EURO 2024: Nuno Gomes exkluzívne. Portugalsko je skvelé, Ronaldo môže byť kráľom strelcov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nuno Gomes exkluzívne pre Flashscore: Portugalsko je skvelé, Ronaldo môže byť kráľom strelcov

Nuno Gomes na udeľovaní cien FIFA v roku 2022.
Nuno Gomes na udeľovaní cien FIFA v roku 2022.AFP
Pred dvomi dekádami bol portugalský útočník Nuno Gomes (47) synonymom pre góly. S ikonickými vlasmi stiahnutými čelenkou viedol Portugalsko ako kapitán a na konci reprezentačnej kariéry odovzdal pásku Cristianovi Ronaldovi (39). Pri príležitosti futbalových ME v Nemecku poskytol portugalskej redakcii Flashscore Správ exkluzívny rozhovor.

Zdá sa, že s každým ďalším rokom je Portugalsko silnejšie a silnejšie. Ako si to vysvetľujete?

"Je neuveriteľné, že taká malá krajina dokáže vyprodukovať toľko talentov, ale je to tak. Aj v tohtoročnom tíme je množstvo kvality na každom poste. Tréner Roberto Martínez bude mať veľa možností na skladanie zostavy. Takisto je asi pravda, že ide o jednu z najlepších generácií vôbec."

Je teda Portugalsko jedným z favoritov celého Eura?

"Očakávania sú právom vysoké. Dobre však viete, že vo futbale sa môže stať čokoľvek a favoriti musia papierové predpoklady preukázať na ihrisku. Často totiž nevyhrávajú tí najlepší. Nakoniec môže vyhrať len jeden tím."

Nuno Gomes na Eure 2008.
Nuno Gomes na Eure 2008.Profimedia

Kto by teda podľa vás mohol vyhrať tohtoročné Euro?

"Pre mňa sú najvyššie Francúzsko a Anglicko. Potom nasleduje Nemecko, Portugalsko a Španielsko. Ako vždy je potrebné dávať pozor aj na Taliansko."

A čo portugalské mužstvo? Kde sú jeho najväčšie prednosti?

"Portugalský tím je skvelý, prichádza na turnaj vo forme a vie hrať dobrý futbal. Avšak už som to hovoril, nakoniec sa všetko musí potvrdiť na ihrisku. Myslím, že trénera Martíneza bude bolieť hlava, keď bude zostavovať základnú jedenástku. Má toľko možností..."

Portugalsko by však malo postúpiť zo základnej skupiny ME...

"Je to zradná skupina, nebezpečná. Na papieri vyzerá vzhľadom na absenciu veľkých tímov schodne, ale napríklad Turecko má veľmi dobrý káder a má aj trénera Montellu, ktorý dodá mladým chalanom skúsenosti. Česko je tím, pri ktorom si musíte dávať pozor na niekoľko výrazných individualít. Nie je to ľahký súper. Gruzínsko vyzerá ako outsider, ale má Kvaraccheliju a určite nepôjde na ihrisko prehrať. Verím, že Portugalsko je favorit, ale musí byť maximálne sústredené."

Zostrih zápasu Portugalsko - Česko.
TV Markíza

Vidíte v Kvaracchelijovi podobnosť s Cristianom Ronaldom?

"Trochu áno. Hovoríme o veľmi silnom a mladom hráčovi, ktorý si v Neapole urobil meno a počínal si veľmi dobre. Teraz sa bude chcieť predviesť aj na majstrovstvách Európy. Má určite veľkú motiváciu."

Na druhej strane, Ronaldo hrá na šiestom Eure. V minulosti bol dvakrát najlepším strelcom. Má rovnaké plány aj tento rok?

"Určite môže zase byť kráľom strelcov, schopnosť strieľať góly nestratil. Tím, ktorý má k dispozícii, bude hrať prevažne okolo brány súpera. Dá sa predpokladať množstvo nahrávok, ktoré mu budú spoluhráči adresovať."

Má však už 39 rokov, možno sa bude šetriť a s tým príde aj úbytok času na ihrisku, veď turnaj by mohol byť pre Portugalsko dlhý. Na posledných MS už bol v úlohe náhradníka.

"Uvidíme, ako sa situácia vyvinie. V poslednom priateľskom zápase pred ME strelil dva góly. Ukázal, že je stále vo forme. Myslím, že teraz v sebe má aj dôležitú sebadôveru, ktorú potrebuje na to, aby sa mu darilo. Jednoducho, na ihrisku ho uvidíme a pokiaľ na začiatku turnaja dá jeden alebo dva góly, tak si pôjde ako buldog za svojím cieľom až do konca."

Portugalsko má silu aj v strede poľa. Je možno prekvapením, že Vitinha si popri všetkých technikoch vybojoval miesto v základnej zostave.

"To by som nepovedal, práve on tento rok urobil najväčší kvalitatívny skok. Hrá v skvelej forme a sezónu s PSG zakončil veľmi dobre. Bol jeho najlepším hráčom v semifinále Ligy majstrov. Vie, ako spoluhráčom pripraviť priestor na lepšiu hru, má cit pre futbal a je schopný hrať na akomkoľvek poste v strede poľa. Minimálne na začiatku turnaja bude vedľa neho v strede zálohy Bruno Fernandes a João Palhinha. Na lavičke sú aj ďalší veľmi silní stredopoliari ako Rúben Neves a João Neves. Ten sa mi skutočne veľmi páči. Je veľmi mladý, ale už je pripravený hrať aj v základe."

A čo Bruno Fernandes? Dnes je jedným z najlepších stredopoliarov na svete, ale pred ôsmimi rokmi v tíme chýbal a bol takmer neznámy, ukrytý v Udinese.

"Bruno je dnes veľká osobnosť. Je to futbalista, ktorý vďaka inteligencii postupom času vyzrel. V posledných rokoch pridal do svojho repertoáru aj množstvo gólov. Má výnimočnú strelu a dokáže tím držať v rovnováhe."

Rafael Leão z AC Miláno je výraznou postavou, ktorá zbiera skúsenosti v Taliansku. Myslíte si, že nastal čas, aby urobil veľký kariérny zápis?

"On a João Félix sú dvaja fantastickí hráči, ktorí môžu hrať v národnom tíme na ľavom krídle. Bude záležať na trénerovi, koho postaví. Asi to Martínez bude riešiť podľa typológie súpera. Leão je však taký silný hráč, že môže zápas rozhodnúť aj sám. Myslím, že tohtoročné ME preňho môžu byť turnajom, keď sa zapíše do histórie národného tímu. Ak bude v poriadku, bude pre Portugalsko tromfom."

V roku 2008 ste boli kapitánom Portugalska. Tušili ste vtedy, že sa začína veľká éra?

"To je pravda, kapitánom som bol ešte pred Cristianom. Odovzdával som mu štafetu a on potom nastúpil na cestu po mne. Ak však mám byť úprimný, v tom čase som si nemyslel, že by Portugalsko mohlo byť také silné. Všetko je to výsledok práce, ktorá sa urobila od základu s mládežou. Cielene sa investovalo do mládežníckeho futbalu, dobre sa nastavili súťaže pre mladých a dnes vidíme výsledky."

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!