EURO 2024: Portugalsko postúpilo do osemfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ronaldo vyrovnal Poborského, Portugalsko si zahrá v osemfinále Eura

Aktualizované
Ronaldo sa opäť zapísal do histórie.
Ronaldo sa opäť zapísal do histórie.Profimedia
Futbalisti Portugalska zaznamenali druhé víťazstvo v skupine F a zahrajú si v osemfinále európskeho šampionátu v Nemecku. Rozhodlo o tom ich jednoznačné víťazstvo nad Tureckom.

Turecko - Portugalsko 0:3

Na lavičke Turecka stala dvojica mladíkov Arda Güller - Kenan Yildiz, ktorá žiarila v zápase s Gruzínskom. Úvod zápasu ponúkol strelu z voleja v podaní Cristiana Ronalda, ktorý si nestrážený spracoval prihrávku a ohrozil brankára Bayindira. Následne si Karem Aktürkoğlu nabehol na center, v bezprostrednej blízkosti portugalskej brány však hrací predmet netrafil.

Úvodná štvrťhodina priniesla rýchly futbal. Bruno Fernandes si vymenil loptu s Pepem, ten sa rozhodol vystreliť po zemi, no jeho rana bola zblokovaná. V 15. minúte sa k zakončeniu hlavou dostal v pokutovom území súpera Rafael Leão. Ten istý hráč motal tureckej obrane hlavy aj o tri minúty neskôr, jeho akcia však viedla len k odkopu od svätyne Bayindira.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Statsperform

V 21. minúte sa menilo skóre prvýkrát v zápase. Bernardo Silva si perfektne nabehol a prudkou strelou rozvlnil tureckú sieť. Otvoril si tak strelecký účet na tomto šampionáte a stal sa prvým hráčom Manchestru City, ktorý na Eure strelil gól. Portugalci mali v tom čase držanie lopty 60% a jasne kontrolovali dianie na trávniku. Zvýšiť mohol Bruno Fernandes z voleja, tesne však minul.

28. minúta priniesla kurióznu situáciu. Po akcii Portugalčanov sa lopta ocitla na kopačkách Sameta Akaydina, ktorý ju nemilosrdne poslal do vlastnej brány. 2:0 pre Portugalsko. Takáto chyba sa na európskom šampionáte len tak nevidí. Turecko následne chcelo hrýzť, ale ich šance zníženie nepriniesli.

O sebe dal vedieť aj Cristiano Ronaldo, ktorý v záverečnej časti prvého dejstva vyslal delovku z hranice veľkého vápna, letela však len nad brvno. Vzápätí videl Leão žltú kartu za filmovanie. Hrozili aj Turci, Orkun Kökçü napriahol, Diogo Costa ale loptu chytil. Koniec polčasu sa niesol v nervóznom duchu, rozdalo sa celkovo päť žltých kariet, čo sa naposledy stalo v dueli Španielska s Gréckom na Eure 2004. Portugalsko viedlo po 1. polčase o dva góly len tretíkrát v histórii a prvý raz od súboja s Dánskom v roku 2012.

Hodnotenie aktérov duelu.
Hodnotenie aktérov duelu.Flashscore

Prvú zaujímavejšiu šancu po zmene strán sme videli v 53. minúte. Yusuf Yazıcı krásnou strelou zakrútil loptu, Diogo Costa bol však pripravený. O tri neskôr sa skóre menilo opäť. Portugalci rozbehli peknú akciu a pred tureckým gólmanom sa ocitla dvojica Cristiano Ronaldo - Bruno Fernandes. Kanonier Al-Nassru nezištne prihral svojmu bývalému spoluhráčovi z Manchestru United, ktorý sa nepomýlil. Stal sa šiestym hráčom z Premier League, ktorý skóroval na ME. Z Ronalda je najlepší nahrávač v histórii Eura spoločne s Karlom Poborským (obaja 8).

Turci museli reagovať. Na ihrisko sa dostal mladý Yildiz z Juventusu, ktorý neúspešne zakončoval z veľkého vápna. V 70. minúte poslal tréner Montella na ihrisko aj ospevovaného Güllera. Smoliar Akaydin sa následne zranil, držal sa za bok a s bolestivou grimasou opustil ihrisko.

Zostrih zápasu Turecko - Portugalsko.
TV Markíza

Ďalšie minúty priniesli postupné upadanie tempa hry. Portugalsko nahodilo "exhibičný mód" a v závere riadneho hracieho času mohol marazmus Turkov prehĺbiť Bernardo Silva, v šestnástke však jeho pokus zblokoval jeden z obrancov. EURO tak spoznalo ďalšieho osemfinalistu. Až osem z desiatich vzájomných zápasoch týchto celkov sa skončilo najmenej dvojgólovým rozdielom. Víťaz duelu neprehral od roku 2004 na Eure ani s jedným mužstvom mimo najlepšej dvadsiatky rebríčka FIFA.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!