Škriniar ocenil prácu obrancov v ofenzíve. Nie je čo oslavovať, čaká nás Belgicko, odkazuje

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Škriniar ocenil prácu obrancov v ofenzíve. Nie je čo oslavovať, čaká nás Belgicko, odkazuje

Slovákov po generálke čaká oddych a odlet do dejiska ME.
Slovákov po generálke čaká oddych a odlet do dejiska ME.TASR
Slovenskí futbalisti si v záverečnom prípravnom zápase pred ME spravili chuť víťazstvom nad Walesom. O týždeň začnú svoje pôsobenie na kontinentálnom šampionáte v skupine E proti Belgicku. V generálke bola ofenzívne aktívnejšia ľavá strana a napriek vysokému triumfu hráči zdôraznili, že je čo zlepšovať.

Hostia mali loptu na kopačkách len zo začiatku, nasledovala útočná snaha domácich. Výraznú úlohu v nej zohrával ľavý obranca Hancko, ktorý spolupracoval najmä s Haraslínom. Tempo hry trocha ovplyvnil silnejúci dážď. Skóre nakoniec otvoril v 45. minúte Kucka, ktorý hral naposledy 21. apríla.

Stredopoliar laboroval so zranením ramena a skóroval prvýkrát od februára. Za reprezentáciu vsietil gól naposledy v novembrovom kvalifikačnom zápase proti Islandu. Na konci duelu utrpel úder to tváre od Moorea, ktorý obdržal žltú kartu. Do tvrdého súboja sa dostal aj ďalší skúsený Slovák Pekarík.

Slovensko - Wales 4:0

"Chalani sú v pohode, ale Kuco je terminátor, jemu to zašijú a bude dobre. Peki bol tiež už na konci zápasu v poriadku, je škoda, že sa to stalo Kucovi, ktorý mal problém s ramenom. To však zostalo v poriadku," uviedol kapitán Škriniar.

Stopér z PSG ocenil podporu bekov v ofenzívnej aktivite: "Taktika bola zapájať krajných obrancov. Situácia bola iná ako so San Marínom, ktoré sa uzatváralo. Dali sme aj pekné góly po pekných akciách." Uznal, že nedeľný triumf na Walesom chutil lepšie ako stredajšie víťazstvo nad 'trpaslíkom':

"Povedzme si pravdu, so San Marínom to bola povinná jazda. Nechceli hrať a bránili vzadu, nebol to nejaký test, toto áno. Ďakujeme ľuďom, dali sme štyri góly. Stále je však na čom pracovať, ako nám prízvukuje tréner."

Škriniara potešil herný prejav kolegov z obrany.
Škriniara potešil herný prejav kolegov z obrany.TASR

Calzonovi chýbala väčšia tímovosť a výhrady mal aj proti obrane. Walesania ohrozili bránu dvakrát, s oboma strelami si Dúbravka poradil. "Wales bol náročný a veľmi fyzický súper, vedeli sme čo od nich čakať, že hrajú nakopnuté lopty. Chalani v obrane mali veľa práce. Heco chytil jeden - dva góly," povedal strelec druhého gólu Boženík v mixzóne.

Na 2:0 pre Slovensko zvýšil v 56. minúte z tesnej blízkosti po výstavnom pase za obranu v podaní Hancka. O štyri minúty mu najprv pripísali ďalší gól, ktorý bol neskôr označený ako vlastenec Ampaduho. Loptu poslal pred bránu efektnými nožničkami Haraslín.

"Išiel som dohrávať druhú loptu, ktorú Šulo krásne trafil. Neviem, či mi pripísali gól, ale myslím si, že to je jedno," zhodnotil Boženík. Záverečný gól pridal v úplnom závere striedajúci Bénes, ktorý vyskúšal strelu z diaľky a skóroval prvýkrát od júna 2021.

Hodnotenia hráčov zo základnej zostavy Slovenska.
Hodnotenia hráčov zo základnej zostavy Slovenska.Flashscore

Slováci zvíťazili na Walesom o štyri góly len raz, zároveň je to najväčší rozdiel v histórii. Podarilo sa im to v prvom vzájomnom zápase v októbri 2006. V kvalifikácii na ME 2008 vtedy vyhrali na pôde súpera 5:1. "Určite nás to motivovalo, po psychickej stránke bolo dôležité, aby sme išli na ME sebavedomí. Nie je čo oslavovať, bol to len prípravný zápas a čaká nás Belgicko," povedal Škriniar.

Jeho tím čaká o týždeň historicky prvý ostrý zápas proti Belgicku, v prípravnom stretnutí sa tímy stretli naposledy vo februári 2013. Tím nabitý hviezdami ako De Bruyne, Lukaku či Trossard nie je len favoritom skupiny E, ale celého Eura.

"Určite musíme zvládnuť vstup do turnaja, ale nie je to kľúčové. Naposledy sme vstup zvládli a nakoniec sme nepostúpili. Musíme vyšperkovať tie situácie, ktoré dnes neboli dobré," dodal stopér. Na predošlých ME začali Slováci víťazstvom 2:1 nad Poľskom, potom však prehrali so Švédskom (0:1) aj Španielskom (0:5) a v tabuľke tretích tímov obsadili posledné šieste miesto.

Na štvrtom vrcholovom turnaji v histórii a treťom kontinentálnom šampionáte čakajú Slovensko aj zápasy s Ukrajinou (21.6.) a s Rumunskom (26.6.). V utorok o 11:00 odletia do Frnakfurtu, odkiaľ sa presunú do Mainzu, kde bude mať slovenská reprezentácia hlavný stan.