Rakúsko prvýkrát v histórii vyhralo skupinu, Holandsko až na treťom mieste

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rakúsko prvýkrát v histórii vyhralo skupinu, Holandsko až na treťom mieste

Aktualizované
Rakúšania dokázali zdolať favorita.
Rakúšania dokázali zdolať favorita.Profimedia
Futbalisti Rakúska sa postarali o veľké prekvapenie. V poslednom zápase skupiny D zdolali favorizované Holandsko po veľmi dobrom výkone a skončili na prvom mieste. Druhí sú po remíze s Poľskom hráči Francúzska, Holandsko má štyri body a je tretie.

Holandsko - Rakúsko 2:3

Duel mala na starosti slovenská rozhodcovská trojica Ivan Kružliak, Branislav Hancko a Ján Pozor. V jeho úvode bolo cítiť, že Rakúšania ešte nemaju zabezpečený postup, Holandsko pôsobilo pasívnejším dojmom. Arnautovič hľadal centrom Wimmera, no Verbruggen si loptu postrážil. Následne sa však Rakúsko ujalo vedenia.

Po strieľanom centri od Prassa si Donyell Malen zrazil v sklze hrací predmet do vlastnej siete. "Papieroví hostia" sa stali prvým tímom na ME, ktorý si strelil vlastný gól a následne z neho profitoval. Malenov nešťastný zásah sa stal najrýchlejším "vlastňákom" v histórii Eura, vôbec prvým v podaní Holandska a premiérovým v prospech Rakúska.

Zostrih zápasu Holandsko - Rakúsko.
TV Markíza

Holandsko sa snažilo prebrať, pretože takýto úvod si neprialo. Gakpo poslal prihrávku do šestnástky na nohy Reinjdersa, ktorý však nestrieľal presne. Nasledujúce momenty nepriniesli pre fanúšikov Holandska priaznivý obraz, súper pôsobil sviežejším dojmom, na štadióne sa ozýval piskot.

Napriek tomu mohlo byť v 23. minúte vyrovnané, Malen však v blízkosti svätyne poslal loptu len vedľa. Po polhodine hry najskôr Marcel Sabitzer trafil pri rakúskej akcii jedného z brániacich protivníkov, neujal sa ani pokus Grillitscha. Nespokojný tréner Ronald Koeman sa už v 35. minúte odhodlal k zmene, z trávnika stiahol Joeyho Veermana a do zápasu poslal ofenzívnejšieho Xaviho Simmonsa

Západní susedia Slovenska hrozili aj naďalej, po nakrátko zahranej lopte z rohu takmer prekvapil holandského gólmana štipľavou strelou Sabitzer. Tulipány sa pred koncom prvého dejstva dostali do šance po akcii Depaya, Rakúšania však obetavo zasiahli na bránkovej čiare. Vzápätí bol odmávaný ofsajd. 

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Statsperform

Holandsko muselo po zmene strán pridať, štatisticky totiž nedokázalo zvíťaziť na ME, ak po polčase prehrávalo, od zápasu na EURE 2000 s Francúzskom (3:2). Proti Rakúsku dokázalo prvýkrát vystreliť na bránu až po 40 minútach a 54 sekundách. Nástup oranžových bol ale ukážkový, v 47. minúte prihral striedajúci Simons Codymu Gakpovi, ktorý parádnou "obaľovačkou" vyrovnal skóre a zaznamenal svoj druhý gól na turnaji. V 54. minúte mohol otočiť dianie van Dijk, jeho hlavička však do siete nesmerovala.

Po hodine hry sa späť na koňa dostali Rakúšania. Sabitzer poslal loptu Grillitschovi a po jeho centri sa hlavou presadil Romano Schmid, hoci mu pomohol jeden z futbalistov Oranjes. Zaznamenal svoj premiérový gól v národnom tíme.

20 minút pred koncom riadneho hracieho času išiel z ihriska smoliar Malen, mal zdravotné problémy. Nahradil ho žolík Wout Weghorst, ten bol čoskoro pri ďalšej gólovej akcii, keď odcentroval, k lopte sa dostal Memphis Depay a z prvej ju poslal do brány. Gól ešte skúmal systém VAR, Kružliak ho napokon na veľkú radosť fanúšikov Oranjes uznal. Netrvala však dlho, prekazil im ju 18. gólom v 80. reprezentačnom vystúpení Sabitzer, ktorému "nabil" presnou kolmou prihrávkou Baumgartner.

Konečné poradie v skupine.
Konečné poradie v skupine.Flashscore

Slovenský arbiter pridal v rámci nadstaveného času šesť minút. Gól však už nepadol a Rakúsko tak oslavuje postup do osemfinále z prvého miesta, skupinu na ME/MS navyše vyhralo prvýkrát v histórii. Holandsku patrí tretia priečka.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!