Euro 2024: Nemecko rozstrieľalo Škótsko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Päť gólov, päť rôznych strelcov. Nemecko excelovalo, Škótsko s najvyššou prehrou na Eure

Aktualizované
Nemecko potešilo svojich fanúšikov.
Nemecko potešilo svojich fanúšikov.Profimedia
Otvárací zápas majstrovstiev Európy ovládli hráči domáceho Nemecka, ktorí zdemolovali nevýrazné Škótsko a pripísali si tri body. V stretnutí sa presadilo až päť futbalistov Nationalelf, pričom aj čestný úspech hostí mal na svedomí hráč favorita - obranca Antonio Rüdiger (31).

Nemecko - Škótsko 5:1

Do prvej veľkej šance zápasu sa už po necelej minúte hry dostal Floran Wirtz, ktorý však bol v ofsajde. V úvode zaujal aj prienik Andyho Robertsona, ale narazil na pripraveného Rüdigera, ktorý mu loptu vypichol. Škóti v 10. minúte zabudli vo svojom hlbokom bloku na Wirtza, ktorý po presnej prihrávke od Kimmicha prekonal škótskeho gólmana Gunna strelou z prvej.

Po prvej štvrťhodine domáci na trávniku dominovali, o čom hovoril aj pomer držania lopty - 79% : 21%. Škóti sa nevedeli dostať s loptou na polovicu Nemecka. V 19. minúte rozobrali Nationalelf obranu súpera a viedli už o dva góly. Po ose Kroos - Gündoğan sa hrací predmet dostal ku Kaiovi Havertzovi, ktorý pred bránou nezištne prihral Jamalovi Musialovi a ten rozvlnil sieť.

Z pohľadu Škótska mohlo byť ešte horšie. Po faule na Musialu skúmal hlavný rozhodca možnosť penalty, napokon z toho bol priamy kop. Havertz síce trafil priestor brány, no Gunn bol pripravený. Svoju extratriedu dokazoval v prvom dejstve hlavne Toni Kroos, za 45 minút zaznamenal 55 prihrávok so stopercentnou úspešnosťou.

Hodnotenie hráčov.
Hodnotenie hráčov.Flashscore

Štyri minúty pred koncom prvého polčasu sme videli ďalšiu veľkú príležitosť Nemecka. Hoci bola strela Kroosa zablokovaná, na zemi sa v bolestiach ocitol Gündoğan, ktorého v pokutovom území úmyselne fauloval Ryan Porteous a videl červenú kartu. Nemci následne zvýšili svoje vedenie po úspešne premenenej penalte Havertza. Mužstvo navyše prepísalo históriu - na Eure sa im prvýkrát podarilo v prvom polčase skórovať trikrát.

Druhý polčas odštartoval v pokojnejšom duchu, keďže o stretnutí bolo prakticky rozhodnuté. Päť minút po návrate na zelený koberec skúšal pozornosť Gunna v bráne strelou z diaľky Rüdiger. Favorit držal loptu na kopačkách a kontroloval priebeh merania síl. Wirtz mohol pridať svoj druhý gól, z bezprostrednej blízkosti však prestrelil svätyňu.

Rozbehnutý stroj sa presadil aj po zmene strán. Po piatich minútach na trávniku dostal loptu do siete parádnou strelou striedajúci Nicklas Füllkrug a Škóti boli zrelí na uterák. Zakončovateľ Borussie Dortmund sa následne presadil opäť, jeho gól však neuznal rozhodca pre postavenie mimo hry. Pozornosť na seba chcel strhnúť aj ďalší žolík z lavičky Leroy Sané, pri akcii v záverečnej desaťminútovke sa mu ale lopta zamotala medzi nohy a z ďalšej šance pálil nepresne.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Statsperform

Hostia sa napokon predsa tešili z gólu. Po centri Robertsona zakončil hlavou McKenna, no lopta sa odrazila od Rüdigera do brány Nemecka. To však nebolo všetko. Gólové hody merania síl ukončila strela Emreho Cana v nadstavenom čase. Domáci tak odštartovali turnaj päťgólovou nádielkou v sieti Škótska.

Dvojica Wirtz-Musiala zabezpečila Nemecku primát prvého tímu, za ktorý na ME skórovali v tom istom zápase dvaja hráči mladší než 21 rokov. Prvý menovaný je po Gerdovi Müllerovi v roku 1972 a Karlovi-Heinzovi Rummeniggemu v roku 1980 tretím Nemcom, ktorý strelil úvodný gól na európskom šampionáte. Jeho zásah po 9 minútach a 54 sekundách sa stal druhým najrýchlejším gólom otváracieho stretnutia turnaja, skôr rozvlnil sieť len Giorgios Karagounis v roku 2004 vo farbách Grécka (5:57).

Manuel Neuer nastúpil na svoj 35. duel na ME/MS za Nemecko, čím sa dostal na čelo pomyselnej tabuľky svojej krajiny a predbehol Philipha Lahma (34). Ak berieme do úvahy kombináciu oboch turnajov, z európskych futbalistov sú na tom lepšie len Paolo Maldini (36) a Cristiano Ronaldo (43).

Heat mapa Toniho Kroosa.
Heat mapa Toniho Kroosa.Profimedia / Statsperform

Nemecký tréner Julian Nagelsmann sa vo veku 36 rokov a 327 dní stal najmladším trénerom na Eure. Rekord predtým držal Srečko Katanec, ktorý viedol Slovinsko na ME 2000 vo veku 36 rokov a 333 dní. Zaujímavosťou je aj to, že Škóti strelili viac gólov, než mali striel na bránu. Zaznamenali najvyššiu prehru vo svojej histórii na ME, pre Nemecko ide o najvyššie víťazstvo.

Kroos napokon vylepšil svoju štatistiku z prvého dejstva na 101 úspešných prihrávok z celkového počtu 102, dokopy 99% - od roku 1980 (odkedy sa zbierajú údaje) ide o najvyššie číslo spomedzi hráčov, ktorí sa pokúsili rozdať 100 a viac pasov.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!