Česko siahalo proti Portugalsku na tri body, po dvoch smolných góloch nemá ani jeden

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Česko siahalo proti Portugalsku na tri body, po dvoch smolných góloch nemá ani jeden

Aktualizované
Portugalsko vyhralo, ale poriadne sa natrápilo.
Portugalsko vyhralo, ale poriadne sa natrápilo.Profimedia
Futbalisti Portugalska zvíťazili nad Českom 2:1 v utorňajšom zápase F-skupiny na ME v Nemecku. Favorit mal po väčšiu časť zápasu prevahu, ktorú dokumentoval aj počet striel (16:4) i striel na bránu (7:1). Toto stretnutie uzavrelo 1. kolo v základných skupinách. Portugalci nastúpia na ďalší duel v sobotu 22. júna v Dortmunde proti Turecku (18:00), Česi budú hrať v rovnaký deň v Hamburgu proti Gruzínsku (15:00).

Portugalsko - Česko 2:1

Cristiano Ronaldo ako prvý hráč histórie nastúpil na svoj šiesty európsky šampionát, čo sa pred ním ešte nikdy nikomu nepodarilo. Na poslednom turnaji bol s piatimi gólmi najlepším strelcom podujatia, rovnaký počet mal aj český útočník Patrik Schick, ktorý zas nechýbal v základe na opačnej strane barikády.

Stopér Pepe sa stal najstarším hráčom, ktorý kedy nastúpil na Eure. V utorok mal 41 rokov a 113 dní. Doteraz držal rekord Gábor Király, na šampionáte 2016 sa postavil do maďarskej brány vo veku 40 rokov. Najstarším hráčom v poli bol Lothar Matthäus, ktorý mal počas Eura na prelome storočí 39 rokov, pred neho sa dostal ešte aj Ronaldo (39 rokov a 134 dní).

Atmosféra pred zápasom Česka s Portugalskom.
Flashscore

Úvodná šanca patrila Ronaldovi, ktorého centrom na hranici päťky našiel Leão, ale kapitán portugalského výberu vo výskoku zasiahol loptu namiesto hlavy iba ramenom. Podobné pokusy z krídla boli časté hlavne od Mendesa, no ten si nepotykal s presnosťou.

Z diaľky to skúsil Fernandes, jeho tečovaná strela išla iba tesne nad brvno. Po polhodine hry vymyslel krásnu kolmicu Vitinha, Ronaldo zoči-voči brankárovi gól nedal, veľmi dobre zasiahol Staněk. Táto dvojica si spoluprácu zakrátko vymenila, pätička kapitána na stredopoliara PSG skončila blokom jeho strely od Hranáča.

Prvý polčas herne patril jasne Portugalsku a Česko sa nedostávalo na útočnú polovicu, o čom svedčí jediná strela, aj to zablokovaná a jeden dotyk v šestnástke súpera, ale úvodných 45 minút gól neprinieslo, čo sa tento rok stalo prvý raz. Seleção das Quinas predviedli 368 úspešných prihrávok, čo je na Eure ich rekord za jedno dejstvo.

Po zmene strán si miesto znova hľadal Ronaldo, tentoraz ho chcel nájsť center sprava. Vo výskoku zakončil do českého stopéra Holeša. V 62. minúte sa naplno potvrdilo nedáš-dostaneš! Lukáš Provod dostal trochu priestoru pred šestnástkou a krásnou strelou k žrdi otvoril skóre, Costa bol bez šance - 0:1.

Takto na štadióne vyzeralo po českom góle.
Flashscore

Bol to už jedenásty gól tohto šampionátu, ktorý padol spoza pokutového územia. Radosť Česka však netrvala ani desať minút, keďže pas na zadnú tyč zakončil hlavou Mendes a aj keď Staněk loptu vyrazil, tak pred ním postavený stredný obranca Robin Hranáč si ju zrazil do vlastnej brány - 1:1. 

Bývalý obranca Liptovského Mikuláša bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Portugalci sa na Eure trafili prvýkrát po 204 minútach. Otočku chcel priniesť Silva, prudká strela z mierneho uhlu zasiahla rameno českého gólmana.

Zostrih zápasu Portugalsko - Česko.
TV Markíza

Portugalsko oslavovalo aj druhý gól, ale predčasne. Center sprava zakončil Ronaldo hlavou do žrde, následne loptu dostal za čiaru Jota, no všetkému predchádzal ofsajd kapitána tímu favorita, o čom rozhodol VAR. Nakoniec však rozhodnutie prišlo, postarali sa o to hráči z lavičky.

Neto sa zľava až príliš ľahko dostal do pokutového územia, pas do päťky Hranáč namiesto odkopu iba zastavil a to využil na presnú ranu zblízka Francisco Conceição, ktorý bol na ihrisku menej ako dve minúty - 2:1. V treťom stretnutí za národný tím to bol jeho prvý gól.

Už tretí raz na tohtoročnom Eure sa stalo, že tím, ktorý inkasoval ako prvý nakoniec vyhral. Posledný šampionát priniesol len dva takéto stretnutia.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!