EURO 2024: Obhajcov titulu vyzve ambiciózne Švajčiarsko, Taliani bez Calafioriho

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obhajcov titulu vyzve ambiciózne Švajčiarsko, Taliani bez potrestaného Calafioriho

Calafiori je zatiaľ najlepším hráčom Talianska na turnaji.
Calafiori je zatiaľ najlepším hráčom Talianska na turnaji.Profimedia
Súbojom obhajcu titulu Talianska so Švajčiarskom odštartuje v sobotu osemfinálová fáza futbalových ME v Nemecku. Oba tímy obsadili vo svojich základných skupinách zhodne druhé miesto, keď si pripísali po jednom víťazstve. Zápas sa začne na Olympijskom štadióne v Berlíne o 18:00, jeho víťaz sa vo štvrťfinále stretne s úspešnejším z dvojice Anglicko - Slovensko.

Taliani sa na druhú priečku v tzv. skupine smrti vyšvihli vďaka gólu striedajúceho Mattiu Zaccagniho na 1:1 v 98. minúte záverečného stretnutia s Chorvátskom a svojho súpera tak poslali predčasne domov. Zverenci Luciana Spallettiho predtým zdolali Albánsko 2:1 a prehrali so Španielskom 0:1. Herne nenadchli a aj podľa slov Zaccagniho budú na postup ďalej potrebovať zlepšený výkon: "Videli sme už Švajčiarov na veľa videozáznamoch, majú kompaktný tím, hrajú jeden za druhého a ak ich chceme zdolať, budeme musieť odohrať skvelý zápas."

Na predchádzajúcich ME sa oba tímy stretli v základnej skupine a Taliani vtedy jasne dominovali 3:0. V následnej kvalifikácii MS sa medzi nimi zrodili dve remízy, keď Jorginho nepremenil pokutový kop v oboch súbojoch. Švajčiari aj preto vtedy na svetový šampionát postúpili z prvej priečky skupiny, kým Taliani šokujúco stroskotali v baráži na Macedóncoch.

Preview zápasu Švajčiarsko - Taliansko.
Flashscore

"Nedokončený biznis," napísal v tejto súvislosti pred súbojom s Helvétmi taliansky denník Tuttosport. "Squadra Azzurra" má však so sobotným súperom dlhodobo pozitívnu bilanciu, naposledy s ním prehrala pred 31 rokmi a so 61 vzájomných duelov má so Švajčiarmi plusovú bilanciu 29-24-8.

V zostave Talianov bude po dvoch žltých kartách v skupine s istotou absentovať obranca Riccardo Calafiori, v základe by ho mal nahradiť Gianluca Mancini. Ten pre uefa.com povedal: "Videli sme Švajčiarsko proti Nemecku, je to veľmi fyzický a veľmi rýchly tím. Bude to kvalitný zápas a my sa pokúsime dostať zo seba to najlepšie. Súper má vhodný mix mladých aj skúsenejších hráčov, to isté však môžeme povedať o nás."

Švajčiari prišli o prvenstvo v A-skupine až v nadstavenom čase posledného zápasu proti domácemu Nemecku, keď inkasovali vyrovnávajúci gól na 1:1. Predtým zdolali Maďarsko 3:1 a remizovali so Škótskom 1:1. "Postup sme si vybojovali úplne zaslúžene a teraz prichádza rozhodujúca fáza šampionátu. V sobotu však potrebujeme ešte niečo viac ako v troch stretnutiach v skupine, musíme podať náš najlepší výkon za uplynulé roky," tvrdí švajčiarsky stredopoliar Remo Freuler.

Vzájomné zápasy oboch tímov.
Vzájomné zápasy oboch tímov.Flashscore

Až šesť hráčov z kádra Švajčiarska pôsobilo v uplynulej sezóne v talianskej Serie A. V Bologni hrá dokonca až trio z nich, okrem Freulera aj Dan Ndoye a Michel Aebischer, v milánskom Interi chytá brankár Yann Sommer.

"Taliansko má skvelú ligu, ktorú mám naozaj rád, je veľmi strategická a taktická. Bude to pre nás veľká výzva hrať proti nim. Nemôžeme povedať, že sme favorit, keďže proti nám stojí Taliansko, ale ani sa nemusíme súpera obávať. Nám zatiaľ veci fungujú a remíza proti Nemecku nám dodala ešte viac sebadôvery. Sme pripravení a nevieme sa dočkať," vyhlásil Murat Yakin, tréner Švajčiarska.

Švajčiarsko - Taliansko (18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!