Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Portugalsko premrhalo potenciál kvôli Ronaldovi. Analytik by z Eura odporučil dvoch Španielov

Ronaldo bol jedným z hráčov, ktorí sa na Eure nepresadili.
Ronaldo bol jedným z hráčov, ktorí sa na Eure nepresadili.Profimedia
Zaslúžený triumf Španielska, nudné Anglicko a smola pre Francúzsko. Takto, hoci veľmi zjednodušene, by sa dalo opísať EURO z hľadiska vybraných favoritov očami dátovej analytiky. "Boli dva prístupy, ktoré tímy zvolili. Jeden bol moderný, odvážny a bavil nás, druhý pragmatický, defenzívny," hovorí v rozhovore pre Flashscore Správy dátový analytik Marek Kabát.

Čo vás počas Eura najviac zaujalo z hľadiska vašej práce dátového analytika?

"V prvom rade je dôležité spomenúť, že ide o krátkodobý turnaj, čo je pre analytikov vždy veľmi krátka vzorka. Môžete z neho niečo vyťažiť, ale nie je to také silné ako dlhodobá súťaž. Najviac sa mi páčili hlavné skupiny. Čím viac sa počet tímov zužoval a išlo sa do štvrťfinále alebo semifinále, tak som bol sklamaný z niektorých tímov, akým štýlom sa prezentovali. Zdalo sa mi, že vypadávajú mužstvá, ktorých hra mala moderné prvky, zaujímavé taktické veci, a na druhej strane ďalej postupovali celky, ktoré praktizovali konzervatívnejší reprezentačný futbal."

Boli to práve výkony favoritov, ktoré vás najviac sklamali?

"Určite. Na môj vkus boli zbytočne opatrní. Na tomto turnaji boli dva taktické prístupy. Jeden modernejší, aktívnejší, agresívnejší, kde hráči majú jasný plán a držia sa ho. Do tejto kategórie by som zaradil Španielsko, Nemecko, Rakúsko, Slovensko alebo Rumunsko."

A potom je tu Anglicko...

"Áno, veľmi konzervatívny prístup, defenzívnejší, bez jasného systému alebo moderných prvkov, ktoré vidíme na klubovej úrovni. Anglicko a ďalšie krajiny sa spoliehali na individuálnu kvalitu svojich hviezd. Ale nebol to len prípad Albionu. Je to sklamanie, pretože si zvolili pragmatizmus namiesto toho, aby sa snažili naplniť svoj obrovský potenciál."

Rozoberme si to podrobnejšie. Prečo podľa vás Anglicko a Francúzsko nehrali lepší futbal?

"Osobne by som hodnotenie týchto dvoch krajín rozdelil, pretože ide o rozdielne prípady. Problém Anglicka vidím v tom, že hlavnou stratégiou trénera Garetha Southgatea na víťazstvo na Eure bolo udržať obranu v strednom bloku, nedovoliť súperovi vytvárať si šance a v útoku nemusíme nič vymýšľať, pretože máme silné ofenzívne individuality."

Dostalo ich to do finále, takže im to vyšlo, však?

"V niektorých momentoch, keď Anglicko prehrávalo, sa ukázalo, že vždy existuje fáza, v ktorej stačí, aby hráči boli trochu odvážnejší, aktívnejší, vytvorili si tlak a dali gól. To však neznamená, že Anglicko malo zápasy pod kontrolou. Proti Slovensku boli minútu a pol od vyradenia a mali vypadnúť aj v semifinále. Na turnaji mali veľa šťastia a to sa napokon ukázalo vo finále, keď im došlo."

Francúzsko podľa vás nehralo zlý futbal?

"Ich pragmatický a opatrnejší systém je dlhodobou záležitosťou. Boli s ním úspešní už v minulosti, takže to nie je nič nové, čo by nás malo prekvapiť. Ak sa pozrieme čisto na údaje, Francúzi boli oveľa bližšie k tomu, aby sa dostali ďalej ako Angličania. Riešilo sa, že do osemfinále nestrelili gól, ale to neznamená, že nemali šance. Dokázali si ich vytvoriť, len boli mimoriadne neefektívni. Strelili tri góly zo 7,4 xG a vytvorili si 3,3 Post-Shot xG, čo znamená, že ich premieňanie šancí bolo slabé. Ak sa pozrieme na tabuľku desiatich najväčších underperformerov (koľko gólov malo padnúť na základe ich xG alebo prihrávok), nájdeme tam šesť francúzskych futbalistov."

Takže keby Kylian Mbappé premenil niekoľko svojich šancí, opäť by sme ich obdivovali?

"Preto som povedal, že v porovnaní s Anglickom na tom boli lepšie a možno z hľadiska údajov boli oveľa bližšie k účasti vo finále Eura. V zápase so Španielskom, najmä v druhom polčase, mali niekoľko sľubných situácií, ktoré mohli vyriešiť lepšie a volali po góle. Tým nechcem povedať, že Francúzsko hralo krajší a lepší futbal, ale keby bol Mbappé úspešnejší v zakončení, opäť sa to mohlo Didierovi Deschampsovi podariť."

Garethovi Southgateovi, ktorý skončil na lavičke Anglicka, sa to už nepodarí. Veríte, že s novým trénerom začne tento výber hrať lepšie?

"Nie je to otázka, či tomu verím. Stojím si za tým, že neexistuje dôvod, prečo by Anglicko so svojím kádrom nemohlo hrať rovnako dobre ako Nemci alebo Španieli. Je to len otázka toho, ako je tréner nastavený a aký je dobrý, či dokáže hráčov naučiť svojmu zámeru. Hlavným problémom Anglicka bolo, že nemalo základný herný plán a nedokázalo využiť profily hráčov, ktoré malo k dispozícii. Doplatili na to hráči ako Jude Bellingham, Declan Rice, Trent Alexander-Arnold, Phil Foden a Harry Kane."

Pred turnajom sa diskutovalo o tom, či má Cristiano Ronaldo na to, aby dokázal držať krok s elitnými hráčmi z Európy a bol dôležitým článkom portugalského tímu. Potvrdilo sa, že je to pravda?

"Ronaldova úloha v tíme už nie je otázkou ani otáznikom. Už pred turnajom bolo zrejmé, že v prípade Portugalska je jeden hráč viac ako celé mužstvo, a je škoda, že to všetci chcú akceptovať. Možno je jedným z najlepších hráčov v histórii, ale podľa mňa je veľká škoda, že nedokáže prijať inú úlohu. Viem si predstaviť, že ako náhradník na posledných 20 minút by mohol byť mimoriadne silnou zbraňou v šestnástke. Hral však v základnej zostave a pre mňa to bol premárnený potenciál portugalského tímu."

Na šampionáte bolo viacero menších krajín, ktoré predviedli zaujímavý futbal. Je medzi nimi taká, ktorá by podľa vás mohla inšpirovať ostatných?

"Pre mňa to bolo určite Rakúsko. Už len na základe kvalifikačných údajov to bol pre mňa čierny kôň turnaja. V ukazovateli agression, ktorý znázorňuje, ako veľmi mužstvo dostáva súpera pod tlak, úplne odskočili ostatným mužstvám. Je tam vidieť veľký prínos trénera Ralfa Rangnicka."

Euro ovládli Španieli, ktorí svojím štýlom bavili od prvého zápasu. Čo na ňom bolo najviac inšpiratívne?

"Najviac ma inšpiruje ich taktická premena, pretože už nehrajú štýlom, ktorým sa prezentovali v posledných rokoch, keď si veľa prihrávali a mali v držaní loptu. Dnešné Španielsko má rýchly prechod s loptou. Celkovo mali druhý najvyšší počet striel z protiútokov. Podobne ako Rakúšania alebo Nemci mali veľmi agresívnu defenzívu. Ich hra bola jednoznačne postavená na silnom strede poľa, čo im umožňovalo dominovať a kontrolovať zápasy."

Navyše to dokázali s hráčmi, ktorí nehrajú za špičkové kluby...

"Myslím si, že je to preto, lebo majú veľa hráčov, ktorí sa práve chystajú prestúpiť do elitných klubov. Nico Williams, Dani Olmo a Robin Le Normand mali veľmi dobré sezóny a prestup do špičkového tímu je pre nich len otázkou času."

Všetci sme videli, čo robí Lamine Yamal, ale čo by ste o ňom povedali z pohľadu dátového analytika?

"Je absolútne dominantný v metrikách okolo šestnástky. Či už ide o strely, dotyky v pokutovom území, dribling, pressing... Je to všestranný hráč a pre hru v okolí vápna súpera je veľmi dôležitý."

Ktorého hráča z majstrovstiev Európy by ste odporučili kúpiť?

"Myslím si, že Nico Williams a Dani Olmo, ktorí ešte nehrajú v najvyššej súťaži, by mali po tomto šampionáte zmeniť dres. Ukázali, že už sú na najvyššej úrovni a je ideálny čas na prestup."

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!