Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rodisko Yamala žije futbalom, sleduje jeho rozprávkovú cestu na vrchol

Yamal spôsobil vo svojom rodnom meste rozruch.
Yamal spôsobil vo svojom rodnom meste rozruch.AFP
Zakaždým, keď Lamine Yamal (16) skóruje, zdvihne prsty a podpíše sa číslom 304 - poštovým kódom Rocafondy, skromnej katalánskej štvrte, kde vyrastal, a ktorá so záujmom sleduje jeho aktuálny úspech na Eure v Nemecku.

Ešte nie je ani poludnie, ale v miestnom bare El Cordobes to stále prekypuje vzrušením po tom, čo Jamal, ktorý sem chodieval so svojím otcom a v ruke zvieral futbalovú loptu, strelil v zápase s Francúzskom nádherný gól a pomohol Španielsku postúpiť do nedeľňajšieho finále EURO 2024.

Ľudia tu na severe Barcelony už roky vedeli, že je iný, ale nikto nemohol predpovedať, že sa chlapec stane najmladším hráčom, ktorý skóroval na majstrovstvách Európy.

"Vedeli sme, že bude hrať v prvom tíme Barcelony. Ale netušili sme, že bude mať taký vplyv, aký má teraz," hovorí s hrdým úsmevom majiteľ baru Juan Carlos Serrano.

Kariérna bilancia Yamala.
Kariérna bilancia Yamala.Flashscore

Na stene za ním visí zarámovaný barcelonský dres s Jamalovým podpisom, ktorý dal Serranovi jeho otec ako poďakovanie za podporu počas rokov, keď dvojica chodievala do baru pred tým, ako sa vlakom odviezla do mesta, aby mohol chlapec trénovať s mládežníckym tímom klubu - až kým nepodpísal zmluvu s ich slávnou mládežníckou akadémiou La Masia.

To bol posledný deň, keď Jamal prišiel do baru, ale nie posledný, keď sa vrátil do Mataró, 130-tisícového mesta, ktoré leží 30 kilomerov od Barcelony, kde strávil časť svojho detstva a kde sa mnohí miestni obyvatelia hrdo pýšia fotografiami s ním.

Hrdý, šťastný otec

Po rozchode rodičov žil Yamal medzi neďalekým mestom Granollers a Mataróm, ale vďaka neustálym návštevám svojej starej mamy, ktorá prišla z Maroka pred desiatkami rokov a stále žije v Rocafonde, si udržiava väzby na štvrť, kde jeho otca vítajú ako miestneho hrdinu.

Práve sa vrátil z Nemecka, kde sledoval semifinálové víťazstvo Španielska nad Francúzskom a jeho susedia sa tlačia okolo neho, aby mu zablahoželali k úžasnému gólu jeho syna, z ktorého sa stále teší.

"Prežíval som každý okamih na tom štadióne ako každý iný španielsky fanúšik, bol som vo vytŕžení," hovorí Mounir Nasraoui búrlivo stojac vo dverách baru.

A čoskoro sa tam vráti, pričom bude mať čo oslavovať - jeho syn má v sobotu 17 rokov a v nedeľu dúfa vo víťazstvo vo finále proti Anglicku. "Ako otec som hrdý, šťastný a vďačný," povedal a poďakoval susedom za podporu. "Táto štvrť je hrdá na to, že je miestom, odkiaľ Lamine Yamal pochádza."

Máme tu hviezdu!

O niekoľko ulíc ďalej pálivé slnko nestačí zastaviť deti pri hraní futbalu na miestnom ihrisku, na ktorom aj Yamal trávil hodiny, keď bol malý. Každý chce byť ako on v tejto štvrti, ktorá sa dostane do centra pozornosti zakaždým, keď sa mladý hviezdny hráč "podpíše" pod poštové smerovacie číslo 304 a oslavuje góly.

"Ľudia sú z Lamineho Yamala naozaj nadšení, pretože nič podobné sa tu ešte nestalo," vysvetľuje 32-ročný Mamadou Sow, ktorý pracuje v cateringu. "Deťom to dodáva ešte väčšiu chuť športovať a robiť iné veci," povedal pre agentúru AFP a dodal, že je veľmi rád, že sa o mieste, ktoré v posledných rokoch získalo aj negatívnu reklamu, konečne hovorí v televízii z pozitívnych dôvodov: "Je to vzrušujúce."

Život v tejto štvrti na okraji mesta Mataró, ktorej poštové smerovacie číslo je 08304 a ktorá má veľkú populáciu prisťahovalcov a nižšie príjmy ako iné bohatšie štvrte, nebol jednoduchý.

"Vždy sme mali zlú povesť pre kriminalitu a iné veci. To, že niekto taký významný vrhá na štvrť iné svetlo, je naozaj pozitívne," povedala Rocio Escandellová, vedúca združenia obyvateľov Rocafondy.

Napriek svojej mladosti je Jamal vo svojom rodisku už dlho uctievaný. Pred pekárňou, ktorú prevádzkoval jeho strýko pri miestnom futbalovom ihrisku, je jeho veľký namaľovaný obraz v drese Barcy, so skríženými rukami a prstami podpísanými číslom 304. 

Nový majiteľ Jauad Darraz vykonáva rekonštrukciu, aby mohol otvoriť nový bar. Niektoré veci však meniť nemieni. "Meníme všetko okrem obrazu," usmieva sa, pričom naráža na maľbu. "Páči sa mi, pretože Lamine Yamal pochádza zo susedstva... Máme tu hviezdu!"

Reportáž o Yamalovi.
Flashscore

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!