Česi sa s Eurom lúčia trpko. Turci využili presilovku v nadstavení a čaká ich osemfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Česi sa s Eurom lúčia trpko. Turci využili presilovku v nadstavení a čaká ich osemfinále

Aktualizované
Dvaja kapitáni, ktorí sa gólovo presadili. Šťastnejší je turecký.
Dvaja kapitáni, ktorí sa gólovo presadili. Šťastnejší je turecký.AFP
České nádeje na udržanie si postupových šancí do osemfinále sa rozplynuli už v 20. minúte, keď sa predčasne pod sprchy, po druhej žltej karte, porúčal Antonín Barák (29). Jeho spoluhráči inkasovali po zmene strán, no do stretnutia sa dokázali vrátiť. V záverečnom tlaku súboj neotočili na svoju stranu a v nadstavení ich definitívne "pochoval" Tosun (33). Česi tak na Eure 2024 končia už v skupine. Turkov čaká osemfinále proti Rakúsku (2.7. o 21:00).

Česko - Turecko 1:2

Vincenzo Montella urobil až sedem zmien. Jeho náprotivok Ivan Hašek iba dve. Chýbal mu zranený najlepší aktívne hrajúci kanonier Českej reprezentácie Patrik Schick, ktorého trápil problém s lýtkom. Obaja už pred úvodným výkopom poznali situáciu. Turkom stačil bod na postup, Čechov by udržali nad vodou jedine všetky tri. 

Zostrih zápasu Česko - Turecko.
TV Markíza

Česko vstúpilo do duelu aktívne. Ani nie po dvoch minútach pálil gólovo Provod spoza šestnástky, lenže Günok jeho pokus vyrazil na rohový kop. Turci odpovedali v trinástej minúte. Z diaľky napriahol nepresne Güler. Česi boli až proaktívni, chceli čo najskôr otvoriť skóre. Úvodná pätnásťminútovka im patrila, no nerozumeli si s koncovkou. Ukázal to Hranáč po dlhom Coufalovom aute sprava, keď hlavičkoval zblízka nad bránu. 

Ale v dvadsiatej minúte prišiel šok. V strede poľa bol Barák pri lopte, zozadu ho o ňu obral Çalhanoğlu a v snahe udržať ju vo svojej moci "rozdal" šľapák druhému napádajúcemu Turkovi Özcanovi. Deväť minút predtým bol futbalista Česka potrestaný za ťahanie za dres protihráča Ferdiho Kadıoğlua

Vývoj xG (očakávaných gólov) v prvom dejstve.
Vývoj xG (očakávaných gólov) v prvom dejstve.Flashscore

Po prvej polovici úvodného dejstva sa tak na koňa dostali hráči trénera Montellu. Loptu držali vo svojej moci a začali diktovať tempo hry s vedomím, že majú presilovku o jedného muža v poli navyše. Lenže zo svojho tlaku si želaný gólový efekt nevypracovali. Naopak, pokojne mohli inkasovať. Z rýchleho protiútoku pripravil Chytil kolmicou gólovú šancu Juráskovi. Zvnútra pokutového územia Günoka neprepálil. 

Po zmene strán neurobil zmenu český lodivod Hašek, ale jeho turecký kolega. Na trávnik sa nevrátil Özcan, ktorý vykartoval Baráka. Miesto prenechal Ayhanovi. V 51. minúte unikol po pravej strane individuálne Yilmaz, jeho spätnú prihrávku ešte Yildiz nepremenil, keďže Staněk vytiahol skvelý zákrok. Ale akcia pokračovala a z uhla ukázal svoju kvalitu Çalhanoğlu, ktorý po prihrávke Yilmaza krížnou ranou českého brankára už prekonal - 0:1. 

Najzaujímavejšie štatistiky duelu.
Najzaujímavejšie štatistiky duelu.Opta by StatsPerform

Krátko na to urobil šéf Čechov prvé zmeny. Pri gólovej akcii sa zranil Staněk, ktorého nahradil Kovář. Do hry prišli Kuchta s Chorým. Skončili Hložek a Chytil. Futbalisti Česka išli hrať "vabank" a vrhnúť sily do útoku. Potrebovali tri body. V 63. minúte po štandardke hlavičkoval na zadnej žrdi Krejčí, no brankár Turecka si dal pozor. 

Čo nevyšlo Krejčímu, napravil po autovom vhadzovaní a skrumáži pred bránou Souček. Kapitán mužstva pozorne sledoval loptu a zblízka ju napálil do brány po súboji Chorého s brankárom Günokom - 1:1. Česko sa dostalo opäť do hry a momentum malo na svojej strane. 

Česi vrhli všetky sily do útoku. Posielali do šestnástky jednu loptu za druhou, chýbalo im presnejšie zakončenie do priestoru troch žrdí. Toho sa nedočkali už ani v nadstavenom čase. Turci ešte pohrozili z niekoľkých nedotiahnutých brejkov do otvorenej obrany. Vyšiel im až ten zo štvrtej nadstavenej minúty zo šiestich. O definitívne "KO" sa postaral Tosun, keď si naviedol loptu na stred pokutového územia a pálil presne k ľavej žrdi Kovářovej brány - 1:2. Tromi bodmi si krajina polmesiaca zabezpečila postup do play-off z druhej priečky.

Vývoj xG po záverečnom hvizde.
Vývoj xG po záverečnom hvizde.Flashscore

Naopak, Česko sa s Eurom 2024 lúči už v skupine. Len druhýkrát v histórii ukončilo skupinovú fázu bez jediného triumfu. Predtým si prešlo takouto negatívnou sériou na európskom šampionáte 2016. Paradoxom je, že aj vtedy sa so skupinou lúčili proti Turecku. Z ostatných deviatich vzájomných stretov zvládli uspieť iba v dvoch (2-1-6). 

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!