Päť vecí, ktoré ukázal zápas s Anglickom: Aktívny vstup, historický zásah a takmer prepis dejín

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Päť vecí, ktoré ukázal zápas s Anglickom: Aktívny vstup, historický zásah a takmer prepis dejín

Slováci boli blízko senzácie.
Slováci boli blízko senzácie.Profimedia
Slováci majú za sebou druhú skúsenosť zo zápasu proti Angličanom na európskom šampionáte. V roku 2016 to bol skupinový duel a skončil sa remízou 0:0, tentoraz šlo o osemfinálový boj, ktorý sokolom priniesol smutnejší rezultát. Aké detaily ukázal stret s Albionom?

Anglicko - Slovensko 2:1

Aktívny vstup Slovákov

V súboji s papierovým favoritom (a najmä s kolískou futbalu) nesmie žiadnemu súperovi chýbať 100-percentné odhodlanie a nasadenie. Ale taký vstup do zápasu s Angličanmi, aký predviedli zverenci trénera Calzonu, azda neočakával ani najväčší slovenský optimista. Slováci sa v úvode nerozhodli pre defenzívny blok a vyčkávanie, prezentovali sa presne naopak. Plynuli z toho útočné “pološance“ - Kucka sa v päťke nedohodol so Strelcom, o pár okamihov nebezpečný prízemný center Hancka prešiel popred gólmana Pickforda, no nenašiel adresáta, neskôr Haraslín svoj únik na gól nepremenil.

Zásah Schranza s prívlastkom "historický"

Počas celej klubovej sezóny dva ligové góly, na Eure už tri – takto znie štatistika Ivana Schranza. Útočník pražskej Slavie preukázal, že premieňanie šancí mu nie je cudzie z hocijakej pozície. Belgicko šokoval z ostrého uhla z ľavej strany, ukrajinského brankára prekonal hlavou zo strany pravej a na Pickforda vyzrel zoči-voči. Trefu k svojmu menu si pripísal po osi Vavro - Kucka- Strelec. Slovensko jeho presné zásahy potrebuje, on to dobre vie a opäť jeden doručil. Mimochodom, bratislavský rodák sa stal autorom historicky prvého slovenského gólu vo vyraďovacej fáze európskych šampionátov.

Defenzívna práca v šestnástke

Po ofenzívne aktívnom úvode museli slovenskí sokoli dokázať svoju kvalitu aj v obrannej činnosti. Najviditeľnejšia bola pri vzdušných súbojoch vo vlastnom pokutovom území, kde lopty zbierali Vavro či Škriniar a viackrát sa dôležitým brankárskym vyboxovaním pripomenul aj Martin Dúbravka – gólman chytajúci v Premier League.

Ešte podstatnejšie boli robota a koncentrácia obrany v druhej polovici stretnutia, keď si režisérsku taktovku do rúk vzali Angličania. Miestami to videla aj veľmi dobre známa "pani šťastena", ktorá Dúbravkovi a jeho kolegom viackrát pomohla. Chrbtom sa však obrátila v 95. minúte pri nožničkovom pokuse Bellinghama. Celá úvaha o kvalite defenzívnej činnosti padla do zabudnutia pri štarte predĺženia po gólovej hlavičke Kanea.

Dúbravka chytal proti hráčom, s ktorými sa stretáva aj v lige.
Dúbravka chytal proti hráčom, s ktorými sa stretáva aj v lige.TASR

Dôležitosť rozhodcovského metra

Arbiter Halil Umut Meler svojimi verdiktmi od začiatku ukázal, aký meter nastavil pre osemfinálový stret sokolov a levov. Turek nechcel, aby mu réžia duelu prekĺzla medzi prsty a hneď začal pískať každý kontakt, ktorý by sa dal označiť ako faul. V prvej 45-minútovke rozdal päť žltých kariet, všetky však oprávnene.

Raz mu v úvodnej polovici možno mohli Slováci poďakovať, keď si spomenieme na súboj Rice - Kucka, po ktorom síce na zemi skončil hráč Slovana, no loptu trafil Angličan a lídra Slovenska v inom prípade nemusela minúť druhá žltá a červená karta. Ak si predstavíme, že namiesto defenzívneho piliera v podobe Ricea by v súboji bol hráč zo Španielska či Portugalska, ktorý by to rád prifilmoval, tak...

Ďalšie hraničné zákroky zo strany dlhoročnej opory stredu slovenského poľa prišli v druhom polčase, priaznivci stŕpli, Meler však do vrecka nesiahal. Pre prvý a zároveň jediný kartový trest v druhej polovici sa hlavný arbiter rozhodol až v 77. minúte - vinníkom bol Pekarík. Pravidlá si rozhodca vynútil kartou aj v predĺžení, keď potrestal Vavra i Gyömbéra. Summa summarum - Meler si svoju pozíciu sudcu zastal viac než obstojne.

Jedným z potrestaných protagonistov bol aj Bellingham.
Jedným z potrestaných protagonistov bol aj Bellingham.Profimedia

Sekundy od prepisu dejín

MS 2010 - vypadnutie v osemfinále s Holandskom. EURO 2016 - vypadnutie v osemfinále s Nemeckom. EURO 2020 - vypadnutie už po skupinovej fáze turnaja. EURO 2024 - takmer prepis dejín slovenského futbalu a takmer postup medzi osem najlepších tímov Európy, ale...

Slovenský národ už doslova cítil vôňu štvrťfinále veľkého medzinárodného turnaja. Prišla však rana do srdca prostredníctvom efektnej trefy Bellinghama, vzápätí sa o bleskový obrat postaral anglický kapitán a z eufórie sa stal boj o zotrvanie na podujatí. Nepodarilo sa, no Calzonovmu výberu chýbali k senzácii skutočne iba sekundy.

Angličania v pravý čas zasadili dve gólové dýky.
Angličania v pravý čas zasadili dve gólové dýky.TASR