Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pri takejto strele hneď viete, ako dopadne, vraví Yamal o rekordnom góle

Ďalší skvelý výkon predviedol Yamal.
Ďalší skvelý výkon predviedol Yamal.Profimedia
Lamine Yamal (16) mal veľký podiel na utorkovom víťazstve Španielska nad Francúzskom 2:1. Jeho vyrovnávajúci gól z diaľky mnohí považujú za najkrajší na šampionáte, zaznamenal vďaka nemu ďalší rekord a bol vyhlásený za hráča zápasu. Pochvalu mu zložil tréner Luis de la Fuente (63) i spoluhráči.

Španielsko - Francúzsko 2:1

"Fantastický vyrovnávajúci zásah bol pre návrat Španielska kľúčový. V takom mladom veku je veľkou hrozbou s loptou a zároveň veľmi dobre bráni," znelo zdôvodnenie technickej komisie, prečo Yamalovi udelila ocenenie muža zápasu. Odborníci UEFA ocenili aj jeho spoluprácu s Jesúsom Navasom, futbalistom, ktorý je o 22 rokov starší.

Yamal dovŕši 17 rokov v sobotu, deň pred finále. "Už som povedal mame, aby mi nepripravovala žiadny darček. Že si ho dám sám. Som rád, že narodeniny oslávim s tímom v Nemecku. Teraz príde tá najdôležitejšia časť - zisk titulu. Chcem len vyhrávať, vyhrávať, vyhrávať," povedal v rozhovore pre web UEFA.

Zostrih zápasu Španielsko - Francúzko.
TV Markíza

Zatiaľ sa mu to darí. Španieli vyhrali všetkých šesť stretov a proti Francúzsku predviedli skvelý obrat. "Boli sme v ťažkej situácii, pretože sme nečakali, že dostaneme gól tak skoro. Potom som mieril do horného rohu a pri takejto strele hneď viete, ako dopadne. Neviem, či to bol najkrajší gól turnaja, ale pre mňa je veľmi špeciálny, pretože bol môj prvý," komentoval situáciu, ktorá prispela k triumfu La Furia Roja.

Španielske médiá pripomenuli, že rovnaký gól strelil ľavou nohou aj pred rokom do siete Les Bleus na majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov. Na postup do finále to však nestačilo. Mladí Francúzi zvíťazili 3:1.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Opta by StatsPerform

Futbalista, ktorý má po rodičoch africké korene, prekonáva jeden rekord za druhým. V 15 rokoch debutoval v španielskej lige za Barcelonu. Je najmladším hráčom, ktorý nastúpil v Lige majstrov a teraz je najmladším strelcom v histórii Eura. Vo veku 16 rokov a 362 dní prekonal rekord Švajčiara Johana Vonlanthena z Eura 2004 o viac ako rok. Debut v španielskom drese absolvoval vlani v septembri proti Gruzínsku a hneď skóroval. Ani legendárny Pelé sa na svetovej scéne nepresadil tak skoro.

Okrem utorkového gólu má Yamal na konte tri asistencie. Odborníci chvália jeho hru jeden na jedného a najmä presné centre, ktoré posiela pred bránu. Vyzdvihujú ho aj skúsenejší spoluhráči. "Som na Lamina veľmi hrdý. Ľudia si budú pamätať jeho gól, no skláňam sa aj pred tým, ako nám pomáhal v obrane počas celého priebehu," zdôraznil stredopoliar Rodri.

Yamal v číslach proti Francúzsku.
Yamal v číslach proti Francúzsku.Opta by StatsPerform/Profimedia

I tréner de la Fuente predpovedá Yamalovi skvelú budúcnosť. "Videli sme dotyk geniality od skvelého hráča, ktorý vďaka prístupu, vyspelosti a profesionalite vyzerá starší, ako je. Má v sebe niečo, čo z neho môže urobiť jedného z najlepších futbalistov histórie. Len musí zostať nohami na zemi, v tom mu musíme pomôcť," povedal španielsky tréner a dodal so zdvihnutým prstom. "Platí to, čo hovorili v starovekom Ríme o Caesarovi. Nezabúdajte, že aj on je smrteľný."

Yamal hovorí o postupe do finále ako o splnenom sne. "Pol hodinu pred koncom zápasu som nedokázal myslieť na nič iné, len na to, že budeme hrať finále. Dobre si pamätám na posledný šampionát, ktorý som sledoval s kamarátmi v nákupnom centre," uviedol mladý krídelník. Sám vtedy sotva mohol vedieť, že práve na tom nasledujúcom bude hrať jednu z hlavných úloh.

Španielsko - Francúzsko 2:1

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!