Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekročia sokoli svoj tieň? Na veľkých turnajoch vždy vyhrali raz, pamätné Taliansko

Prekročí Slovensko svoj tieň a vyhrá aj druhý raz?
Prekročí Slovensko svoj tieň a vyhrá aj druhý raz?Profimedia
Na každom z doterajších troch veľkých turnajoch (MS/ME) vyhralo Slovensko zhodne jeden zápas. Tento rok prišiel úspech hneď na úvod, a to prekvapivo proti Belgicku, takže existuje šanca, že z toho môže byť najúspešnejší turnaj. Teraz na zverencov trénera Francesca Calzonu (55) čaká v piatok Ukrajina a nakoniec Rumunsko.

Slovensko sa musí poučiť hlavne zo európskeho šampionátu 2020, na ktorom takisto vyhralo úvodné stretnutie, ale potom nestačilo na Švédsko a vybuchlo so Španielskom. Odkedy je na Eure až 24 účastníkov a postupujú štyri tímy z tretích miest, tak ďalej sa dostali aj mužstvá s tromi bodmi, väčšinou rozhodovalo skóre.

Belgicko - Slovensko 0:1

V roku 2016 bolo Slovensko v tejto tabuľke na prvom mieste so štyrmi, nasledovalo s rovnakým počtom Írsko a zaujímavé je, že nakoniec víťaz z Portugalska mal tiež iba spomínané tri, takisto Severné Írsko. Naposledy išli ďalej spomedzi celkov na tretích priečkach Portugalčania (4), Česi (4), Švajčiari (4) a Ukrajinci (3).

Fínsku so Slovenskom postup ušiel pre horšie skóre, zverenci trénera Tarkoviča ho mali najhoršie (2:7). Nechceme príliš kalkulovať, ale ak by slovenský tím získal v nasledujúcich dvoch dueloch aspoň jeden bod, tak postup by mal takmer istý. Na druhej strane, situácia v skupine E sa poriadne zamotala a scenárov môže byť ešte veľa.

Slovensko - Ukrajina (piatok, 15:00)

Pokojne, aj keď by sme neboli radi, sa môže stať aj to, že po druhom hracom dni budú mať všetky štyri tímy po tri body. Všetko je v skupine stále otvorené, no keď Slováci podajú rovnaký bojovný výkon ako s Belgičanmi aj v piatok v Düsseldorfe, tak sa o postup nemusia báť a môže prísť piate víťazstvo na veľkých turnajoch.

Nesmrteľná výhra nad Talianskom

Existujú udalosti, pri ktorých si každý okamžite spomenie na to, kde bol a čo robil. Jednou z nich je výhra Slovenska na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike. Po remíze s Novým Zélandom a prehre s Paraguajom sa výber trénera Weissa pokúsil prakticky o nemožné - zdolať úradujúcich majstrov sveta a postúpiť zo skupiny.

To sa na prekvapenie celého sveta podarilo. Róbert Vittek, so štyrmi gólmi jeden z najlepších strelcov šampionátu, skóroval dvakrát. Najskôr otvoril skóre v 25. minúte, potom sa presadil aj 73., pričom v tom momente bolo všetko takmer jasné.

Di Natale síce znížil, no nesmrteľný nábeh do šestnástky striedajúceho Kamila Kopúnka a jeho lob ponad brankára Marchettiho bol definitívnym klincom do talianskej rakvy. Nič na tom nezmenil ani gól Quagliarellu. Squadra Azzura šokujúco vypadla v skupine a Slovensko v osemfinále nestačilo na vicemajstrovské Holandsko.

Hamšíkova paráda proti Rusku

Po úvodnej prehre na európskom šampionáte 2016 zverenci trénera Jána Kozáka znova šokovali futbalový svet, keď porazili Rusko. Skóre síce otvoril Vladimír Weiss ml., ale guľatú zemeguľu obletel predovšetkým gól Mareka Hamšíka, ktorý sa ukázal ako víťazný.

Prudká strela sa od ľavej žrde odrazila dovnútra brány a bezmocný Akinfejev sa len prizeral. Víťazstvo nad Ruskom bolo o to krajšie, že išlo o historicky prvý triumf sokolov na majstrovstvách Európy. V poslednom dueli skupiny prišla remíza s hviezdami nabitým Anglickom, čo vynieslo postup zo skupiny.

Slováci sa v osemfinále o ďalšie prekvapenie nepostarali, po prehre 0:3 spoznali na vlastnej koži známy výrok Garyho Linekera, že futbal je hra, keď dvadsaťdva mužov naháňa 90 minút loptu a na konci zakaždým vyhrajú Nemci. Tí to dotiahli semifinále, kde prehrali s Francúzskom.

Szczesného vlastný gól

Na Eure 2020, ktoré sa pre pandémiu koronavírusu hralo o rok neskôr, necestovalo Slovensko v ideálnej nálade. Pred finálovým súbojom v baráži došlo na lavičke reprezentácie k zmene, keď Pavla Hapala vystriedal Štefan Tarkovič. Ten odštartoval víťazstvom nad Poľskom 2:1 po vlastnom góle gólmana Szczęsneho a zásahu Milana Škriniara.

To naznačovalo, že Slováci by sa mohli pokúsiť zopakovať postup, v druhom stretnutí však hráči podľahli Švédsku 0:1 a v poslednom skupinovom stretnutí vybuchli so Španielskom 0:5.

Samotné víťazstvo s Poľskom otvoril spomínaný vlastný gól skúseného brankára. Ten nedočiahol na prudkú strelu Róberta Maka smerujúcu do žrde a od jeho chrbta sa odrazila za čiaru. Linetty hneď po zmene strán vyrovnal, no rozhodnutie prinieslo pohotové spracovanie a zakončenie Škriniara po rohovom kope.

Preview zápasu Slovensko - Ukrajina.
Flashscore

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!