Nemecko herne dominovalo a ako prvý tím postupuje, EURO už má dvojgólového strelca

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nemecko herne dominovalo a ako prvý tím postupuje, EURO už má dvojgólového strelca

Aktualizované
Nemecko podľa očakávaní zdolalo Maďarsko.
Nemecko podľa očakávaní zdolalo Maďarsko.AFP
Futbalisti Nemecka si na domácich ME zabezpečili ako prvý tím miestenku v osemfinále. V stredajšom dueli v Stuttgarte vyhrali nad Maďarskom 2:0 a sú na čele A-skupiny s plným počtom šiestich bodov.

Nemecko - Maďarsko 2:0

Nemci nezmenili ani jedného člena základnej zostavy. Gólman Manuel Neuer nastúpil na 17. zápas v rámci Eura, čím vyrovnal brankársky rekord Buffona. Maďari spravili niekoľko zmien a zachytili úvod, ale po chybe v rozohrávke bol pri lopte skôr Neuer a nie nabiehajúci Sallai.

Na druhej strane mal prvú veľkú šancu Havertz, pretože sa natlačil cez Orbána k lopte na malom vápne, zblízka aj strieľal. Gulácsi predviedol skvelý zákrok pravou rukou. Po následnom rohovom kope mu pomohol Bolla, obetavo zablokoval pokus volejom od Andricha.

Tlak favorita sa stupňoval a priniesol úvodný gól. Gündoğan dostal loptu do vápna, kde sa zrazil s jedným obrancom a Maďari ako keby prestali hrať, čakali faul. Nemecký kapitán síce nezakončil, no prihral pod seba a Jamal Musiala prestrelil na čiare stojaceho Fiolu - 1:0. 

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Pomerne kuriózna situácia. Mladík z Bayernu je každopádne prvým dvojgólovým strelcom šampionátu. V deň stretnutia mal 21 rokov, tri mesiace a 23 dní. Je piatym najmladším futbalistom s dvomi zásahmi na Eure. Skôr to dokázali iba Ronaldo, Rooney, Bene a Damsgaard.

Maďarsko mohlo veľmi rýchlo vyrovnať, keďže Szoboszlai vystrelil z priameho kopu pod brvno. Neuer s námahou loptu vyrazil pred seba a v pozícii ležiac ju bravúrne nohou odkopol pred Vargom, ten sa už videl ako autor gólu. Rovnako Musiala pri zakončení z hranice pokutového územia, trafil iba bočnú sieť.

V nadstavenom čase síce Sallai hlavou po priamom kope skóroval, pre ofsajd bola jeho radosť predčasná. Po zmene strán strieľal z osi Kroos, reflexívne zareagoval Gulácsi. Postupne Maďari zvýšili aktivitu, avšak Varga z dobrej pozície nemieril presne, prišiel tak trest.

Toni Kroos opäť dominoval prihrávkam.
Toni Kroos opäť dominoval prihrávkam.Statsperform

İlkay Gündoğan bol úplne voľný pred päťkou, Mittelstädt mu ideálne prihral a stredopoliar Barcelony ľavačkou po trávniku upratal loptu do siete - 2:0. Bol to jeho prvý presných zásah na európskych šampionátoch. Prvý raz v histórii ME sa stalo, že Nationalelf dali v skupinovej fáze viac ako šesť gólov.

Za úvodné dva zápasy sa to podarilo iba Holandsku v roku 2008. Nebyť Gulácsiho, mohli prísť ďalšie. Maďarský gólman perfektne zasiahol hneď proti dvom pokusom z diaľky smerujúcim k žrdi od Saného. Iskierku nádeje ešte mohol vykresať Orbán po tom, ako Neuer neudržal loptu. Na čiare v hodine dvanástej zachránil Kimmich.

Nemci predtým v otváracom zápase ME zdolali Škótsko jednoznačne 5:1. Maďari majú na bodovom konte nulu, keďže v prvom stretnutí podľahli Švajčiarsku 1:3. Ak ešte chcú pomýšľať na postup do vyraďovačky, potrebujú bezpodmienečne uspieť v záverečnom súboji v skupine proti Škótsku (23. júna o 21:00).

Domáci v rovnakom čase nastúpia proti Švajčiarsku. Z každej skupiny postúpia do osemfinále prví dvaja a štyria najlepší v šesťčlennej tabuľke tretích tímov.

Zostrih zápasu Nemecko - Maďarsko.
TV Markíza

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!