EURO 2024: Posledné tri zápasy s Rumunskom. Kozákova premiéra, cyperská prehra a gólový Vittek

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné tri zápasy s Rumunskom: Kozákova premiéra, cyperská prehra a gólový Vittek

Debut trénera Kozáka na lavičke Slovenska sa odohral v Bukurešti.
Debut trénera Kozáka na lavičke Slovenska sa odohral v Bukurešti.Profimedia
Slovákov a Rumunov čaká súboj o postup do osemfinále ME 2024. Obom súperom vyhovuje aj remíza, práve tá sa zrodila v troch z posledných štyroch vzájomných stretov. V ére samostatnosti sa slovenská reprezentácia z víťazstva nad týmto oponentom netešila z ôsmich prípadov ani raz - zaknihovala štyri nerozhodné výsledky i prehry. Ako dopadli ostatné tri zápasy?

Rumunsko - Slovensko 1:1 (14. august 2013)

Doposiaľ posledný vzájomný duel Slovákov s Rumunmi bol v auguste 2013 premiérou trénera Jána Kozáka staršieho na lavičke národného tímu. Prípravné stretnutie sa odohralo na Národnom štadióne v Bukurešti. Z aktuálneho výberu kouča Calzonu zasiahli do priebehu Peter Pekarík a Juraj Kucka. V akcii bol aj teraz už člen realizačného tímu Marek Hamšík.

Pri debute nového reprezentačného lodivoda Slovenska sa ako prví presadili domáci, keď tesne pred odchodom do šatní zužitkoval Stancu vysoký center od Torjeho. Vyrovnanie zo strany hostí prišlo 12 minút po zmene strán, strelcom gólu sa stal Stanislav Šesták, ktorý využil presnú prihrávku vzduchom za obranu súpera od Vladimíra Weissa mladšieho.

Slováci si v tom čase k jednej prehre pripísali štvrtú remízu v roku. "Bol to pre mňa prvý zápas na lavičke reprezentácie, je to niečo nové, hoci som odkoučoval množstvo stretnutí, ale predsa len medzištátny je iný. Prežíval som napätie ako pri ligových dueloch. Na našom výkone sa dá stavať, hráči si nastavili latku, ktorú by nemali podliezť. Nerád by som vyzdvihoval jednotlivcov, chlapci podali na ihrisku jednotný výkon a ťahali za jeden povraz," uviedol po premiére kormidelník Kozák.

Kozák st. zažil na lavičke Slovenska remízový debut.
Kozák st. zažil na lavičke Slovenska remízový debut.Profimedia

Slovensko - Rumunsko 2:2 (9. február 2005)

Dejiskom prípravného súboja bola Larnaka, mesto na juhovýchodnom pobreží Cypru. Zostava vtedajšieho trénera Dušana Galisa sa mohla pochváliť menami ako Čech, Mintál, Karhan, Janočko či Vittek. Práve posledný menovaný otváral gólovú oponu merania síl, Slovákov poslal do vedenia v 12. minúte. Rumuni reagovali o vyše polhodinu neskôr, keď sa z pokutového kopu presadil Pancu. Polčasové skóre však tesne pred prestávkou uzavrel Karhan zásahom na 2:1.

Dianie v druhej polovici dlho naznačovalo víťazstvo slovenského výberu, no v nadstavenom čase všetko zmenil vyrovnávajúci gól Opritu, ktorý stanovil konečnú podobu výsledku. Pár minút predtým bol po druhej žltej karte vylúčený obranca Zabavník.

"Prvý polčas bol z našej strany veľmi dobrý. Potom sme zmenili niekoľko vecí a tam treba hľadať príčiny toho, že sa hra vyrovnala. Nehrali sme však proti žiadnemu slabému súperovi. Zdalo sa mi, že Rumuni z nás mali rešpekt. Myslím si, že rozhodca nám navyše zobral čistú penaltu. Obranca mi zachytil nohu a ešte ma aj pri tom držal za dres. Jozef Kožlej pred zápasom hovoril, že tento arbiter veľmi rád píska jedenástky. Škoda, že tak spravil až na opačnej strane,“ konštatoval po zápase Vittek.

Tréner Galis a útočník Mintál na tlačovej konferencii v roku 2005.
Tréner Galis a útočník Mintál na tlačovej konferencii v roku 2005.Profimedia

Rumunsko - Slovensko 2:1 (12. február 2003)

Reprezentácie Rumunska a Slovenska sa na Cypre stretli aj v roku 2003 v rámci prípravného turnaja. Aj v tomto dueli sa ako prvý na listinu strelcov zapísal Róbert Vittek, ktorý sa gólom prezentoval už v šiestej minúte. Prvé dejstvo však našlo ešte dvoch úspešných zakončovateľov. V 39. minúte vyrovnal Munteanu, o pár okamihov neskôr na svojho kolegu nadviazal Ganea.

Záverečný hvizd napokon ukázal, že polčasové skóre bolo aj konečným. Zverenci Ladislava Jurkemika tesne podľahli mužstvu kouča Anghela Iordanescua. O deň neskôr si Slováci zlepšili náladu triumfom 3:1 nad domácim výberom Cypru, aj v tomto súboji sa gólovo presadil Vittek.

Výsledky ostatných stretov Slovenska s Rumunskom.
Výsledky ostatných stretov Slovenska s Rumunskom.Flashscore

Slovensko - Rumunsko (18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!