EURO 2024: Škótsko remizovalo so Švajčiarskom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Shaqiri krásnym gólom písal históriu a napodobnil legendy. Švajčiari so Škótmi remizovali

Aktualizované
Shaqiri sa svojím gólom zapísal do histórie.
Shaqiri sa svojím gólom zapísal do histórie.AFP
Futbalisti Švajčiarska remizovali v stredajšom zápase A-skupiny so Škótskom 1:1. Helvéti majú na konte štyri body a výrazne sa priblížili k postupu do osemfinále, ktorý si v rovnaký deň zabezpečil ako prvý na turnaji favorizovaný domáci výber Nemecka.

Škótsko - Švajčiarsko 1:1

Hlavným rozhodcom stretnutia bol slovenský arbiter Ivan Kružliak, ktorému na čiarach pomáhali krajania Branislav Hancko a Ján Pozor, bol to pre nich debut na tohtoročnom európskom šampionáte. Úvodné minúty boli opatrné z oboch strán, tímy si dávali veľký pozor na to, aby neurobili chybu.

Škótsko sa dostalo do vedenia v 13. minúte po nešťastnej situácii pre Helvétov, pretože rýchly brejk zakončil strelou z hranice pokutového územia McTominay a inak jednoduchý pokus, ktorý by Sommer bez problémov chytil, tečoval Fabian Schär, výrazne zmenil smer a nešťastne otvoril skóre - 1:0.

Bol to historicky iba siedmy škótsky gól na európskych šampionátoch, druhý tento rok, pričom aj ten úvodný zo stretnutia proti Nemecku bol posúdený ako vlastný od Rüdigera. V minulosti sa presadili ešte Gary McAllister, Paul McStay, Brian McClair, Ally McCoist a Callum McGregor.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Aj keď v prvom dejstve veľa šancí nebolo, tak góly padali. Skúsený Xherdan Shaqiri sa pred šestnástkou dostal k zle odohranej lopte v podaní Ralstona, aby z prvej napriahol fantasticky do rohu brány, kde Gunn nemal šancu dočiahnuť - 1:1. Presadil sa na šiestom veľkom turnaji (MS/ME) po sebe.

Kmeňový hráč Chicaga je prvým, ktorý skóroval na Eure, pričom nastupuje za klub zo Severnej alebo Južnej Ameriky. Zároveň je iba siedmym futbalistom s aspoň piatimi zásahmi na MS aj ME. Pred ním to dokázali Michel Platini, Jürgen Klinsmann, Zinedine Zidane, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo a Romelu Lukaku.

Trafiť sa chcel aj Widmer, pravačkou tesne minul bližšiu žrď. Neuspel ani Ndoye, ktorý sa ocitol v ideálnej pozícii pred päťkou. Gunn reflexívne zasiahol pravou rukou. Spomínaný Ndoye po polhodine hry síce oslavoval ďalší gól, lenže zakončoval z ofsajdovej pozície.

Shaqiri a jeho štatistiky.
Shaqiri a jeho štatistiky.Statsperform

V závere prvého polčasu prišla aj škótska odpoveď, po centri z rohového kopu hlavičkoval zblízka Adams, našiel pozorného Sommera. Po zmene strán sa Ndoye natlačil cez Tierneyho do obrovskej možnosti, bol sám pred Gunnom, ten zasiahol končekmi prstov.

Na tento súboj doplatil spomenutý Tierney zranením nohy, ihrisko opustil na nosidlách a zábery vôbec nevyzerali pekne. Nevidel teda, ako po centri Robertsona z priameho kopu prudko hlavičkoval Hanley do žrde. Na druhej strane Embolo po kolmici za obranu napol sieť, ofsajd švajčiarske emócie rýchlo upokojil.

Hrdinom sa nestal ani striedajúci Amdouni, hlavou mieril o milimetre vedľa bližšej žrde. Švajčiari sa v treťom kole skupiny stretnú v nedeľu s Nemcami (21:00). Škótov čaká v rovnaký deň súboj proti Maďarom, ktorí na turnaji zatiaľ nebodovali.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!