EURO 2024: Problémom je Southgate, Fodena či Bellinghama je potrebné nahradiť, vraví anglický novinár

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Problémom je Southgate, Fodena či Bellinghama je potrebné nahradiť, vraví anglický novinár

Podľa Donaldsona je problémom príliš veľa voľnosti pre ofenzívne hviezdy Anglicka.
Podľa Donaldsona je problémom príliš veľa voľnosti pre ofenzívne hviezdy Anglicka. Profimedia
Slovensko čaká druhé osemfinále na majstrovstvách Európy v histórii. Fanúšik spod Tatier má prehľad o mužstve Francesca Calzonu (55), ale v akom rozpoložení pôjde do vyraďovacej fázy súper z Anglicka? Na to sme sa už pozreli spoločne s Angličanom žijúcim v Prahe a naším kolegom z anglickej redakcie Flashscore Správ v jednej osobe Joshuom Donaldsonom.

Aké zmeny si prajú fanúšikovia, ktorú hviezdu by Donaldson proti Slovákom posadil, kto v skupine príjemne prekvapil a je podľa neho problémom pri nepresvedčivých výkonoch a výsledkoch manažér Gareth Southgate?

Josh, začnime odľahčene. Hrajú to anglickí reprezentanti na nepresvedčivé výkony, aby ich ľudia podceňovali a až teraz naozaj zapnú na plný plyn? Koniec-koncov, dostali sa do "ľahšej“ časti pavúka...

"Rád by som veril, že slabé výkony Anglicka v skupinovej fáze sú súčasťou nejakého geniálneho taktického plánu, ale asi to tak nebude. Je pravda, že Anglicko figuruje v "ľahšej" časti pavúka, ale vzhľadom na doterajšie výkony proti relatívne slabším súperom, ktorí sú výrazne slabší ako ostatní favoriti na titul, mám pocit, že každý tím, ktorý nás na turnaji bude čakať, bude hrozbou. Namiesto podceňovania ostatných si myslím, že súperi teraz zacítia krv a pôjdu po nej."

Preview zápasu Anglicko - Slovensko.
Flashscore

V akej nálade sú fanúšikovia po nepresvedčivých výsledkoch i výkonoch?

"Nálada medzi fanúšikmi je nemastná-neslaná. Očakávania vzhľadom na hráčov, ktorými Anglicko disponuje, rovnako ako pri pohľade na predchádzajúce turnaje, nahradil pocit predtuchy podobný Euru 2016 (päť bodov v skupine a vypadnutie v osemfinále s Islandom, pozn. redakcie). Je to preto, že anglických fanúšikov sklamali hráči i manažér. Bolo naozaj náročné sledovať skupinové zápasy a pokiaľ chce Anglicko postúpiť na turnaji ďalej, bude musieť urobiť radikálne zmeny."

Aké zmeny spomínajú fanúšikovia a experti?

"Najväčším problémom Anglicka je stred poľa. Southgate vyskúšal popri Declanovi Riceovi troch rôznych hráčov a ani jeden z nich nevyzeral sebaisto. Kobbie Mainoo by mohol a pravdepodobne by aj mal nastúpiť vedľa Ricea vzhľadom na to, že je dynamický a dokáže priniesť do hry väčší rytmus. Ďalšou veľkou zmenou, ktorú si fanúšikovia želajú, je začlenenie Colea Palmera a Anthonyho Gordona. Obaja sú krídelníci a mohli by Anglicku dodať iskru, ktorú zúfalo potrebuje. Je potrebné riešiť aj pretrvávajúci problém s ponukou nábehov po krajoch ihriska pre Fodena a Bellinghama. Bolo by odvážne posadiť jedného z nich na lavičku, na druhej strane je to možný katalyzátor pozitívnej zmeny."

Pri pohľade na anglické ofenzívne možností je neuveriteľné, že anglické xG je nižšie ako slovenské (2,19 vs. 2,30 podľa spoločnosti Opta). Harry Kane pritom nastrieľal v lige 36 gólov a na ďalších osem prihral, Phil Foden mal v Premier League bilanciu 19+8, Bukayo Saka 16+9, Jude Bellingham v La Lige 19+6. Kde leží anglický útočný problém?

"Problém je, bohužiaľ, na strane manažéra. Má problém pripraviť taktiku, ktorá by všetkým sedela. Zdá sa, akoby im Southgate umožňoval prílišnú voľnosť, čo spôsobuje, že si navzájom prekážajú. Častokrát sa viacerí stretnú na jednom mieste, vzniká chaos, útoky tým pádom nie sú nebezpečné. Vyzerá to tak, že Anglicku chýba tempo, čo je zvláštne, pretože všetci hráči dokážu bleskovo vyraziť dopredu. To všetko znamená, že útočníci sú čitateľní, sú ľahko brániteľní a zároveň sú zraniteľnejší vzadu. Podľa mňa je potrebné posadiť jedného z dvojice Bellingham - Foden a nahradiť ho dynamickejším krídelníkom. Góly a asistencie sú síce cenné na individuálnej úrovni, ale hráči ich získavajú len vďaka dobrej tímovej hre. Práve na tímovú hru sa Anglicko potrebuje najviac zamerať."

Posledných päť vzájomných zápasov.
Posledných päť vzájomných zápasov.Flashscore

Kto z hráčov najviac sklamal a naopak, kto pozitívne prekvapil?

"Sklamaním Anglicka sú útočníci - chýba im energia, kreativita a dravosť. To sa musí zmeniť, aby tím uspel. Pozitív nebolo veľa, ale Marc Guéhi predvádza výborné výkony. Pred turnajom sa o ňom pochybovalo vzhľadom na jeho nedostatok reprezentačných skúseností, ale po boku Johna Stonesa je vynikajúci. Anglicko navyše inkasovalo zatiaľ len jeden gól – čisté konto vám vo vyraďovacej fáze môže zabezpečiť postup."

Zdá sa až neuveriteľné, že tréner Gareth Southgate počas turnaja spomenul, že nemá náhradu za Kalvina Phillipsa, ktorý toho veľa za posledné dva sezóny neodohral a takisto za Jordana Hendersona, ktorý odišiel do Saudskej Arábie a na jar pokračoval v Ajaxe. Sú tieto výhovorky oprávnené?

"Výhovorky sú síce oprávnené, ale nie veľmi platné. Obaja hráči boli pod Southgateom výborní a dobre zapadli do jeho systému. Problémom je, že Southgate sa neadaptoval. Títo hráči mu teraz chýbajú, nakoľko sa bez nich nedokázal prispôsobiť. Anglicko na to dopláca. Zaujímavý je prípad Phillipsa. Southgate mu vzhľadom na jeho klubovú formu zrejme veril až príliš a nikdy sa nesnažil nájsť náhradu. To sa mu teraz vypomstilo."

Ako vnímajú Angličania slovenský tím? Spomínajú si ešte na bezgólovú skupinovú remízu z Eura 2016?

"Anglicko určite Slovensko nepodcení. Na tomto turnaji ste dokázali, že dokážete potrápiť aj "väčšie" mužstvá. Ste dobre organizovaní a máte niekoľko hráčov, ktorí môžu Anglicku zavariť. Slovinsko a Srbsko boli podobnými súpermi ako Slovensko, teda Anglicko vie, proti komu stojí. Remíza z roku 2016 bola ďalším výsledkom zlej generácie anglických tímov, avšak nemyslím si, že niečo znamená."

Akú slabinu ukrývajú zverenci Garetha Southgatea, cez ktorú môže viesť slovenská cesta k úspechu?

"Slabinou Anglicka, ktorá v tejto chvíli nie je veľmi dobre skrytá, je bránenie protiútokov. Tímy, ktoré bránia v hlbokom bloku, ako to proti Anglicku robili všetky reprezentácie v skupine, môžu využiť medzery v strede poľa a priamo zasiahnuť obranu. Jediný gól, ktorý Anglicko na turnaji inkasovalo, bol dôsledkom nedostatočného pressingu pred vlastným pokutovým územím. Ak bude Anglicko naďalej dávať tímom priestor v týchto nebezpečných oblastiach, môže to znamenať katastrofu."

Jediný gól dostali Angličania proti Dánom.
TV Markíza

A naopak, čo zatiaľ Anglicku na turnaji najviac vychádzalo?

"Vzhľadom na uvedené slabiny bola obrana doteraz najsilnejšou stránkou. Iba jeden inkasovaný gól značí, že v obrane nemali prílišné problémy. Pozitívom boli aj výkony Bukaya Saku. Na pravom krídle vyzeral nebezpečne, najmä proti Srbsku. Pre Slovensko by mohol byť skutočnou hrozbou."

Anglicko nemá k dispozícii jedného zdravého ľavého krajného obrancu. Aký je stav Lukea Shawa a je to práve on, kto by mohol pozdvihnúť hru Anglicka? Bude v nedeľu k dispozícii?

"Luke Shaw počas celého turnaja trénoval, aby bol čo najskôr fit, a podľa správ bude pripravený na nedeľňajší zápas. Kieran Trippier ho na tomto poste solídne zastúpil, ale Anglicku by pomohol ortodoxný ľavý obranca. Ak bude Shaw dostatočne fit, mal by nastúpiť."

Mladíci Mainoo, Palmer a Gordon dostali priestor až v závere súboja proti Slovinsku. Už si to vyššie naznačil, ale uvidíme aspoň jedného z nich v nedeľu v základe?

"Očakávam, že Mainoo bude hrať. Anglicko potrebuje hráča, ktorý dokáže meniť tempo hry, rozdávať presné pasy a poskytovať podporu v oboch smeroch – dopredu i dozadu. Southgate dôveruje hráčom, ktorí pod jeho vedením už ukázali dobré výsledky. Preto si nemyslím, že v takomto rizikovom dueli nastúpi v základe Gordon alebo Palmer. Jediný spôsob, ako sa to môže zmeniť, je pri otcovskej dovolenke Fodena. Po zápase so Slovinskom sa vrátil do Anglicka, keďže sa mu narodilo tretie dieťa. Ak nebude môcť nastúpiť, myslím si, že to bude Anthony Gordon, kto začne na ľavom krídle, čím by mohol uvoľniť Judea Bellinghama, aby predviedol svoj najlepší výkon na turnaji. Ale vzhľadom na to, aký je Southgate opatrný, neočakávam proti Slovensku príliš veľa prekvapení."

Aký je tvoj tip na vývoj a samotný výsledok stretnutia?

"Pre fanúšikov oboch tímov pôjde o náročný zápas na sledovanie. Anglicko doteraz neukázalo žiadnu chuť baviť sa futbalom a vzhľadom na to, že ide o vyraďovaciu fázu, si nemyslím, že sa to zmení. Oba tímy sa budú snažiť o rýchle góly, ktoré by im pomohli dobre odštartovať duel. Predpokladám však, že Anglicko bude chcieť udrieť, bude na lopte a bude sa snažiť nájsť medzery v obrane, zatiaľ čo Slovensko bude brániť hlboko na vlastnej polovici a bude chcieť využiť brejky. Predĺženie a penalty tak rozhodne nie sú vylúčené."

Anglicko - Slovensko (nedeľa, 18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!