EURO 2024: Prvé karty za diskusiu s rozhodcom. Prečo ju dostal taliansky kapitán Donnarumma?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prvé karty na Eure za diskusiu s rozhodcom. Prečo ju dostal taliansky kapitán Donnarumma?

Donnarumma diskutoval s rozhodcom, za čo dostal žltú kartu.
Donnarumma diskutoval s rozhodcom, za čo dostal žltú kartu.AFP
Pravidlo, o ktorom sa pred Eurom veľa hovorilo, mohli diváci konečne vidieť v praxi. V dueli Taliansko - Španielsko však museli byť veľmi zmätení. Prvú žltú kartu za diskusiu s rozhodcom totiž dostal kapitán úradujúcich majstrov Európy Gianluigi Donnarumma (25).

"Je zodpovednosťou kapitána zabezpečiť, aby jeho spoluhráči rešpektovali rozhodcu, udržiavali si odstup a neobklopovali ho," povedal pri predstavovaní nového pravidla šéf európskych rozhodcov Roberto Rosetti.

Z jeho vysvetlenia tiež jasne vyplýva, že muži s páskou sú jedinými hráčmi na ihrisku, ktorí môžu hovoriť s rozhodcami. Prečo teda Slavko Vinčič potrestal práve Donnarummu v 15. minúte zápasu? Postupoval vôbec v súlade s pravidlami?

Zostrih zápasu Španielsko - Taliansko.
TV Markíza

Asi nie je príliš prekvapujúce, že celú situáciu riešil naozaj správne. Nové pravidlá pripúšťajú aj fakt, že kapitánom je brankár. V takom prípade sa v pravidlách píše: "Ak je kapitán v bráne, potom musí byť určený hráč v poli, ktorý môže konať ako kontaktná osoba a riešiť situáciu namiesto kapitána."

A práve takáto situácia nastala po zrážke medzi Nicom Williamsom a Giovannim di Lorenzom. Donnarumma mal celú vec niekoľko desiatok metrov od seba, takže mal nechať konať svojho zástupcu Jorginha. To sa nestalo, preto Vinčič udelil gólmanovi PSG žltú kartu v súlade s pravidlami.

Rovnako bol v závere prvého polčasu potrestaný aj španielsky stredopoliar Rodri. Mozog španielskej hry videl už druhú žltú kartu na turnaji a v poslednom stretnutí skupiny si tak odpyká jednozápasový dištanc.

Španielsko - Taliansko 1:0

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!