Reprezentačný lesk Griezmanna sa stráca. Príde o miesto v hierarchii Deschampsa?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Reprezentačný lesk Griezmanna sa stráca. Príde o miesto v hierarchii Deschampsa?

Griezmann objíma trénera Deschampsa po tom, čo bol vystriedaný proti Rakúsku.
Griezmann objíma trénera Deschampsa po tom, čo bol vystriedaný proti Rakúsku.Reuters
Partnerstvo medzi menami Didier Deschamps a Antoine Griezmann (33) patrí k najdlhším a najúspešnejším v medzinárodnom futbale. Závislosť trénera od svojho útočníka by mohla nájsť svoj koniec, keďže národný tím Francúzska si na majstrovstvách Európy vytýčil nový kurz.

Asistent kapitána prišiel o miesto v základnej zostave v poslednom zápase skupiny proti Poľsku a nie je zaručené, že ho bude mať späť na pondelňajší súboj s Belgickom v Düsseldorfe. Ešte pred niekoľkými mesiacmi by sa to zdalo takmer nemysliteľné, ale Griezmann zaznamenal dramatický prepad a zdá sa, že Deschampsovo spoliehanie sa na jeho schopnosť hrať v tíme mnoho rôznych úloh je na konci.

"Bola to voľba v súvislosti s možnosťami, ktoré som využil," povedal lodivod Francúzov novinárom, keď ho požiadali, aby vysvetlil vynechanie kanoniera, ktoré mnohí odborníci predpovedali. 

Deschamps sa rozhodol pre rýchlosť, aby si poradil s fyzicky dominantnejším Poľskom, tej istej myšlienky by sa mohol držať aj proti obrannej štvorici Belgicka, čím by hráč Atlética Madrid opäť zostal mimo hry. Griezmann prekonal rekord Liliana Thurama, ktorý na majstrovstvách sveta i Európy odohral 32 zápasov, najviac spomedzi hráčov v poli vo francúzskom drese.

Od svojho debutu za reprezentáciu v roku 2014 nevynechal Griezmann za Les Bleus ani jeden zápas na dvoch veľkých turnajoch. Bol vo všetkých Deschampsových plánoch a v národnom tíme nastúpil v rekordných 84 dueloch po sebe, túto sériu ukončil až v marci 2024 pre zranenie.

Hral ako spojka medzi stredom poľa a prednou líniou, svojmu manažérovi slúžil vo viacerých úlohách na ihrisku aj mimo neho, čo si Deschamps zrejme vážil. "Je to typ hráča, ktorý dokáže skutočne zmeniť tím, pretože je pracovitý a technicky nadaný," povedal tréner začiatkom tohto roka.

"Samozrejme, jeho hlavnou úlohou nie je vyhrávať lopty, jeho ľavá noha je taká úžasná, že vytvára veľké šance pre ostatných. Je to človek, ktorý vždy myslí predovšetkým na dobro tímu. Nesmierne pracovitý, pravdepodobne viac ako väčšina hráčov," dodal kormidelník na adresu Griezmanna.

Zjavne sa však časť tohto lesku stratila, najmä po slabých zápasoch proti Rakúsku a Holandsku v skupine D. Ani štatistiky nenasvedčujú opaku. Hoci Griezmann nehrá takú výraznú ofenzívnu rolu ako na klubovej úrovni, v posledných 31 vystúpeniach za svoju krajinu strelil iba dva góly, čo je priemer, ktorý je ďaleko od jeho celkového počtu 44 gólov v 132 medzinárodných zápasoch.

Francúzsko - Belgicko (pondelok, 18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!