EURO 2024: Najmladší budú na Eure Česi, Slováci medzi priemerom. Škóti a Nemci vsadili na skúsenosti

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najmladší budú na Eure Česi, Slováci medzi priemerom. Škóti a Nemci vsadili na skúsenosti

Slovenskí futbalisti sa predstavia v skupine E s Belgickom Rumunskom a Ukrajinou.
Slovenskí futbalisti sa predstavia v skupine E s Belgickom Rumunskom a Ukrajinou.Profimedia
Česká futbalová reprezentácia pôjde na majstrovstvá Európy v Nemecku s najmladším kádrom zo všetkých 24 účastníkov turnaja. Vekový priemer národného tímu je 25,32 roka. Slovenská výprava má priemer 27,27 roka. Štatistiky vyplávajú zo súpisiek po uzavretí záverečných nominácií.

Hašek omladil káder, Slovensko na jedenástej priečke

Tréner Hašek, ktorý prevzal národný tím v januári po Jaroslavovi Šilhavom, výrazne omladil mužstvo s cieľom zabojovať o účasť na ďalších majstrovstvách sveta v roku 2026. Kým na poslednom Eure pred tromi rokmi mali Česi vekový priemer presne 27 rokov, tentoraz je to takmer o dva roky menej.

Na súpiske sú len dvaja tridsiatnici - obrancovia Tomáš Holeš a Vladimír Coufal, ktorý je vo veku 31 rokov najstarším hráčom v tíme. Najmladším členom je 20-ročný krídelník Matěj Jurásek

Slovensko bude mať 11. najstarší výber na turnaji. Jeho priemer je 27,27 rokov, výrazne ho navyšuje dvojica 37-ročných harcovníkov Pekarík a Kucka. Naopak, najmladším hráčom celku trénera Calzonu je 18-ročný Leo Sauer.

Leo Sauer je tretím najmladším hráčom na Eure.
Leo Sauer je tretím najmladším hráčom na Eure.Profimedia

Najstaršími tímami sú Škóti a Nemci

Najstarším tímom na šampionáte budú Škóti s priemerným vekom 28,23 roka, tesne za nimi nasleduje hostiteľské Nemecko. Portugalsko vyšle na turnaj desiaty najmladší tím, ale vo svojom strede bude mať dvoch najstarších hráčov na šampionáte. Obranca Pepe bude mať v čase začiatku Eura budúci piatok 41 rokov a 109 dní, čím prekoná doterajší rekord.

Tridsaťdeväťročný portugalský kanonier Cristiano Ronaldo je na čele tabuľky hráčov podľa počtu reprezentačných štartov (207) a gólov (130). Ak sa mu podarí skórovať v Nemecku, stane sa najstarším strelcom v histórii Eura. Súčasný rekord drží Rakúšan Ivica Vastič, ktorý skóroval na šampionáte v roku 2008 vo veku 38 rokov a 257 dní. Ronaldo bude hrať zároveň na rekordnom šiestom Eure.

Slováci majú zastúpenie medzi veteránmi

Medzi veteránmi sa vysoko umiestnili aj dvaja Slováci. Peter Pekarík je ôsmy najstarší na šampionáte (37) a desiatku uzatvára Juraj Kucka (37). Najmladší tréner bude viesť nemecký výber, Julian Nagelsmann má len 36 rokov. Medzi trénermi majú navrch Taliani, ktorí vedú päť tímov z 24 účastníkov. Jeden z nich sedí na slovenskej lavičke - Francesco Calzona (55). Najdlhšie slúžiaci je Didier Deschamps z Francúzska (11 rokov a 11 mesiacov). Najkratšie Ivan Hašek z Česka (5 mesiacov).

Dvaja najstarší v kádri Slovenska - Pekarík s Kuckom.
Dvaja najstarší v kádri Slovenska - Pekarík s Kuckom.Profimedia

Najviac hráčov na šampionát dodali Inter Miláno a Manchester City, oba kluby budú mať na Eure 13 zástupcov. Celkovo 114 hráčov v nominácii má základňu v Anglicku, o desať menej v Taliansku. Česká liga bude mať 21 zástupcov, z toho 15 v Hašekovom výbere.

Najvyššia slovenská súťaž vyslala do Nemecka šiestich futbalistov. Sú nimi Juraj Kucka, Dávid Strelec a Guram Kašia zo Slovana Bratislava, Sebastián Kóša s Adrianom Zeljkovičom z trnavského Spartaka a Dávid Ďuriš. Ten je síce kmeňovým hráčom Žiliny, ale na jar hosťoval v talianskom Ascoli zo Serie B. 

Tínedžerská senzácia Yamal a veterán Pepe sú krok od pokorenia historických rekordov ME

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!