Päť vecí, ktoré ukázal zápas s Rumunskom: Do tretice stratené vedenie i zmena na hrote

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Päť vecí, ktoré ukázal zápas s Rumunskom: Do tretice stratené vedenie i zmena na hrote

Ivan Schranz sa do tretice nezapísal do streleckej listiny.
Ivan Schranz sa do tretice nezapísal do streleckej listiny.TASR
Slovenskí futbalisti potrebovali na istotu osemfinále proti Rumunsku získať jeden bod. To sa im podarilo, remizovali 1:1 a druhýkrát v histórii Eura postúpili do osemfinále. Koho v ňom dostanú, zatiaľ nie je jasné, no po záverečnom hvizde sme sa pozreli na päť vecí, ktoré ukázalo záverečné vystúpenie v skupine E.

Slovensko - Rumunsko 1:1

Prvá zmena v základe

Francesco Calzona urobil prvú zmenu v základnej zostave, keď Róberta Boženíka nahradil na hrote ofenzívy David Strelec. Útočníka majstrovského Slovana bolo viac vidieť, vedel si postrážiť loptu aj chrbtom k bráne, ale nie vždy mu vyšiel prvý dotyk či prihrávka.

Jeho čas nastal po hodine hry, keď prv pálil, nanešťastie, iba do ľavej nohy rumunského brankára, a následne stál na začiatku akcie, po ktorej Haraslín zaobalil loptu tesne vedľa ľavej žrde. Bola to zaujímavá a potrebná zmena, ktorá však gól sama o sebe nepriniesla.

Zostrih zápasu Slovensko - Rumunsko.
TV Markíza

Zlepšené štandardky i centre (v 1. polčase)

Po druhom zápase sme spomínali, že Slováci patrili v kvalifikácii medzi najlepšie tímy z pohľadu gólov po rohoch, lenže štandardky ako také reprezentantom spod Tatier proti Belgicku a Ukrajine nevychádzali.

A hoci sa z nich nepresadili ani proti Rumunom, potešili najmä signály v prvom polčase od rohovej zástavky a zároveň štandardka zľava. Pri tej veľa nechýbalo a bol by z toho zásah do čierneho. Koniec-koncov, aspoň trefa Ondreja Dudu prišla po centri.

Väčšina príležitostí prišla ešte v prvom polčase.
Väčšina príležitostí prišla ešte v prvom polčase.Flashscore

Aj druhý raz stratené vedenie

Trikrát slovenskí zverenci talianskeho kouča na turnaji vyhrávali, dvakrát vedenie stratili, no tentoraz ich to v konečnom zúčtovaní mrzieť nemuselo. Po záverečnom hvizde sa môžu tešiť z vyraďovacej fázy. V stredu striedali lepšie momenty s horšími, pričom sa znovu ukázalo, že sa nedokázali vyhnúť chybám. Veľká škoda pri penalte po zákroku Hancka, ale, žiaľ, pokutový kop bol odpískaný v rámci pravidiel.

Chválime ofenzívne snahy a doplnenie od krajných obrancov, len druhého dvojgólového strelca v histórii Slovenska na Eure Ondreja Dudu, ale už tradične i Stanislava Lobotku či Martina Dúbravku, ktorý predviedol niekoľko dôležitých zákrokov. Škoda Lukáša Haraslína, ktorému akoby nebolo dopriate sa zapísať do streleckej listiny. 

Žolíci zmenu nepriniesli

Tréner Calzona si zobral ponaučenie a nerozbil stred poľa, ako to bolo v súboji proti Ukrajine, keď už v 60. minúte odišiel Duda. Teraz sa tak nestalo, trojlístok zostal pokope, ale zmenil sa trojzubec o líniu vyššie.

Najnebezpečnejší bol Boženík, avšak aj v treťom skupinovom meraní síl sa potvrdilo, že máme problém zmeniť zápas z lavičky. To, že sa z útočníkov/krídelníkov presadil doposiaľ iba jeden (dvojgólový Schranz), ani nemusíme hovoriť. Ofenzíva zostáva našou najväčšou slabinou.

Konečná tabuľka skupiny E.
Konečná tabuľka skupiny E.Flashscore

Komu budú čeliť Slováci v osemfinále?

Už pred stretnutím bolo jasné, že Slovákom bude stačiť aj remíza. To sa aj stalo, po remíze Belgicka s Ukrajinou Slováci definitívne obsadili tretie miesto. Je tak jasné, že v osemfinále si futbalisti spod Tatier zmerajú sily buď s Anglickom, alebo Španielskom.

Všetko bude závisieť od toho, či Česi, alebo Gruzínci vyhrajú svoje večerné zápasy. Ak sa to nepodarí ani jednému z nich, Slovensko narazí na Španielsko (nedeľa 30. júna o 21:00). Ak Česko alebo Gruzínsko zvíťazí, bude súperom Slovákov Anglicko (nedeľa o 18:00). Ak Česko vyhrá o tri góly a Gruzínsko prehrá, Slovensko bude hrať proti Španielsku.

Len na doplnenie, z prvého miesta "éčka" ide ďalej prekvapivo Rumunsko, z druhého Belgicko, zatiaľ čo na turnaji končí Ukrajina.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal