Nemecko v skvelom zápase vyradilo Dánsko, outsider však bol nebezpečný

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nemecko v skvelom zápase vyradilo Dánsko, outsider však bol nebezpečný

Aktualizované
Nemecko potvrdilo pozíciu favorita.
Nemecko potvrdilo pozíciu favorita.AFP
Futbalisti Nemecka vyhrali osemfinálový zápas na domácom európskom šampionáte proti Dánsku a postúpili do štvrťfinále, kde bude ich súperom lepší z dvojice Španielsko - Gruzínsko.

Nemecko - Dánsko 2:0

Brankár Manuel Neuer nastúpil na svoj 19. zápas v rámci európskeho šampionátu, čím vytvoril nový rekord. Doposiaľ bol na prvej priečke spoločne s ním aj Bastian Schweinsteiger (18). Domáci tím mal takmer skvelý úvod, pretože v 4. minúte poslal Kroos center z rohu a Schlotterbeck skóroval, no pre faul na brankára gól neplatil.

Zakrátko poslal z diaľky výbornú strelu smerujúcu do rohu brány Kimmich, ale Schmeichel vytiahol výborný zákrok. Schlotterbeck bol nebezpečný aj po ďalšom rohu, tentoraz oblúčikom mieril do vinkla, čo dánsky gólman s námahou tiež vytesnil. Nemecko vstúpilo do zápasu výborne a jeho výkon pokračoval.

Zostrih zápasu Nemecko - Dánsko.
TV Markíza

Havertz predviedol výborný volej ľavačkou po prihrávke za obranu, pokus na zadnú žrď znova vyrazil Schmeichel. Postupom času sa už Dáni vzadu viac sformovali a zlepšili defenzívu. Desať minút pred koncom prvého dejstva však blesk trafil tesne vedľa štadióna a hlavný rozhodca Oliver stiahol hráčov z ihriska a tí išli do šatní.

Následne začali padať aj krúpy, niektoré o veľkosti golfovej loptičky. Naposledy sa zápas na Eure musel prerušiť v roku 2012, keď proti sebe hrali Francúzsko a Ukrajina. Počasie sa našťastie rýchlo zlepšilo a po takmer 25 minútach sa mohlo pokračovať.

Okamžite sa zrodila veľká príležitosť favorita. Po centri zľava sa dostal k hlavičke Havertz, na čiare reflexívne zasiahol Schmeichel. Je však pravdou, že ho lopta trafila. Na druhej strane Højlund získal hrací predmet vo vápne od Kimmicha, z rohu päťky zakončil do bočnej siete.

V 45. minúte prišiel rýchly dánsky brejk, ktorý potiahol Delaney. Prihral do šestnástky a Højlund dosiahol na loptu skôr ako Neuer, lenže ten stihol ešte rukou zakončenie zastaviť, bola to obrovská možnosť škandinávskej krajiny. V prvom polčase vytvoril Kroos až štyri šance a pokazil iba tri prihrávky.

Aj pred štartom druhého dejstva si rozhodca zobral kapitánov a pozerali na oblohu, nakoniec sa začalo. Dánsko tak mohlo šokovať favorita, pretože Andersen v skrumáži na malom vápne dostal loptu do siete. Na všetko sa pozrel VAR a rozhodol, že išlo o ofsajd.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Šťastie pri Dánoch nestálo, nakoľko VAR zasahoval aj o niekoľko desiatok sekúnd neskôr na druhej strane. Práve Andersen totiž zrazil center rukou vo vlastnom pokutovom území a Nemecko získali pokutový kop. Schmeichel trafil stranu a takmer uspel, no Kai Havertz namieril presne k žrdi - 1:0.

Havertz bol veľmi blízko k druhému presnému zásahu. Bravúrne si hodil loptu okolo dvoch obrancov a smeroval sám na kasu. Avšak, z mierneho uhlu, krížne tesne netrafil bránu. Zápas bavil aj naďalej, hlavne nestranného diváka. Havertz ušiel, vo vápne zasekol, prihral pod seba a Sané netrafil prázdnu svätyňu.

Potom Højlund obdržal prihrávku medzi stopérov, otočil sa a zblízka trafil Neuera. Pokoj na nemecké kopačky dal v 68. minúte Jamal Musiala, keďže na ľavom krídle mal otvorený priestor, vošiel do šestnástky a technicky trafil na zadnú tyč - 2:0. Momentálne je s tromi zásahmi spoločne s Mikautadzem najlepším strelcom Eura.

V závere skóroval Wirtz, gól pre ofsajd neplatil. Schmeichel ešte nohou vystihol aj zakončenie Havertza. Kapitán Dánska podal skvelý výkon, no ani to nestačilo na prekvapenie. Nemecko na domácom šampionáte postúpilo do štvrťfinále, kde ho čaká lepší z dvojice Španielsko - Gruzínsko.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!