Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pohľadom dát: Potrebuje ešte Portugalsko Cristiana Ronalda?

Bude Ronaldo naďalej oporou Portugalska?
Bude Ronaldo naďalej oporou Portugalska?AFP
Jednou z najzásadnejších otázok, ktorým čelí portugalský futbal posledné roky, a predovšetkým pred začiatkom Eura 2024, je, či sa má národný tím naďalej spoliehať na Cristiana Ronalda ako na svojho prvého útočníka. Vo veku 39 rokov je stále jedným z najznámejších a najuznávanejších hráčov na svete. Nároky futbalu na najvyššej úrovni a nevyhnutné účinky starnutia však vyvolávajú otázky o jeho schopnosti udržať si špičkovú výkonnosť.

Napriek veku zažil Ronaldo v sezóne 2023/24 ďalší veľmi produktívny ročník, keď v 31 dueloch za Al-Nassr v Saudi Pro League strelil 35 gólov a na 11 asistoval. Prílev kvalitných hráčov počas minuloročného letného prestupového obdobia zvýšil úroveň súťaže, čo podčiarkuje Ronaldovu streleckú výkonnosť. Koniec koncov, len jeden ďalší muž v lige dokázal v sezóne 2023/24 streliť viac ako 20 ligových gólov - bývalý útočník Fulhamu, 29-ročný Aleksandar Mitrovič (28 gólov, 5 asistencií).

Ronaldo aj Mitrovič boli ústrednými postavami ofenzív svojich klubov, ktoré skončili v sezóne na prvom (Mitrovičov Al-Hilal), resp. druhom (Ronaldov Al-Nassr) mieste. Úprimne povedané, dalo sa očakávať, že dvaja útočníci z najlepších dvoch tímov ligy budú mať čo povedať do boja o korunu najlepšieho strelca.

Ronaldo však nebol vo výbornej forme len na klubovej úrovni, ale bol aj hnacím motorom bezchybnej kvalifikácie Portugalska (10 zápasov, 10 víťazstiev) na majstrovstvá Európy. Žiadna iná krajina tentoraz nevyhrala všetky duely.

V štyroch kvalifikačných stretnutiach o postup na ME strelil viac ako jeden gól (v štyroch prípadoch dal po dva góly), čo sa podarilo len Belgičanovi Romeluovi Lukakuovi (tiež v štyroch zápasoch). Ten bol zároveň so 14 trefami jediným hráčom, ktorý v kvalifikácii nastrieľal viac zásahov ako Ronaldo (10).

Okrem toho iba Bruno Fernandes (10) nastúpil na viac kvalifikačných súbojov ako Ronaldo (9), pričom iba Fernandes (844) a Rúben Dias (810) odohrali za Portugalsko viac minút ako hviezdny útočník (726).

Na základe týchto údajov sú Ronaldove šance hrať za Portugalsko na Eure významnú úlohu jasné. Päťnásobný držiteľ Zlatej lopty je už dlho známy gólovým umením, kondíciou a oddaným prístupom k futbalu. V najbližších riadkoch sa však pozrieme na jeho nedávne výkony za Portugalsko pohľadom dát.

Rozdelenie zodpovednosti

Portugalsko má zvyčajne viac ako jednu superhviezdu. Dokonca aj v Ronaldových najlepších časoch boli s ním na ihrisku ďalšie jedinečné individuality, ako napríklad Nani, Joao Moutinho či Deco. V poslednom čase však Portugalsko vytvorilo zmes tímu mladých talentov a osvedčených lídrov, ktorý má v sebe možno najväčší potenciál v histórii.

Hráči ako Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Rafael Leao, Diogo Jota, João Félix a ďalší sú buď na svojom vrchole, alebo blízko neho. Úchvatný útok je podporovaný mladou a dynamickou obranou, ktorú v strede poľa upevňuje Joao Palhinha a za ním na stopérskom poste Rúben Dias.

S bohatou kreativitou okolo seba sa Ronaldo počas kvalifikácie na EURO 2024 mohol sústrediť skôr na zakončovanie, než aby sa zapájal do vytvárania šancí.

Portugalčania, ktorí sa najčastejšie zapájajú do útočných akcií.
Portugalčania, ktorí sa najčastejšie zapájajú do útočných akcií.Opta

Zatiaľ čo sám vyslal 37 striel z hry (čo bolo v kvalifikácii jednoznačne najviac za Portugalsko), zapojil sa do vypracovania iba 12 striel z totožnej štatistiky, čo ho radí na 14. miesto v tíme. Ani v kvalifikáciách na EURO 2020 či 2016 nepredbehlo Ronalda až 13 spoluhráčov pri vypracovaní striel z otvorenej hry.

Nárast kreativity portugalského tímu sa pekne zhoduje s pribúdajúcimi Ronaldovými rokmi. Hoci sa zdá, že kapitán stále presne vie, kde a ako nájsť cestu do súperovej obrany, zodpovednosť za vytváranie šancí sa teraz viac rozdeľuje. Ronaldo tak môže šetriť energiou, byť v správnom čase na správnom mieste a robiť to, čo mu ide najlepšie - zakončovať.

Portugalsko strelilo v kvalifikácii na EURO 2024 viac gólov (36) ako v kvalifikácii na EURO 2016 a 2020 dohromady (33).

Dôležité dotyky

Ronaldo síce starne, ale jeho inštinkt zabijaka zostáva nezmenený. Hoci už možno nie je taký dominantný a nebehá po celom ihrisku ako kedysi, tak je naďalej k dispozícii vtedy, keď je najviac potrebný. To sa odráža aj v jeho akcii a pohybe po ihrisku.

Ronaldova mapa dotykov s loptou v kvalifikácii.
Ronaldova mapa dotykov s loptou v kvalifikácii.Opta

Ronaldo začínal kariéru ako ľavé krídlo, ale s postupom času sa postupne presúval na os poľa. Portugalčan sa naďalej dostáva do priestorov na ľavom kraji, ale počas kvalifikácie na EURO 2024 bol pozoruhodný aj druhý hlavný bod pôsobenia - v súperovej šestnástke. V priemere sa dotkol lopty 41-krát za 90 minút, čo je o 18 dotykov menej ako v kvalifikácii 2020, keď sa s ňou stretol v priemere v 59 prípadoch.

Z hráčov, ktorí v kvalifikácii na EURO 2024 odohrali za Portugalsko viac ako 300 minút, malo hneď 11 v priemere viac dotykov za 90 minút ako Ronaldo. Kapitán sa však lopty v súperovej šestnástke dotkol niečo vyše osemkrát za 90 minút - najviac zo všetkých (300+ minút). Okrem toho strelil o štyri zásahy viac (10) ako druhý v poradí Bruno Fernandes (6).

Skúsenosti a vodcovstvo

Jedným z argumentov pre ponechanie Ronalda v základnej zostave sú jeho obrovské skúsenosti a vodcovstvo.

Ronaldo hral na piatich majstrovstvách Európy, pričom v roku 2016 turnaj vyhral a v 2004 sa dostal do finále. Je držiteľom rekordu v počte zápasov (25), gólov (14), delí sa o najviac dosiahnutých asistencií (zaznamenáva sa od roku 1972 - 6) a najviac účastí s aspoň jedným zásahom (5) na Eure. Portugalčan je európskym rekordérom s najvyšším počtom duelov na veľkých turnajoch dokopy - majstrovstvách sveta a Eure (47). Jeho skúsenosti v situáciách pod obrovským tlakom sú neoceniteľné, pričom jeho vodcovstvo na ihrisku i mimo neho bolo základom úspechu Portugalska v uplynulých rokoch.

Fyzická kondícia a profesionalita mu umožnili vzdorovať typickej krivke starnutia športovcov. Mladší hráči k nemu často vzhliadajú ako k vzoru a jeho pracovná morálka stanovuje pre tím vysoký štandard. Zdá sa, že to spolu s Ronaldovou bohatou gólovou bilanciou presvedčilo trénera Roberta Martíneza, aby ho naďalej staval ako muža číslo jeden na hrote útoku.

Nič nenasvedčuje tomu, že by Ronaldova kondícia konečne podľahla veku spôsobom, ktorý by mu zabránil nastúpiť za Portugalsko na Eure. Je síce možné, že nebude môcť hrať celých 90 minút každé štyri alebo päť dní, ale nezdá sa, že by bol odsunutý do úlohy žolíka z lavičky.

Ronaldo a jeho účasť na góloch Portugalska v kvalifikácii.
Ronaldo a jeho účasť na góloch Portugalska v kvalifikácii.Opta

Nedostatok alternatív

Ronaldovým hlavným, ak nie jediným konkurentom v boji o miesto v základnej zostave Portugalska, je Goncalo Ramos z Paríža Saint-Germain.

Dvadsaťdvaročný hráč zažil v sezóne 2022/23 prelomový ročník v Benfice, aby následne minulé leto prestúpil k francúzskemu gigantovi. Jeho debutová sezóna v Ligue 1 bola solídna. Ramos v nej strelil 11 gólov a na ďalší asistoval, čo je na mladého hráča v prvom ročníku v jednej z TOP 5 líg sveta slušná bilancia. Päť z týchto 11 gólov strelil ako náhradník.

Silná konkurencia v klube však spôsobila, že Ramos nikdy nenastúpil v základnej zostave na viac ako tri ligové zápasy za sebou. Napriek tomu, že odohral 29 z 34 možných stretnutí vo francúzskej najvyššej súťaži, nazbieral iba 1 420 minút hracieho času. Jeho talent je nepopierateľný, ale momentálne sa zdá, že Martínez rozhodol o tom, že rozhodujúcim faktorom sú skúsenosti. Ronaldovo miesto v základnej jedenástke na začiatku turnaja je, podľa všetkého, isté.

Vyzerá to tak, že Portugalsko Ronalda naďalej potrebuje. Ramos v generálke pred Eurom pri výhre 3:0 nad Írskom vôbec nehral, zatiaľ čo Ronaldo strelil dva krásne góly. Najbližšie dni a týždne ukážu, či Ronaldo dokáže obstáť proti najlepším európskym obrancom a ešte rozšíriť svoj futbalový odkaz. S pomocou spoluhráčov bude dúfať, že sa mu podarí zopakovať úspech spred ôsmich rokov a získať tak druhý titul majstra Európy.

Očakávané góly (xG) Ronalda v kvalifikácii.
Očakávané góly (xG) Ronalda v kvalifikácii.Opta

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!