EURO 2024: Rumuni urobia to, čo vždy, vraví Iordanescu. Koeman varuje svoje mužstvo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rumuni urobia to, čo vždy, vraví Iordanescu. Koeman varuje svoje mužstvo

Holandsko v žiadnom prípade Rumunsko nepodceňuje.
Holandsko v žiadnom prípade Rumunsko nepodceňuje.Profimedia
Holandskí futbalisti sa musia pred utorkovým osemfinále ME proti Rumunsku skonsolidovať ako tím. V základnej časti totiž neukázali predpokladanú kvalitu a do vyraďovacej fázy postúpili "len" z tabuľky tretích tímov. Naopak, Rumuni šli ďalej ako víťazi "slovenskej" E-skupiny a očakáva sa, že pre oranjes budú vyrovnaným súperom. Zápas v mníchovskej Allianz Arene je na programe o 18:00, jeho víťaz sa vo štvrťfinále stretne s úspešnejším z dvojice Rakúsko - Turecko.

Štatistiky sú na strane Holandska, no momentálna forma sa mierne prikláňa k Rumunom. Po 14 vzájomných súbojoch sa Holanďania tešili 10-krát, Rumuni len raz a tri zápasy sa skončili remízou. Oranjes sa však v D-skupine nepredviedli v najlepšom svetle. Po úvodnom triumfe nad Poľskom (2:1) uhrali bezgólovú remízu s Francúzskom a v závere podľahli Rakúsku 2:3.

Obzvlášť po stretnutí s tímom Ralfa Rangnicka, ktoré skupinu senzačne vyhralo, sa na nich spustila vlna kritiky. Holandský tréner Ronald Koeman priznal, že tím musí hrať oveľa lepšie.

"S týmto mužstvom je to možné, majú na to kvalitu. Proti Francúzsku sme hrali pomerne dobre ako tím, ale s Rakúskom sme boli mizerní. Na trávniku musíme proti našim súperom prevziať zodpovednosť."

Preview k zápasu Rumunsko - Holandsko.
Flashscore

Šesťdesiatjedenročný kouč varoval, že ak sa to nestane, s účasťou na šampionáte bude koniec. "To je to, čo je v stávke. Môže to byť pre nás posledný vyraďovací zápas," uviedol Koeman pre portál uefa.com.

Kapitán Holanďanov Virgil van Dijk vyzval svojich spoluhráčov, aby znovu objavili vôľu víťaziť. "Museli sme si toho veľa povedať a veľa vecí sme museli analyzovať. To, čo nám šlo zle, nebola taktika. Bola to hlavne vôľa vyhrať, takže to bolo hlavným predmetom našich debát. Dosť tvrdých debát." Holanďania majú čo naprávať, vo štvrťfinále ME sa predstavili naposledy v roku 2008, keď podľahli Rusku 1:3 po predĺžení.

Na druhej strane, Rumuni vstúpili do turnaja víťazstvom 3:0 nad Ukrajinou, ktorá bola považovaná za "čierneho koňa" prebiehajúcich ME. Neskôr síce prehrali s Belgickom 0:2 a v závere remizovali so Slovenskom 1:1, no vďaka najlepšiemu skóre postúpili ďalej z prvého miesta. Do vyraďovacej fázy ME sa prebojovali prvýkrát po 24 rokoch, na šampionáte v Belgicku a Holandsku vtedy prehrali vo štvrťfinále s neskorším finalistom Talianskom (0:2).

Posledné merania síl.
Posledné merania síl.Flashscore

"Toto sú veci, ktoré zažijete raz za život. Ďakujem všetkým fanúšikom, tým, vďaka ktorým sme sa v troch zápasoch cítili ako doma a tým, ktorí sú doma v Rumunsku. Až do tohto momentu sme hrali s rozumom, srdcom a rovnováhou. Ukázali sme, že máme charakter a zapísali sme sa do histórie," neskrýval hrdosť tréner Rumunska Edward Iordanescu.

Pred zápasom s Holandskom vyjadril túžbu na turnaji pokračovať. "Chceme zájsť tak ďaleko, ako sa len dá. Čaká nás fantastický a veľmi ťažký duel, všetci sme si toho vedomí. Ale tiež vieme, že urobíme to, čo sme robili vždy - na ihrisku zo seba vydáme všetko," zaprial si.

Rumunsko - Holandsko (18:00)

Predpokladané zostavy:

Rumunsko: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Sorescu - M. Marin, R. Marin, Stanciu - Man, Mihaila, Dragus

Holandsko: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Simons, Reijnders - Frimpong, Depay, Gakpo

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!