Slovinsko takmer vyradilo Portugalsko. V penaltovom rozstrele však outsider úplne zlyhal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovinsko takmer vyradilo Portugalsko. V penaltovom rozstrele však outsider úplne zlyhal

Aktualizované
Portugalsko s odretými ušami prešlo do štvrťfinále.
Portugalsko s odretými ušami prešlo do štvrťfinále.AFP
Futbalisti Portugalska postúpili do štvrťfinále majstrovstiev Európy. V druhom pondelkovom osemfinálovom zápase zdolali Slovinsko až po penaltovom rozstrele 3:0. V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol. Slovinskí exekútori nepremenili ani jednu z troch penált.

Portugalsko - Slovinsko 1:0 po pen.

Do portugalskej zostavy sa vrátili všetky opory, ktoré oddychovali v poslednom stretnutí skupinovej fázy, keď už tím z juhu Európy mal isté prvé miesto. Na druhej strane bolo najväčšie prekvapenie v defenzíve, keďže naľavo nastúpil Balkovec, pričom v doterajšom priebehu naskočil iba na jednu minútu.

Zostrih zápasu Portugalsko - Slovinsko.
TV Markíza

Prvú šancu favorita sa snažil vytvoriť Silva, ktorého center na zadnej žrdi takmer zasiahol Leão, avšak v poslednej chvíli pred ním zasiahol Karničnik. Po štandardnej situácii zostal na rohu päťky voľný Dias, loptu z voleja netrafil ideálne. Ronaldo sa potom načahoval na dobrý center, chýbali mu centimetre.

Po polhodine hry fauloval Drkušič unikajúceho Leãa tesne pred hranicou veľkého vápna. K priamemu kopu sa postavil Ronaldo a prudkou ranou iba tesne prestrelil brvno. Bol to už jeho 58. pokus z priameho kopu na veľkých turnajoch, presadil sa iba raz.

Slovinsko sa v závere prvého polčasu snažilo zahroziť, ale Šeško pokusom z diaľky našiel len Costu. Na prestávky tak oba celky poslal ranou z hranice šestnástky do žrde stredopoliar Palhinha. Aj v druhom dejstve mal Ronaldo možnosť zakončiť z priameho kopu, tentoraz okolo múru trafil Oblaka.

V 61. minúte Šeško prebehol Pepeho a mohol ísť sám na kasu, avšak 41-ročný stopér ho aspoň rozhodil a strela tak prišla vedľa. Po zmene strán sa toho v nebezpečných priestoroch každopádne veľa nedialo. Tréner Martínez chcel oživiť svoj tím striedaniami.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Všetko nasvedčovalo tomu, že zápas pôjde do predĺženia. Nezmenila to ani rana Ronalda spred malého vápna, skvele zareagoval Oblak. Slovinsko aj v štvrtom stretnutí na šampionáte hralo po 90 minútach nerozhodne. Stopér Bijol mal za úlohu strážiť Ronalda, pričom vyhral všetky hlavičkové súboje, do ktorých išiel.

Na konci prvého polčasu predĺženia vnikol Jota do šestnástky a keďže ho fauloval Drkušič, tak Portugalsko malo k dispozícii penaltu. Ronaldo mieril k žrdi, no Oblak to vystihol a zázračne chytil pokus kapitána súpera. Napriek tomu vzápätí videl červenú kartu slovinský tréner Matjaž Kek.

Menší infarkt zažili Portugalci po obrovskej chybe Pepeho v 115. minúte, keď stratil loptu a Šeško sa rútil sám na bránu, avšak fantastický zákrok pravou nohou vytiahol Costa. Na rad premiérovo na šampionáte prišiel penaltový rozstrel, v poradí 23. v histórii na tomto podujatí.

Všetko otvoril Iličič, ale Costa vystihol stranu a pokus chytil. Ronaldo sa potom nepomýlil a aj keď Oblak trafil smer, tak nedokázal zasiahnuť. Zlyhal takisto Balkovec, opäť v tom mal prsty i ruky Costa. Fernandes zvýšil náskok favorita na 2:0. Costa dokonca chytil takisto tretí pokus, tentoraz od Verbiča. 

Tretiu penaltu premenil Bernardo Silva a poslal Portugalsko do štvrťfinále proti Francúzsku. To je na programe v piatok 5. júla o 21:00.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!