EURO 2024: Škriniar ide na tretí turnaj, verí sile Slovenska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Škriniara čaká tretie EURO s dvojkrížom na hrudi: Ako mužstvo sme silnejší

Škriniar je v národnom tíme skúseným harcovníkom.
Škriniar je v národnom tíme skúseným harcovníkom.Profimedia
Na európskom šampionáte v Nemecku povedie slovenskú futbalovú reprezentáciu s kapitánskou páskou na rukáve Milan Škriniar (29). Stopér Paríža St. Germain si zahral aj na predošlých dvoch finálových turnajoch ME a v porovnaní s nimi sú teraz podľa neho Slováci ako mužstvo silnejší.

Ich primárnym cieľom je postup zo základnej E-skupiny, v ktorej si postupne zmerajú sily s Belgickom (17. júna o 18:00 vo Frankfurte), Ukrajinou (21. júna o 15:00 v Düsseldorfe) a Rumunskom (26. júna o 18:00 vo Frankfurte).

"Ťažko povedať, nechcem to veľmi takto hodnotiť. Myslím si však, že sme silnejší ako mužstvo. Chalani mali dobré sezóny v kluboch. Na predošlom Eure boli v top forme Marek Hamšík aj Juraj Kucka, ktorý je stále vo vynikajúcej kondícii. Predtým to boli Martin Škrtel alebo Jano Ďurica. Teraz máme zas iných hráčov, ktorí sú opory vo svojich kluboch aj v reprezentácii," povedal Škriniar, ktorý sa na Eure 2016 vo Francúzsku pričinil o postup do osemfinále.

O päť rokov neskôr slovenský tím stroskotal už v základnej skupine ME, hoci do nej vstúpil víťazstvom 2:1 nad Poľskom. Ďalšie body však nepridal, prehra 0:1 so Švédskom a debakel 0:5 so Španielskom stačili len na obsadenie tretej priečky v skupine. Proti Poliakom sa Škriniar zaskvel víťazným gólom, keď v 69. minúte prekonal Wojciecha Szczesného. V Nemecku by sa gólovému repete nebránil. "Dúfam, že sa mi podarí nejaký gól streliť, ale nie som tam na to. Proti Poľsku to bolo skvelé, ale nemalo to želaný výsledok, keďže sme nepostúpili zo skupiny," nechal sa počuť.

Kariérna bilancia kapitána SR.
Kariérna bilancia kapitána SR.Flashscore

Dvadsaťdeväťročný stopér odohral v uplynulej sezóne za PSG 32 zápasov, z toho 24 v Ligue 1. V januári ho vyradilo z hry zranenie členka, nasledovala operácia v Dauhe a takmer trojmesačná absencia na trávnikoch.

"Moju sezónu by som rozdelil na dve polovice, pred zranením a po ňom. Predtým som bol jeden z najvyťaženejších hráčov v mužstve. Zranenie ma držalo mimo hru, mal som byť mimo 4 a pol mesiaca a podarilo sa mi vrátiť o dva skôr. Mohol som sa pripraviť na ME, nebral som to tak, že som vypadol zo základnej zostavy. Ročník však hodnotím veľmi pozitívne, prvý v novej krajine a novom klube, tri trofeje a semifinále Ligy majstrov," konštatoval Škriniar, ktorý získal s PSG francúzsky titul, Superpohár a Francúzsky pohár.

Pár dní pred štartom ME sa podľa vlastných slov cíti výborne: "Celú kariéru mám moju hru postavenú na fyzickej hre a odkedy som sa vrátil, bol som pripravený stopercentne. Členok drží a verím, že držať aj bude."

Prestup do Paríža z Interu Miláno považuje za posun v kariére: "Určite mi to sadlo, cítim to tak. Nikdy som ten krok posunúť sa tam neoľutoval. Je to vynikajúci klub po všetkých stránkach. Starostlivosť aj následná príprava boli výborné. Sezónu hodnotím celkovo pozitívne."

História zranení Škriniara.
História zranení Škriniara.Flashscore

Návrat po zranení pre neho nebol ľahký, v zostave už nedostával toľko priestoru. Nemá však informácie, že by s ním v klube boli nespokojní a uvažovali o jeho predaji. Neláme si hlavu ani nad kritikou, ktorá sa objavila v médiách. "Tieto veci veľmi nečítam, no moju rodinu to zamrzí a pýtajú sa na to. Potom to zamrzí aj mňa, ale od klubu nemám žiadne negatívne informácie. V tomto smere som bol teda vždy pokojný a snažil som upokojovať aj rodinu," dodal Škriniar.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal