Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ronaldo má na dosah nový rekord, vyrovnal sa Poborskému v počte asistencií

Cristiano Ronaldo má pred sebou nový rekord.
Cristiano Ronaldo má pred sebou nový rekord.Profimedia
Portugalský kapitán Cristiano Ronaldo sa dotiahol na rekordéra v počte asistencií na majstrovstvách Európy Karla Poborského. Tridsaťdeväťročný rodák z Madeiry má po sobotňajšom víťazstve 3:0 s Tureckom na konte osem gólových prihrávok, rovnako ako bývalý český krídelník. Pri najbližšej sa tak dostane na čelo tabuľky. Štatistiku zverejnila UEFA.

Turecko - Portugalsko 0:3

Ďalší duel a ďalší historický zápis. Fenomenálny Cristiano Ronaldo najprv v utorok pri triumfe 2:1 nad Českom v úvodnom zápase skupiny strelil gól na šiestom Eure a v sobotu vyrovnal Poborského dvadsaťročný rekord. Päťdesiatročný bývalý krídelník si počas troch európskych šampionátoch v rokoch 1996 až 2004 pripísal osem asistencií, pričom Ronaldo potreboval na dosiahnutie rovnakej méty ešte o tri turnaje navyše.

V 56. minúte sobotňajšieho stretu postupoval za stavu 2:0 sám na tureckého brankára a mohol streliť prvý zásah na turnaji v Nemecku, čím by opäť vylepšil vlastný gólový rekord na kontinentálnych podujatiach. Namiesto toho nezištne prihral pred prázdnu bránu bývalému spoluhráčovi z Manchestru United Brunovi Fernandesovi, ktorý pohodlne upravil skóre na konečných 3:0.

Ronaldo a Poborský, pravdepodobne, zostanú na čele tabuľky asistentov ešte dlho. Šesť hráčov za nimi má na konte päť prihrávok, všetci pritom už ukončili reprezentačnú kariéru. Spomedzi aktívnych futbalistov je za portugalskou hviezdou so štyrmi belgický stredopoliar Kevin De Bruyne.

Zostrih zápasu Turecko - Portugalsko.
TV Markíza

Ronaldo, svetový rekordér v počte reprezentačných štartov i gólov, neposkytuje veľa rozhovorov a ani tentoraz neurobil výnimku. Od španielskeho trénera Portugalčanov Roberta Martíneza dostal veľký kompliment.

"Videli sme niečo výnimočné. Bol sám pred brankárom a ešte prihral. Je to príklad, ktorý by sa mal ukazovať v každej futbalovej akadémii v Portugalsku a na svete. Ukázal, že najdôležitejší je vždy tím," povedal Martínez, ktorého zverenci si už zabezpečili prvé miesto v "českej" skupine F a postup do vyraďovacej fázy.

Ronaldov tím si po stredajšom záverečnom skupinovom vystúpení proti Gruzínsku zahrá v Nemecku ešte minimálne osemfinále a hviezdny kanonier môže pokračovať vo vylepšovaní rekordov. S 27 štartmi odohral najviac zápasov v histórii Eura a so 14 gólmi je aj najlepším strelcom. Ak sa trafí aj tento rok a podarí sa mu streliť 15. zásah, stane sa najstarším strelcom. Súčasný rekord drží Rakúšan Ivica Vastič, ktorý skóroval na šampionáte v roku 2008 vo veku 38 rokov a 257 dní.

Najviac gólových asistencií na ME:

8 - Karel Poborský, Cristiano Ronaldo

5 - David Beckham, Cesc Fábregas, Luís Figo, Eden Hazard, Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!