Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Postup patrí fanúšikom, tešil sa Pekarík. Duda si v osemfinále želá Angličanov

Duda strelil tretí gól Slovenska na tohtoročnom Eure.
Duda strelil tretí gól Slovenska na tohtoročnom Eure.TASR
Slovenskí futbalisti si na európskom šampionáte v Nemecku zabezpečili postup do osemfinále. Rozhodla o tom remíza 1:1 s Rumunskom v upršanom počasí vo Frankfurte a po záverečnom hvizde prepukla v tábore sokolov eufória. V ďalšej fáze si zahrajú s jedným z dvojice Anglicko - Španielsko.

Slovensko - Rumunsko 1:1

V základnej zostave nastala v porovnaní s duelom s Ukrajinou len jedna zmena, Róberta Boženíka nahradil na hrote útoku Dávid Strelec. Sokoli sa ujali vedenia aj vo svojom treťom vystúpení v základnej skupine. V 24. minúte odcentroval Juraj Kucka do pokutového územia, kde si loptu našiel Ondrej Duda a hlavou rozvlnil sieť.

"Vedenie sme mohli udržať aj dlhšie, nepodarilo sa, no hlavné je, že sme postúpili, to je najdôležitejšie. Videl som, ako (Kucka) dostáva loptu, že nebude špekulovať a odcentruje do šestnástky. Povedal som si, že sa tam rozbehnem a uvidíme. Lopta bola fakt vynikajúca, len som nastavil hlavu a brankár nemal šancu," prezradil autor gólu.

Slováci sa však dlho netešili, v 37. minúte vyrovnal z pokutového kopu Razvan Marin. Gólu predchádzal zákrok Dávida Hancka na hranici pokutového územia. Inkasovaný zásah Slovákmi zjavne otriasol, no v druhom dejstve sa dokázali skonsolidovať a dočkali sa tretieho postupu do vyraďovacej fázy na veľkých podujatiach v histórii.

Obranca holandského Feyenoordu mal však po zápase na rozhodnutie arbitrov ťažké srdce."Akurát som to videl na telefóne prvýkrát. Som presvedčený, že prvý dotyk som mal vonkajškom nohy, potom som dával nohu preč a on o ňu zakopol. Teraz ma to nahnevalo ešte viac ako na ihrisku, ale také je rozhodnutie. Škoda, keby sa to nestalo, možno by sme vyhrali."

Zostrih zápasu Slovensko - Rumunsko.
TV Markíza

Hancko si v zápase s Ukrajinou poranil lýtkový sval a fanúšikovia boli niekoľko dní v napätí, či bude na rozhodujúci boj o postup pripravený. "Ďakujem všetkým doktorom a fyzioterapeutom, pretože so mnou robili maximum. Ešte aj dnes ráno na rozcvičke, cítim to, bolí ma to, ale povedal som si, že to chcem vyskúšať. Vyšetrenie ukázalo, že to nie je až taký veľký risk, ale skôr sa budem musieť popasovať len s bolesťou. V zápase boli aj ťažšie momenty, ale som rád, že som to zvládol. Verím, že som chalanom pomohol," prezradil.

Na Slovákov čaká vzhľadom na ich tretie miesto v skupine jeden z európskych topfavoritov. Buď narazia na Anglicko, alebo Španielsko. "Musím poďakovať fanúšikom, že si našli cestu do Frankfurtu a verím, že prídu aj na ďalší zápas. Keď mám byť úprimný, viac by som si prial Angličanov ako Španielov. Keď sme sledovali ich zápasy, síce majú kvalitu, ale každý súper, s ktorým hrali, ich dokázal potrápiť. Myslím si, že Španielsko je omnoho kvalitnejší protivník, sú lepší ako celok, ako jeden tím, s tým mali Angličania problémy. Ale budeme čakať," povedal v pozápasovom rozhovore pre TV Markíza Duda.

Konečné poradie skupiny E.
Konečné poradie skupiny E.Flashscore

Po záverečnom hvizde zavládla v tábore Slovákov eufória. Radosť pred televíznymi kamerami neskrýval ani skúsený Peter Pekarík, ktorý nastúpil v základnej zostave a z ihriska odišiel až v nadstavenom čase: "Postup chutí veľmi dobre. Je to ďalší obrovský úspech pre slovenskú reprezentáciu, patril všetkým fanúšikom, ktorí nás dnes hnali dopredu, aj keď v prevahe bolo rumunské publikum. Ale aj Slovákov sme počuli, vytvorili nám skvelú kulisu. Zápas sme mali rozohratý výborne, potom prišiel inkasovaný gól, ale myslím si, že sme po celý duel hru kontrolovali."

"Bude nejaký víťazný pokrik, tradícia sa nemôže porušiť. Potom sa ide ďalej, tvrdá práca," reagoval na otázku, čo nastane v kabíne po obrovskom úspechu.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!