Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Päť vecí, ktoré ukázal zápas s Ukrajinou: Neutralizovaná prednosť i citeľná strata

Nečakaný strelec Schranz má na svojom konte už dva góly.
Nečakaný strelec Schranz má na svojom konte už dva góly.TASR
Slovenskí futbalisti mali výborne rozohraný druhý zápas v rámci skupiny E na majstrovstvách Európy v Nemecku proti Ukrajine, ale vedenie 1:0 neudržali. Približne po polhodine, keď boli lepším tímom, začali strácať dominanciu, až nakoniec nezískali ani bod. Šanca na postup do osemfinále pred záverečným stredajším duelom skupiny však stále žije.

Výborná polhodina...

Ak by sa hralo na pomyselné tretiny, tak prvá polhodina bola skvelá. Vysoké a agresívne napádanie protivníka, fantastické prenesenie hry, výborné kombinácie v trojici, vychádzanie z defenzívy i energické krídla Haraslín - Schranz, ktoré mali ďalšie tri obrovské šance.

Áno, po nie vždy efektívnom pressingu sa otvorili aj diery v obrane, ale Slováci z toho viac vyťažili ako stratili. Škoda, že z toho bol iba jeden zásah do čierneho.

Vývoj xG.
Vývoj xG.Flashscore

...nevýrazný druhý polčas

Lenže nasledovali dve horšie tretiny stretnutia. Ukrajina sa pred prestávkou rozohrala, po polčase už totálne dominovala a gólom definitívne naštrbila morálku Slovákov. Francesco Calzona rozbil stred poľa, keď za Ondreja Dudu poslal Lászla Bénesa a vynútene skončil Dávid Hancko. Vedenie akoby Slovensku uškodilo, v druhom polčase bolo bez sebavedomia, energie a nápadu. Bez viny nie je azda nik, hráči boli svojimi tieňami z predošlých 120 minút turnaja.

Naďalej tak platí, že Slovensko zatiaľ ani na jednom z veľkých šampionátov nevyhralo dva zápasy. Proti Ukrajine si mohlo zvýšiť šance na postup do osemfinále, ale svoj osud má stále vo vlastných rukách, keď v stredu o 18:00 nastúpi proti Rumunsku. 

Slovensko - Ukrajina 1:2

Nečakaný strelec

Pred šampionátom sa hovorilo o dvoch slovenských slabinách. O tom, že pravú stranu obrany bude zaisťovať 37-ročný Peter Pekarík s minimálnou klubovou záťažou a o tom, že Slovensko nemá jasného kanoniera. Zdá sa však, že pozícia strelca je vyriešená. 

Ivan Schranz sa presadil ako proti Belgicku, tak aj proti Ukrajine. Stal sa prvým Slovákom, ktorý zaknihoval viac ako gól na európskych šampionátoch. V drese Slavie Praha strelil v ligovej sezóne dva zásahy v 21 zápasoch. Za slovenskú reprezentáciu sa pred Eurom nepresadil viac ako 31 mesiacov (naposledy 11. októbra 2021 proti Chorvátsku 2:2). 

Neutralizovaná silná stránka

Jednou z kľúčových predností Slovenska boli počas kvalifikácie na EURO 2024 štandardky, keď z rohových kopov strelilo viac gólov ako ktorýkoľvek iný tím (5), celkovo ich dalo 17. Viac striel po rohoch vyslali len Portugalsko a Poľsko, pričom Slovensko sa po rohoch postaralo o 23,1 % všetkých svojich pokusov. Bolo tak druhé za Srbskom, ktoré po rohoch vyprodukovalo 24,1 % striel, pripomenula pred začiatkom turnaja dátová spoločnosť Opta.

V Nemecku je silná stránka neutralizovaná. Proti Belgicku mali zverenci Francesca Calzonu sedem, proti Ukrajine štyri rohy, celkovo teda jedenásť. Ani po jednom z nich nevznikla žiadna väčšia príležitosť. Ťažko povedať, či sa súperi výnimočne dobre pripravili, alebo čaro z minulého roka vyprchalo. Samozrejme, je iné hrať proti tretiemu tímu rebríčku FIFA a potom proti Lichtenštajnsku, Luxembursku či trápiacemu sa Islandu s Bosnou a Hercegovinou.

Citeľná strata "Terminátora"

Po pondelku sme dali Dávidovi Hanckovi prezývku "Terminátor", keď vygumoval belgických krídelníkov Dokua a Trossarda, vykopol loptu z bránkovej čiary, respektíve bol knokautovaný spoluhráčom Denisom Vavrom. To všetko "prežil", avšak nepríjemný moment po hodine hry znamenal stopku. Defenzívny univerzál sa mimo súboja naťahoval po lopte, no vtedy sa ozvali pravdepodobne slabiny, pre ktoré bol nútený predčasne striedať.

Nahradil ho Adam Obert, ktorý je ortodoxný stopér. A bolo to, žiaľ, cítiť, keď Slováci v závere tlačili. Pri porovnaní s Hanckom Obert nemohol poskytnúť takú kvalitnú ofenzívnu podporu na ľavom kraji. Aj to sa však pred šampionátom vedelo, že v prípade strát na stranách defenzívy tam bude hrať buď niekto mimo pozíciu, prípadne nezohraný, alebo by to bola v tom horšom prípade kombinácia oboch prípadov.

Zatiaľ nie je jasné, aký je rozsah Hanckovho zranenia, no ak nebude môcť nastúpiť proti Rumunom, Francesco Calzona bude musieť riešiť nepríjemný problém.

Situácia v skupine E po zápase Slovákov.
Situácia v skupine E po zápase Slovákov.Flashscore

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!