži proti Grécku. Už to bol pre zakaukazskú krajinu historický výsledok, teraz ho však ešte vylepšila.

"Ani neviem, čo mám povedať. Je to ako sen. Asi si to všetko uvedomíme poriadne až neskôr. Nechcel som tomu veriť, kým rozhodca na konci nezapískal. Kontrolovali sme čas každých desať sekúnd. Ako tréner som šťastný a hrdý na svoj tím," hlásil Sagnol. "Pred výkopom som hráčom povedal, aby hrali tak, ako keď mali 16 alebo 17 rokov. Bez nervov, dodržiavali plán v obrane a v útoku jednoducho hrali futbal," dodal francúzsky tréner.

Gruzínsko sa v osemfinále stretne so Španielskom, ktoré ako jediný celok v skupine nestratilo ani bod. Obaja sa už stretli v kvalifikácii, pričom La Roja vyhrala doma 3:1 a vonku 7:1. Duel sa uskutoční 30. júna v Kolíne nad Rýnom.

"Pred zápasom sme sa ani nepozerali, s kým by sme hrali v prípade postupu. Vždy nás zaujíma len najbližší stret. Teraz to budú Španieli, čo je ďalšia veľká výzva. Výhodou pre nás je, že od nás nikto nič neočakáva, nemáme čo stratiť," zdôraznil Sagnol.

"Rešpektujeme ich silu, sú jedným z najlepších tímov na svete. Proti Portugalsku sme si dokázali, že hrať sa dá s každým," uzavrel Kvaracchelija.

Slovensko spoznalo osemfinálového súpera, v nedeľu narazí na Anglicko

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!