EURO 2024: Od satelitu až po elektronickú lásku. Príbeh lôpt z futbalových ME

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Od satelitu až po tohtoročnú elektronickú lásku. Príbeh lôpt z futbalového Eura

Lopty, ktoré sa používali na predchádzajúcich majstrovstvách Európy.
Lopty, ktoré sa používali na predchádzajúcich majstrovstvách Európy.UEFA
Každé majstrovstvá Európy vo futbale sú niečím špecifické. Spoločne s výsledkami, samotnými výkonmi alebo parádnymi gólmi fanúšikom utkvejú v pamäti aj štadióny alebo celková atmosféra, ktorá v danej usporiadateľskej krajine počas turnaja panovala. To isté platí o oficiálnych loptách turnaja. Ohliadnutie za ich históriou vyvoláva nostalgické spomienky.

1968 až 1976: Telstar

Prvé EURO hostilo v roku 1960 Francúzsko, ale až od šampionátu o osem rokov neskôr sa hralo s jednotnými oficiálnymi loptami. Odvtedy dodáva lopty pre každý turnaj výhradne nemecká firma Adidas. Prvým modelom, s ktorým sa hralo v Taliansku 1968, bol Telstar. Ten zostal aj na dvoch budúcich majstrovstvách sveta (1970 a 1974) i Európy (1972 a 1976).

Názov dostala podľa rovnomenného komunikačného satelitu. Ten bol približne guľového tvaru a posiaty bol tmavými solárnymi panelmi, takže skutočne pripomínal futbalovú loptu. Ďalším dôvodom bol fakt, že tieto šampionáty sa stali prvými, ktoré vďaka satelitom mohol v televízii sledovať celý svet.

1980 až 1988: Tango

Prvýkrát bolo oficiálnou loptou pre MS 1978 v Argentíne. Názov získalo podľa typického argentínskeho tanca toho istého mena. Vydržalo aj na EURO 1980 v Taliansku a používané bolo niekoľko ďalších rokov v rámci mnohých turnajov vrátane olympijských hier 1984 a 1988.

Lopta sa postupne vyvíjala aj technologicky. Už sa nevyrábala z kože, čo viedlo okrem iného k tomu, že nie tak ľahko nasiakla vodou v prípade daždivého počasia a vďaka vylepšenému povrchovému materiálu sa aj lepšie odrážala.

1992: Etrusco

Tiež bolo prvýkrát použité na svetovom šampionáte, a to v roku 1990 v Taliansku. Jeho názov bol odvodený od starovekého národa Etruskov, ktorý obýval Etruriu, oblasť v dnešnom Toskánsku. Z ich dávneho umenia vychádza aj podoba lopty, ktorá je redizajnom predchádzajúceho Tanga (pôvod v ňom má aj vzhľad lopty pre MS v Mexiku 1986, ktorý sa volal Azteca).

1996: Questra

Aj lopta pre EURO1996 bola prevzatá z predošlých MS, ktoré sa dva roky predtým konali v USA. Bol znova adaptáciou klasického Tanga. Rovnako ako Azteca alebo Etrusco mala vystihnúť usporiadateľskú krajinu a obsahovala dekorácie s vesmírnou tematikou. Rok 1994 bol totiž 25. výročím úspešnej misie Apollo 11, keď sa Američanom podarilo pristáť na Mesiaci.

Lopta bola pomenovaná Questra, čo vychádza z anglického "quest for the stars", teda pátranie po hviezdach. Vo verzii pre EURO1996 boli podľa dejiska turnaja zobrazené typické anglické heraldické symboly - levy v skoku a tudorovské ruže.

2000: Terrestra Silverstream

Ďalší prírastok do "rodiny" Tango. Hralo sa s ňou EURO v Belgicku a Holandsku. Názov lopty odkazoval k významným vodným cestám a kanálom, ktoré sú typické pre obe usporiadateľské krajiny. Terrestra Silverstream priniesla aj technologický pokrok – vďaka lepším materiálom bola lepšie kontrolovateľná a futbalistom umožňovala strieľať s väčšou razanciou aj presnosťou.

2004: Roteiro

Európsky šampionát v Portugalsku je spojený s ikonickým strieborným Roteirom, čo je v portugalčine termín pre cestovnú alebo navigačnú mapu. Odkazuje tak na portugalské zámorské objavy v 15. a 16. storočí, ktoré viedol napríklad svetoznámy moreplavec Vasco da Gama.

Roteiro bolo prvou loptou, ktorá nemala biely podklad. Prelomové bolo tiež v tom, že pre každý zápas na turnaji bola vyrobená unikátna sada s vyznačením oboch súperov, dátumu, štadióna a zemepisných súradníc stredového kruhu ihriska.

2008: Europass

Turnaj hostili spoločne Švajčiarsko a Rakúsko. Meno oficiálnej lopty symbolizovalo prepojenie medzi oboma alpskými krajinami (horský priesmyk je v angličtine označovaný ako "pass") aj všetkými štátmi Európy. Výraz "pass" je v angličtine navyše termínom aj pre futbalovú prihrávku. Lopta bola zošitá zo 14 panelov namiesto obvyklých 32. Bola biela, avšak finále medzi Španielskom a Nemeckom sa hralo so špeciálnym strieborným Europassom Gloria.

2012: Tango 12

V roku 2012 sa na scénu vrátila slávna lopta Tango. Bola oficiálnou aj pre ME následných olympijských hier v Londýne. Európsky šampionát organizovali opäť dve krajiny, Ukrajina a Poľsko, ktorých vlajky sa vpísali do dizajnu lopty. Aj Tango 12 malo špeciálnu edíciu pre finálový zápas.

2016: Beau Jeu a Fracas

Lopta pre šampionát vo Francúzsku mala kombináciu bielej, modrej a červenej farby na počesť tamojšie trikolóry a volala sa Beau Jeu (po francúzsky krásna hra). Hrali sa s ňou všetky zápasy základných skupín. Vo vyraďovacej časti turnaja sa používal variant s mierne odlišným dizajnom, ktorému vládla červená farba, a vyostrenú atmosféru play-off zápasov evokoval aj názov - Fracas (po francúzsky rachot).

2020: Uniforia

Euro 2020, ktoré bolo pre pandémiu covidu-19 odložené na rok 2021, sa konalo na celkom 11 štadiónoch naprieč celým kontinentom. Aj preto názov oficiálnej lopty odkazoval k jednote európskych národov. Okrem toho mal symbolizovať aj eufóriu, ktorú futbal prináša. Spojením anglických slov unity (jednota) a eufória tak vznikla Uniforia. Mala na bielom podklade čierne ťahy s modrými, neónovými a ružovými pruhmi, a boli na nej súradnice a mená všetkých usporiadateľských miest.

2024: Fussballliebe

Lopta pre nadchádzajúci turnaj sa volá Fussballliebe (nemecky láska k futbalu). Podobne ako na lopte pre minulé EURO aj v prípade tejto poukazuje použitie mnohých výrazných farieb na pestrosť európskych národov. Ďalším grafickým prvkom sú názvy všetkých usporiadateľských nemeckých miest a piktogramy štadiónov.

Fussballliebe je vyrobená z udržateľných, organických materiálov a je prvou loptou, ktorá obsahuje elektronický senzor. Ten (video) rozhodcom pomôže rozpoznať, kedy a kde došlo k dotyku s loptou, čo sa hodí napríklad pri posudzovaní ofsajdového postavenia.

Lopta Fussballliebe je vybavená takzvanou technológiou Connected Ball Technology.
Lopta Fussballliebe je vybavená takzvanou technológiou Connected Ball Technology.adidas

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!