Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nemecké talenty pohľadom dát: Wirtz a Musiala ako výnimoční hráči, ktorí nemusia brániť

Jamal Musiala (vľavo) a Florian Wirtz ťahajú nemeckú ofenzívu na Eure.
Jamal Musiala (vľavo) a Florian Wirtz ťahajú nemeckú ofenzívu na Eure. Profimedia
Po pohodlnom víťazstve 2:0 nad Maďarskom sa nemecká reprezentácia ako prvý tím na týchto majstrovstvách Európy vo futbale kvalifikovala do osemfinále play-off. V záverečnom zápase skupiny proti Švajčiarsku v nedeľu večer tak môže tréner Julian Nagelsmann (36) zostavu rotovať a nechať odpočívať niektorých dôležitých hráčov. To by sa však nemalo týkať hladných, iba 21-ročných mladíkov - Jamala Musialu a Floriana Wirtza.

Dvaja hráči, do ktorých usporiadateľská krajina vkladá veľké nádeje, sú pritom najmladšími v kádri. A tak trochu vyvažujú skúsenosti, ktoré predstavujú veteráni Neuer, Kroos a Gündogan. Nagelsmann postavil v prvých dvoch dueloch turnaja rovnakú základnú zostavu, v ktorej sa spoliehal najmä na skúsených hráčov. Priemerný vek otváracej jedenástky proti Maďarsku bol 29 rokov a 27 dní, čím sa stala najstaršou na Eure od stretnutia proti Rumunsku v roku 2000 (30 rokov a 86 dní).

Musiala a Wirtz by pritom mohli hrať ešte za reprezentáciu do 21 rokov, z tohto kolektívu jasne vyčnievajú. V úvodnom zápase šampionátu proti Škótsku (5:1) sa nemecký mix bleskovo vyplatil: Wirtz aj Musiala skórovali v prvom polčase a zapísali sa do histórie. Ešte nikdy predtým sa totiž za jeden tím a v jednom dueli na ME nepresadili takí mladí hráči.

Wirtz bol už v tomto veku architektom historickej sezóny na klubovej úrovni. Jeho Leverkusen sa stal prvým bundesligovým tímom, ktorý prešiel celým ročníkom bez prehry, získal prvý titul, druhýkrát (po roku 1993) domáci pohár a bez prehry sa dostal aj do finále Európskej ligy, kde nakoniec prehral s Atalantou Bergamo. Wirtzova mladá hnacia sila prispela v 49 súťažných zápasoch 18 gólmi a 19 asistenciami.

Bol najlepším strelcom tímu a jeho počet gólových asistencií bol dokonca najlepším počinom spomedzi všetkých hráčov v TOP 5 európskych ligách. Nikto navyše nedosiahol bilanciu aspoň 16+16. Wirtz debutoval v reprezentácii v septembri 2021 pod vedením Hansiho Flicka. Na premiérový gól si musel počkať až do marca 2024 v priateľskom stretnutí proti Francúzsku (2:0). A stálo to za to. Bleskový zásah už po siedmich sekundách je najrýchlejší v histórii nemeckej reprezentácie. Na Eure strelil úplne prvý gól turnaja a vo veku 21 rokov a 42 dní sa takisto stal najmladším strelcom svojej krajiny na majstrovstvách Európy.

Stavitelia národného tímu s ním počítali už na minulé majstrovstvá sveta, ale roztrhnutý predný skrížený väz mu prekazil plány. Jeho generačný kolega Musiala podobnú smolu nemal a v Katare ukázal svoju genialitu. Nastúpil v základnej zostave vo všetkých dueloch skupiny, gól však nedal a ani on nedokázal zabrániť senzačnému vyradeniu Nemecka už v úvodnej fáze, hoci patril medzi najlepších hráčov.

Na aktuálnom turnaji sa zdá, že Nagelsmann našiel v systéme úlohu, ktorá je stredopoliarovi Bayernu Mníchov šitá na mieru. V oboch zápasoch skóroval (a v oboch bol aj najlepšie hodnoteným hráčom na trávniku) a je prvým hráčom, ktorý sa na tomto Eure presadil viac ako raz. Pri hre veľa riskuje, pre súperov je ťažko čitateľný. Keď sa rozbehne, je vďaka rýchlosti a silnému driblingu takmer nezastaviteľný.

Preview zápasu Švajčiarsko - Nemecko.
Flashscore

Tréner oboch mladíkov zároveň nezaťažuje defenzívnymi úlohami, ich akčný rádius je takmer výlučne na polovici súpera. Musiala rozdeľuje väčšinu prihrávok v útočnej tretine ihriska (51 %, 39 zo 77), Wirtz je na tom podobne (45 %, 37 z 83). Obaja tak majú energiu na to, aby Nemcov dotiahli k prvej trofeji na domácej pôde po 50 rokoch, ktorou bol titul majstrov sveta z roku 1974.

Švajčiarsko - Nemecko (21:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!