Schick zachránil Česku aspoň remízu s Gruzínskom, no pre zranenie nedohral

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Schick zachránil Česku aspoň remízu s Gruzínskom, no pre zranenie nedohral

Aktualizované
Schick bol jediným strelcom Česka.
Schick bol jediným strelcom Česka.AFP
Futbalisti Česka remizovali v sobotnom zápase skupiny F na európskom šampionáte s Gruzínskom 1:1. Tento výsledok nerieši nič pre žiadny tím, pretože oba celky majú zhodne jeden bod a ak chcú pomýšľať na postup, tak musia v záverečnom kole vyhrať.

Gruzínsko - Česko 1:1

Český tréner Ivan Hašek urobil zmenu v rozostavení, keď zvolil systém 3-4-3, pričom oproti predošlému stretnutiu sa do základu dostali Jurásek, Černý a Hložek. Minimálne na začiatku sa to ukázalo ako dobrý ťah, pretože Hložek strieľal spred päťky a Mamardašvili výborne zasiahol, navyše ešte lepší zákrok predviedol pri nožničkách Schicka.

Stretnutie pokračovalo vo veľmi dobrom tempe, oba tímy sa snažili byť nebezpečné. Česko však bolo aktívnejšie a mohlo sa dostať do vedenia. Coufal poslal dlhý aut do šestnástky, kde lopta spadla na malé vápno. Hložek v šanci trafil gólmana súpera, odraz od tváre útočníka Leverkusenu nasmeroval loptu za čiaru. 

Gól nakoniec neplatil, pretože VAR našiel ruku mladého ofenzívneho hráča. Zakrátko sa Černý po nádhernej narážačkovej kombinácii ocitol sám pred bránou, loptu dostal na dlhú nohu, všetkému mavyše predchádzal ofsajd. V nadstavenom čase sa po priamom kope ocitol Kašia úplne sám pred gólmanom Česka.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by Stats Perform

Zakončenie gruzínskeho kapitána smerovalo presne do miest, kde sa zvalil Staněk. VAR zároveň riešil možnosť pokutového kopu pre zakaukazskú krajinu. Po ruke Hranáča penalta naozaj prišla. Loptu si na biely bod postavil Georges Mikautadze a nemýlil sa - 1:0.

Bol to jeho druhý gól na Eure, štvrtý v posledných štyroch dueloch a dvanásty v ostatných dvanástich vystúpeniach. Hranáč zažíva zatiaľ veľmi smutný šampionát, keďže bol pri všetkých troch inkasovaných góloch Česka. V súboji s Portugalskom si dal jeden vlastný, urobil chybu aj pred druhým zásahom. Ešte do prestávky mohol vyrovnať Schick, bol sám pred bránou, skvele zareagoval Mamardašvili.

Druhý polčas pokračoval v podobnom duchu. Mekvabišvili potiahol rýchly brejk a jeho strele chýbali iba centimetre. Keďže mu to nevyšlo, tak prišiel trest. Po rohovom kope hlavičkoval do žrde Lingr, lopta sa odrazila a Patrick Schick už napol sieť - 1:1.

Vývoj štatistiky očakávaných gólov (xG).
Vývoj štatistiky očakávaných gólov (xG).Flashscore

Od začiatku predošlého Eura má na konte už šesť gólov, čo je najviac spomedzi všetkých futbalistov. Priebeh mohol dokonca otočiť Krejčí, hlavičkoval iba tesne vedľa vzdialenejšej žrde.

Následne pálil z diaľky Jurásek, lopta pred bránou nepríjemne skočila, ale Mamaradašvili si poradil. V 68. minúte prišlo Česko o zraneného Schicka, nahradil ho Chytil. Ten sa dostával k hlavičke cez Kašiu po centri zľava, netrafil bránu. Lingr bol o niečo presnejší, no Mamardašvili predviedol už desiaty zákrok.

Gruzínsko nakoniec získalo historicky prvý bod na európskych šampionátoch a určite s ním bude spokonejšie ako Česko. Mohlo mať však tri, pretože Lobjanidze bol na konci brejku v závere nadstaveného času. Trestuhodne prestrelil bránu.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!