EURO 2024: Profesorská hra sa takmer nevyplatila. Belgicku stačila remíza, Ukrajinci končia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Profesorská hra sa takmer nevyplatila. Belgicku stačila bezgólová remíza, Ukrajinci končia

Belgičania ani Ukrajinci sa gólovo nepresadili.
Belgičania ani Ukrajinci sa gólovo nepresadili.AFP
Boje o postup zo skupiny E vyvrcholili až na poslednú možnú chvíľu, povedať svoje chceli aj Ukrajina a Belgicko. Zverenci Sergej Rebrova (50) mali v pláne preniknúť do osemfinále, neostávalo im však nič iné ako vyhrať. Ich súperovi síce stačila aj remíza, no favorit mal ambíciu obsadit prvé miesto skupiny. Dôležitý stret v Stuttgarte sa skončil bez presných zásahov, radosť z toho mohol mať tím trénera Domenica Tedesca (38).

Ukrajina - Belgicko 0:0

Okrem toho, že duel oboch reprezentácií rozhodne o úspechu či neúspechu, má takisto aj nálepku historicky prvého vzájomného stretu týchto mužstiev. Skupina, v ktorej sa nachádza aj Slovensko, bude napínavá až do záverečných minút. Každý z jej účastníkov totiž má na svojom konte tri body, postupová podmienka v podobe nutného víťazstva však svieti iba pri Ukrajincoch.

Oponent z Belgicka by sa uspokojil aj s nerozhodným rezultátom, no určite by s ním nebol úplne spokojný. Pred štartom súboja disponoval káder Domenica Tedesca zaujímavou štatistikou - všetky štyri víťazstvá Ukrajiny v histórii majstrovstiev Európy sa zrodili po výsledku 2:1.

Prvý väčší vzruch priniesla siedma minúta, De Bruyne predviedol jednu zo svojich povestných prihrávok, ktoré majú oči, zareagoval na to Lukaku, nabehol si za obranu protivníka, z nebezpečnej pozície však zakončil nie príliš rázne a nechal vyniknúť brankára Trubina. Tento pokus hrotového útočníka bol už jeho šiestym ohrozením brány na aktuálnom Eure, v tomto smere mu patrí prvenstvo spomedzi všetkých hráčov na nemeckom šampionáte.

O 20 minút neskôr mal v úmysle pohroziť na druhej strane najdrahší futbalista ukrajinskej ligy Sudakov, ale svoju strelu umiestnil len do horných radov tribúny. Následne sa výrazne zvýšil tep Trubinovi, keď De Bruyne z priameho kopu nevolil očakávaný center, ale obstrelenie múra, ktoré tesne minulo žrď a skončilo na bočnej sieti.

V 43. minúte sa prvým protagonistom potrestaným žltou kartou stal Faes. Tvorca hry z Manchestru City a belgický kapitán po umne zahratej štandardke pohrozil aj priamou strelou tesne pred polčasovou prestávkou, ani táto jeho snaha gólové skóre nezmenila a do kabín sa šlo za stavu 0:0.

Po 13 minútach druhej polovice sa z hracej plochy musel pre zranenie porúčať Mykolenko, nahradil ho Zinčenko. O pár chvíľ nastali zmeny aj u Belgičanov, do hry sa dostali Mangala a Carrasco, z ihriska odišli Tielemans a Trossard. Následne ďalšiu zo svojich nególových striel vytiahol Lukaku - bol to už jeho siedmy pokus, ktorý neznamenal presný zásah.

Po žltej karte pre Dovbyka sa kouč Rebrov rozhodol pre trojité striedanie, s úmyslom pozitívne zmeniť dianie nastúpili Stepanenko, Malinovskij a Vanat. Vzápätí Carrasco vyprášil rukavice Trubina tvrdou ranou. O vietor na krídle sa miestami staral Doku, lodivodovi Tedescovi to však nestačilo a pozíciu krídelníka zaujal Bakayoko. Scenár zápasu zaknihoval piate striedanie Ukrajiny, do ostrej akcie prišiel Svatok. 

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Dovbyk mal pred záverečnou časť duelu pri svojom mene viac kartových trestov ako striel na bránu, nezmenilo sa to ani po jeho rane do bočnej siete. V 83. minúte sa srdce rýchlejšie rozbúšilo gólmanovi Casteelsovi, ktorého priamo z rohového kopu takmer zaskočil Malinovskij. Veci sa opäť dostali do pohybu po belgickej kontre, ktorá sa skončila iba nepresným pokusom Bakayoka. Na druhej strane skolil Malinovskij svojou delovkou Castagneho.

Tentoraz mu VAR žiadny gól nevzal, Lukaku však skóre stretnutia nezmenil a v 90. minúte to vymenil Openda. Prehnane istých Belgičanov takmer šokoval aktívny Malinovskij, na smolu Ukrajincov svoju ranu namieril iba priamo do brankára Casteelsa. Červeným diablom napokon na postup stačil aj profesorský futbal a bezgólová remíza, cesta ukrajinskej reprezentácie sa na ME 2024 skončila.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!