Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekonal rasistické urážky a vrátil sa silnejší. Saka ťahá Anglicko za vysneným titulom

Sake sa tentoraz z bieleho bodu nemýlil.
Sake sa tentoraz z bieleho bodu nemýlil.Reuters
Bukayo Saka (22) sa na predchádzajúcom európskom šampionáte stal terčom rasistických urážok. Vo finále nepremenil rozhodujúci pokutový kop proti Taliansku. O tri roky neskôr dal zabudnúť na moment, ktorý mu priniesol nočné mory a úspešným pokusom pomohol Anglicku k postupu do semifinále.

Anglicko - Švajčiarsko 2:1 po pen.

"Vrátiť sa po niečom takom bolo naozaj ťažké. Využil som to, aby som bol silnejší. Dnes som premenil šancu a som šťastný," povedal muž sobotňajšieho štvrťfinále medzi Anglickom a Švajčiarskom.

Písal sa júl 2021, keď vtedy stále iba 19-ročný Saka mohol pokojne po trpkej prehre v rozstrele s Talianskom vo Wembley stratiť sebavedomie po rasistických nadávkach, ktoré on i jeho spoluhráči dostávali pravidelne.

Rýchlo sa však zotavil - pomohla mu podpora trénera Garetha Southgatea, obrovská priazeň verejnosti a odpor voči neprajníkom. Ofenzívny futbalista sa vrátil sebavedomejší a v ostatných rokoch predvádza skvelú formu v drese Arsenalu i vo farbách Anglicka.

Zostrih zápasu Anglicko - Švajčiarsko.
TV Markíza

Aktuálne je situácia úplne iná. Bukayo Saka je ospevovanou osobnosťou a vo veku 22 rokov sa radí už k ostrieľaným "veteránom" národného tímu s 38 vystúpeniami a 12 gólmi. Sobotňajší zápas bol možno najvýnimočnejší zo všetkých.

Saka sa najskôr individuálne presadil sprava, pričom Anglicko prehrávalo 0:1 po zásahu Embola. Súboj nasmeroval do predĺženia a následných pokutových kopov. Bol jedným z piatich úspešných strelcov Three Lions pri triumfe 5:3.

V jeho tvári bolo badať absolútnu koncentráciu na jediný cieľ - prekonať brankára Sommera. Podarilo sa a vážnosť sa zmenila na rozžiarený úsmev.

"Keď sme naposledy na Eure kopali penalty, všetci viete, ako to dopadlo. Som na všetkých hrdý, ako išiel každý za hranice," reagoval jeden z pilierov anglickej ofenzívy trénera Southgatea.

"Cítil som, že sme počas celého priebehu dominovali, že šanca na gól príde. A tá prišla a bol som ten, kto ju využil. Som na seba za to hrdý," doplnil Saka.

Tréner Southgate, ktorého utešovanie Saku na predchádzajúcom Eure bolo jedným z momentov celého turnaja a pre anglických fanúšikov zostáva stále bolestivým návratom, zdôraznil, že na mladých zverencov nemôže byť pyšnejší.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by StatsPerform

"Je taký odvážny. Je jedným z našich najlepších. Nikdy sme nepochybovali o tom, že si jednu z penált postaví na biely bod. Všetci však vieme, čím si prešiel. A podať takýto výkon...," reagoval s údivom i chválou šéf Albionu.

Anglická futbalová história je posiata negatívnou bilanciou v penaltových rozstreloch. Angličania uspeli v tejto činnosti na európskom šampionáte prvýkrát od roku 1996.

"Je jasné, že raz zlyháte, ale som typ človeka, ktorý sa chce v tejto pozícii ocitnúť opäť. Viem, že sa na to pozerá veľa nervóznych ľudí, napríklad moja rodina. Zachoval som chladnú hlavu a penaltu premenil," uzavrel spokojný Bukayo Saka, ktorý si so spoluhráčmi zahrá o finále v stredu od 21:00 proti Holandsku.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!