Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prišiel, videl, rozhodol. Watkins vymenil Kanea a poslal Anglicko do finále Eura

Aktualizované
Watkins sa stal hrdinom Anglicka.
Watkins sa stal hrdinom Anglicka.AFP
Anglickí futbalisti si zahrajú proti Španielsku vo finále majstrovstiev Európy v Nemecku. Hráči Albionu zvíťazili v stredajšom druhom semifinále nad Holandskom tesne 2:1. Finále je na programe v nedeľu o 21:00 na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Holandsko - Anglicko 1:2

Holandský tréner Koeman spravil oproti štvrťfinále jednu zmenu, keď na krídlo namiesto Bergwijna poslal Malena. Albion znova začal s rozostavením na troch stopérov, pričom do základu sa vrátil Guehi, nahradil Konsu. Kane nastúpil na 17. zápas na Eure, čo je nový anglický rekord.

Tieto dva tímy sa naposledy proti sebe na veľkom turnaji stretli v roku 1996 na európskom šampionáte, ostrovný tím vyhral 4:1 a hral aj súčasný tréner Southgate. Prvýkrát v histórii Eura sa stalo, že by v semifinále začali od úvodu štyria hráči mladší ako 21 rokov (Simons, Verbruggen - Bellingham, Mainoo).

Zostrih zápasu Holandsko - Anglicko.
TV Markíza

Spomínaný Mainoo je vo veku 19 rokov a 82 dní najmladším hráčom Anglicka, ktorý zasiahol do semifinále MS/ME. V upršanom dortmundskom počasí sa úvod niesol vo veľmi dobrej atmosfére z oboch strán. V siedmej minúte poslal Holandsko do vedenia Xavi Simons, ktorý získal loptu a z diaľky krásne trafil do vinkla - 1:0.

Vo veku 21 rokov a 80 dní sa stal najmladším Holanďanom, ktorý skóroval vo vyraďovačke Eura. Zároveň ide o najrýchlejší gól semifinále Eura od roku 1996, keď sa Shearer trafil v tretej minúte. Vyrovnať chcel strelou z diaľky Kane, ale aj keď mieril dobre k žrdi, tak výborne zasihol Verbruggen.

Ten istý hráč sa dostal k odrazenej lopte v pokutovom území v 14. minúte, volejom mieril prudko tesne nad. Zároveň ho však fauloval Dumfries. Odhaliť to síce musel až VAR, no pokutový kop hlavný rozhodca Zwayer nariadil. Loptu si na biely bod položil Harry Kane a strelou k žrdi vyrovnal - 1:1.

Anglický kapitán sa presadil tretí raz na turnaji a dostal sa na delené prvé miesto medzi strelcami. Zároveň ide o jeho šiesty gól vo vyraďovačke Eura, čo je najviac v histórii. Foden mohol otočiť výsledok, ale po krásnom sóle a strele pomedzi nohy gólmana súpera na čiare zachránil Oranjes obranca Dumfries.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Tento krajný bek bol viditeľný na oboch koncoch ihriska, pretože hlavičkoval po rohovom kope a opečiatkoval brvno. Konštrukcia sa triasla aj na opačnej strane, nakoľko Foden napriahol z diaľky ľavačkou a trafil žrď. Desať minút pred koncom musel Depay nútene opustiť ihrisko, pre zdravotné problémy ho nahradil Veerman.

Anglicko vyslalo za 45 minút štyri strely na bránu, čo je viac ako za 120 minút v súbojoch so Slovenskom (2) aj Švajčiarskom (3). Do kabín sa išlo za nerozhodného stavu. Cez prestávku spravili obaja tréneri po jednej zmene, do hry prišli Shaw a Weghorst, ale hra následne nebola taká záživná ako v prvom polčase.

Oba tímy si dávali väčší pozor na defenzívne povinnosti. Zmenila to 65. minúta a nepokrytý van Dijk na malom vápne. Halfvolej mu reflexívne vytesnil Pickford. Krátko pred koncom síce Saka sieť napol, no predchádzalo tomu ofsajdové postavenie, čo si všimol aj VAR.

Hrdinom Anglicka sa stal striedajúci Ollie Watkins, pretože presne s uplynutím 90. minúty si prebral loptu v pokutovom území a okolo obrancu krásne krížne trafil k vzdialenejšej žrdi - 2:1. Situácia je paradoxnejšia o to, že útočník Aston Villy vymenil v 81. minúte kapitána Kanea.

Koľko málo stačí, aby ste sa stali hrdinom národa.
Koľko málo stačí, aby ste sa stali hrdinom národa.Statsperform/Profimedia

Albion sa druhý raz po sebe dostal do finále európskeho šampionátu, v ktorom v nedeľu o 21:00 narazí na Španielsko. Angličania ako prvý tím postúpili do záverečného duelu Eura napriek tomu, že vo štvrťfinále aj semifinále prehrávali a museli otáčať skóre.

Zverenci trénera Southgata tak zopakovali svoj postup do finále z predošlého kontinentálneho šampionátu. Pred troma rokmi prehrali v penaltovom rozstrele s Talianskom. Holanďania sa do finále prebojovali iba raz v roku 1988, kedy získali svoju doteraz jedinú trofej na veľkom turnaji.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!